Friday, December 31, 2010

salam tahun baru...

hello readers

salam sume..

sempena 1.1.11 kul 1.11 ni ecece sajer jerk kan nk tarikh lawa.. timing pn dh set..aku nk wish kat sume readers blog ni happy new year..semoga korang sume dilimpahi rezeki yg amat murah utk tahun 2011 ni..n sehat selalu..

fistly aku nk panjatkan kesyukuran pd Allah coz aku masih lg bernyawa masih hidup n masih lg bernafas utk harungi hidup pada tahun 2011 ni.. alhamdulillah aku smp diawal tahun 2011 tp xtahu lg lah smp ke x ke penghujung kan? hope umr aku masih pnjg...aku masih ada perasaan nk perbaiki diri utk menjadi hamba Allah yg lebih baik.. hope aku mampu laksanakan..well now i'm already 23 years old.. hehehe... 23 is a sweet number..



p/s : mood: focus nk keje.. siyes ase nk pk masa dpn je skrg..

Thursday, December 30, 2010

empty heart

hello readers

salam sume...

Best betol match malaysia n indon kan... nk jer rasa g sepak gak bola tuh.. menakutkan time bambang dh masuk.. indon mcm dh bangkit.. tp seb baik malaysia still menang berbekal 3 gol yg sblum nyer tuh... well done harimau malaya...

aku de r tgk facebook khairul fahmi tuh.. ramai benau yg add n komen.. tetiba gf dier pon faymes gak,. aku dh add pon blog makwe dier.. hihihi cute jer orgnyer.. khairul fahmi tuh org kelate tp gf dier aku xtahu.. best r baca cerita2 gf dier sal khairul fahmi tuh.. anyway aku doakan diorang sentiasa bahagia ok.. diorang berdua sebaya baru umo 21 tahun muda dari aku laaa derr... =)

dlm nga hepi2 malaysia menang skrg aku lak nga ting tong laa... problem betol.. tp hidup lau xde problem tuh bukan hidup la kan... sedey tension sume cmpur.. telan jelah.. *isk tsk...



p/s: xle describe lebey2...

Monday, December 27, 2010

nama pelik...


ni nama ayahnyer..





ni nama anaknyer...






ni nama penulis blog ahahaha....





hello readers...


salam sumer.. unik x nama kat atas ni? org dulu2 mmg nama pelik2 kan.. tp unik laa.. 1st time aku tahu org nama ratu bagus.. yg dlm citer indon tuh nama cinta.. nama bunga.. =) unik tuhh..
suka gak kan org nama unik ni.. lain dari yg lain..


p/s: sekadar nk share jer...

Sunday, December 26, 2010

dh kawin..


ni muka budak sesat td.. lau aku yg tnjuk jalan n jadi co-pilot mmg xkan smp lah kan... ahahah
kecian diorang seb bek tny2 org.. ahahah aduiii






giliran yg tudung merah lepas ni ok...





ni lah pengantinnyer... =) kwn aku yg pompuan tuh.. dip skali dluh..






ahaks baju siaran ulangan... lantak ah lgpun bukan pakai hari sama pun.. ahahah wei2 aku pelik betol ngan muka aku... ke pancahayaaan yg xcukup??? ahahahaa xtahu lah bedak tuh kot yg wat muka aku jdi mendung.. ekekekee (xnk ngaku gelap) siyes beza ngan warna tangan aku..
*lenguh cover duduk sbb dh sipi katil takot jatuh...





pas tggu turn nk bergambar skali akhirnya dpt jugak...ekekekee




hello readers

salam sume...

rini aku g mjlis kawin kwn aku.. huhuh kat tok bali.. sesat dh td.. kesian kwn aku.. aku ni punya daya ingatan jalan yg sgt low.. asyik2 sesat jer naik ngan aku... maluuuu sgt kt korang.. ahahaha sorry lah yer... seb bek smp gak... so far dia n hubby dier sgt sporting.. layan jer kami nk amik gmbr td.. mesti penat kan3? hehehe niway thanks korang..

aduiii esok dh keje mls lak...


p/s: pe perasaan korang lau tgk awek baru exbf korang dlu sgt jelita, fashion2 n gojes?????? sdgkan rupa kiter ni lak mcm budak tadika baru nk masuk darjah 1..comot momot..hitam legam n xreti lah nk fashion2 ni... ( sigh~~~~~~ )



Friday, December 24, 2010

azam tahun baru anda?

ni la system yg aku duk wat tuh..





hello readers

salam sume..

hye korang.. skrg dh susah sket nk blogwalking n update n singgah2 baca entry korang.. dlm sehari tuh pas balik keje dlm kul 6 tuh rest2 dluh.. then g smyg gosok baju mkn.. mlm tuh baru mandi.. skrg dh makin kerap wat menda yg membahayakan kesihatan iaitu mandi malam.. huhuhu then pas mandi online jap jenguk2 blog korang tertido dah.. kekadang xtutup pn laptop.. xsedar tertido.. dan begitulah seterusnyer.. (-,-)

so far keje system yg aku kena wat dh siap dh pun.. cuma nk kena make up2 sket system tu nk bg nmpk cantik.. kgkwn intern yg len kena wat tax.. pas dh ciap keje system ni barulah aku join wat tax gak.. sebulan pektikal ni aku dh pandai mikrosof acsess ahahahaa drpd yg xpernah belajar trus dh pandai.. =)

esok dh xmas.. aku ase sume org pn dh mula tanam azam masing2 hehehe tanam ker weh? hehehe cm aku gak.. thn depan dh 23 tahun.. jauh lg perjalanan agaknyer.. azam tahun depan aku...

1st sekali nk dapat keje.. hopefully dh dapat keje b4 bulan 12 tahun 2011... walaupun grad dgree tahun dpn dh xdapat pakai selempang mcm diploma dulu tp aku still syukur sbb pointer masih ok.. siyesly rugi sgt 1 sem yg xdapat dekan tuh.. ase nk ulang jer smula.. sob3x.. *td aku msg kwn aku yg sorang ni.. mmg harap sgt2 nk jmp dia time grad dgree nnt sbb dh lama sgt nk jmp dier.. tp dia ckp lau der rezki jmp la lau x dia pun xley wat pe2.. ok.. means dia mmg xnk jmp.. siyesly sedey gak tp xperlah kan.. xley gak nk paksa2 org dh org xsudi.. (-.-) *

2nd nk kumpul duit byk2 nk beli rumah n kete.. hehehe kete dulu kot..hopefully dpt keje thn depan dh ley pakai kete.. kikikiki berangan xsalah kan.. dh survey swift tp kgkwn ckp susah sparepart lak.. t rosak ker susah nk repair..tny mak aku pn dia bg pndapat sama.. kete pelik2 ni susah dpt sparepart then lau nk tolak org nk amik murah2 jer.. pulak dah.. so survey yg len jer lah.. der suggestion x? hehehe

3rd ha yg ni mmg dh lama sgt nk wat cuma yerlah xkeje lg so xde duit.. aku nk ubah suai umah aku ni.. hhehee mak aku xbg sbb dia nk kekalkan mcm ni.. yerlah umah dia kan.. tp aku nk ubah sket2 jer lah.. nk beli langsir baru ker.. sofa baru ker.. yg dh lama sgt nk beli almari n almari dapur yg comel2 sket utk mak aku.. panggil eric leong ke ubah suai umah aku ni hahaha bg suprise sket kt mak aku.. hehhe

tu jer kot wat masa ni.. =))))))

adik aku dh sibuk2 duk tnya aku bila nk kawin.. serabutnyer.. ko carilah sorang anak datuk ke tan sri ke lau nk sgt akak ko ni kawin.. wakakaka!! gilosh materialistik tuh.. ekekeke xder lah.. kekadang org suka kiter tp kiter lak yg xsuka.. kekadang lak kiter suker org tp org lak xsuker kiter,.. ahahaha dh nk wat guano? kwang3x.. hal ni mmg aku dh xamik port dah.. dh malas pk.. lau jmp nnt ader lah.. lau xjmp means xder lah.. lambat cepat jer.. tp xtahulah.. bosan+mls beb.. cewah bunyik cm dh frust bebenor.. memang pon! huhuhuu...lelaki ni makhluk yg membosankan.. skrg ok jer mcm ni.. byk kebaikannyer.. kredit aku topup rm10 skrg ley tahan sebulan! ha tuh kelebihannyer.. hahaha...


p/s: siyes ak dh xsabar nk keje n merasa dapat gaji... hope dlm umo 23 pd tahun 2011 ni aku akan dpt merasa gaji pertama aku... amiiinnnnn....

Tuesday, December 21, 2010

tiada lagi istilah adik yg ada cuma akak sje.. =(



hello readers

salam sume


masuk rini dh 3 hari pose ganti.. ahahah time rajin ni kena ganti nnt dh malas kang susah pulak.. adess... byk hari lg laa... heheh erm gmbr ni time sume org nga kua lunch td.. aku sesorng kt opis wat pe lg kan?? hihi posing le jawabnyer... kwa3 bukan ni yg aku nk citer.. tp td de sowg ex intern dtg opis.. bwk mknan sume laa dtg melawat td.. then time salam dia,. aku pun serba salah nk cium tgn ke x kan.. kot2 adik or muda dr aku.. tp dlm hati aku pk dh lepas intern n dh keje mgkn lebih kurang baya aku or tua setahun.. rupanya dia pun sama serba salah.. dia pn ckp.. eh2 cium tgn ni ntah2 lg tua dr dia.. tsk tsk tsk seee.. seeee.. dh paham??

muka aku mmg nmpk mcm mak budak dah weiiii... haiyooo... tua dh aku ni.. siot jer akak tu td ckp aku tua dr dia.. well umo dia 24.. so xla aku segan time salam aku cium tgn td.. tp dia ckp aku nmpk mcm lg tua dr dia means dia bajet umo aku bape?? 26? 27? ahahahaha well
muka aku mmg nmpk matang pn.. xpe lah.. asal hati muda.. kikkikikiki...



p/s: bos dh berkias2 td sal xdpt elaun.. xpelah.. redha jer.. dulu ckp ada.. mgkin sbb ramai kot 2 yg xley kasi tuh..

Sunday, December 19, 2010

keresahan


hello readers

salam sume...

aduyaiiii aku kannn ... haishh korang tahu kan? alahai...
aku makin runsing... makin resah ni... haish korang pun tahu kan?,,...
mencik mencik mencik laaa...
gelisah..xsenang duduk..habislah aku mcm ni...
smp bila ni... tulunnnn!!!
aku dh ase down lahhh...sedey gak sikit2..haish,.. mcm yg korang tahu lah kan...
nga pk cara yg terbaik skrg...
tp aku xder duit ni.. siyes...
lambatnyer jpa masuk.. dak2 ptptn yg dpt dulu..jpa lmbt sket..
cane nk hidup ni.. masa makin suntuk.. korang tahu kan...
sila rujuk gambar aku yg MONTEL dan TEMBAM tuh yer...


p/s: ni target tahun baru aku ni...

Saturday, December 18, 2010

dia berani confess dia gay.. what say u?

hello readers

salam sume..

haa mesti korang sume pun dh tahu sal ni kan? ala video sal sy gay n sy okey kat youtube tuh laa... eh3 bukan sy la tp dia.. hehehe sy straight ok... hurmm tu hak individu nk confess ke ape ker.. tp kan.. dia xpatut pilih menjadi gay tuh.. mcm yang "tanyalah asyraf" cakap tuh jangan ikut naluri.. pilihan ditangan kita.. niway aku xley nk ckp pe r coz dia dh umo 32.. dh matang nk pk.. jurutera lagi haaa... bukan calang2 org... so ikut dia la kan... nak nasihat pun dh xguna.. dia ley pk sewajarnya...

aku ni asek2 mood xok je aku ni 2-3 hari ni.. banyak betol ( ni) hehehe siyesly lau ckp sal issue ni smp bila pun xkan setel.. SIYES!!! tahu x isu ape? sal kawan baik n boyfren/gurfren ni haaa... aku xsuka r... <-------- ulang ayat aku 10001 kali okey... if kiter der kwn baik n der bf/gf ner yg lebih korang pentingkan? mmg xkan ley jwb kan? sila kelip2 mata tanda bingung...hehehe

tp xpe.. aku paham.. as a fren aku tahu kedudukan aku bawah pada bf ko.. bf ko no 1 aku no 2.. so thats ok.. sorang bakal husband sorang ni kawan.. mmg serba salah.. aku kena paham keadaan dia... mesti bf dia pun nk dia pentingkan dri dia gak kan.. lau jadi kat aku plak? hehehe aku pilih kawan kot.. sbb lelaki bkn ley pecaya sgt.. aha kwn pn xley pcy gak kan? ahahaha ntah depends pd situation la kot.. cehhh ayat selamat.. hehehe

p/s: xsabar tggu final mari menari...

Tuesday, December 14, 2010

SAYA MAHU DIA YANG MENANG =)




hello readers

salam sume..

rini mood aku sikit xelok.. aduhhh lepas ni ape la plak yer.. aku ase cam nk g bercuti jap pastu baru masuk keje balik.. siyesly aku mmg xbley keje terperap.. aku xsuka xtahu laaa.. aku suka keje yg bley g kehulu kehilir jumpa bnda baru org baru...keje ape yerk? okey lah.. dlm hati sgt2 nk buat bsness suatu masa dulu.. tp selepas dihalang supaya smbg dgree aku mcm dh malas.. majuk kengkonon.. ahahaha tp nnti aku dh kawin dah der anak susah lah nk keje cmtu.. target kawin umo 23 *which means tahun depan* tapi xde yg sudi (-,-) ehehehe well aku dh der improvement.. aku dh pandai guna mikrosoft access skrg hehehe ley la nk key in data2 kat opis tuh..


ok dah merapu.. sekarang nk citer sal mari menari.. ni lah pasangan yg aku sgt2 minat ok! heheh mgkin sbb si syikah ni sebaya aku kot?? umo syikah ni 22 thn jgk.. tp dia dh de anak sorang n masih hot... sukerlah dia.. muka dia iras pelakon dynas tuh fariz suami dia tuh pun comel tomel cm dia gak =)


Suami : Mohd Fariz Raeza Mohd. Nizam
Umur : 23 tahun
Isteri: Siti Rasyikah Zolkifli
Umur: 22 tahun
Asal : Berasal dari Terengganu (suami) & Kedah (isteri)
Pekerjaan: Angkatan Tentera Malaysia (suami & isteri)


korang aku doakan korang menang ok! wat yg terbaik utk final.. ekceli aku suka gak pasangan razif sbb diorang punyer tarian mmg sgt best... tp aku suka lg MM ARIZ ni.. ehehehe


p/s: lmbt ag aku kawin.. pasni nk kena keje pulak.. hopefully dpt keje yg best2 sikit.. =)

Tuesday, December 7, 2010

praktikal punyer keje..

hello readers

salam sume..

gatal je tgn asenyer nk update blog tp xder mende pon sbnrnyer nk tulis ni haa..heheh windu kat blog ni je ha..ni kisah sal hal pektikal..aku dh dpt keje sket.. tp nk wat system fail.. agak kelakar la bila budak finance dapat keje budak sains computer.. sbnrnyer fail2 company dia tuh dh der pun.. cuma mgkin dia nk bg aku keje kan.. xder menda sgt nk suh aku wat so nk uji la kreativiti aku la agaknyer... aku pun dh pening kepala nk pk blaja system komputer plak..

ekceli sblm ni der bdak uitm kos sains komputer wat pektikal kat situ.. budak tuh wat la system tax.. so dia bajet sume dak uitm reti wat system kot.. hhuhuhu dia mmg xtahu la amenda kos finance tuh agaknyer.. aku bajet pektikal kat company akaun kena wat akaun.. skali kena wat system.. kwang3x.. hbs lah aku time lecturer dtg melawat nnt.. aku nk tunjuk amenda tah yg aku wat time pektikal ni...risau plak..

anyway xperlah.. aku xnak lah merungut2.. mgkin budak2 lain pun dpt keje yg sama mcm aku jgk.. skrg nga berusaha nk belajar wat system ni.. tetiba kena pandai segala mcm sofware n system dlm masa 3 bln..sbb dia suh submit bulan 2 ni.. then baru aku smbg wat keje guna UBS..

fening sket nk blaja.. ikut hati nak je aku upah dak2 sains komp yg wat.. tp tuh la.. aku anggap ni sbg cabaran utk aku.. mgkin nnt aku keje byk lg menda yg aku kena hadapi yg lgsg xberkait dgn yg aku blaja kan..xperlah.. aku cuba jer lah.. lau x nnt aku xder keje gak nk wat.. xkn nk duk saja sampai bulan 2 kan.. org len pektikal blaja sal company.. operasi n sume sal company tuh tp aku?? ahahahah blaja kos lain bkn jadi student pektikal tp jdi student kos sains komputer sewaktu pektikal.. ahahah..




p/s: cane nk wat system ni????!!!

Wednesday, December 1, 2010

first day pektikal =) best laaa jgk...

hello readers

salam sume

susah x ey jd s/u cmpany? job aku kena tolong s/u wat keje...complicated gak laa tugas tu.. kena always alert.. 1st day rilex g.. seksok xtahu laaa.. byk tol hal sal company ek.. bukan mudah nk setup company n uruskan company upenyer... yg best sume staff n dak2 pektikal gurl.. bos je lelaki.. time bos kuar seronok sgt bercerita sal gurl stuff.. ahahahhaa!!! lau bos pon pompuan aku seolah2 mcm masuk sekolah semua pompuan lak...bestttt laaa =)

dak pektikal sume 5 org.. aku yg paling tua n aku jer dgree yg len sume bebudak.. yg dak poli 2 org umo 19 n diploma.. dak kpm pn diploma umo 20 sorang n umo 21 sorang..time kami g makan td dak kpm tuh kena tackle.. ahahaha kelakar jer ase.. aku kan sbg kakak sulung hahahaha kena la jaga adik2.. siyess xbese... sbb sblm ni asyik dpt yg sebaya sekali dpt yg bebudak.. hehehe xperlah pengalaman baru kawan ngan dak muda...


hurm aku arap sumenyer akan berjalan lancar jerr... lgpun ni baru 1st day... bimbang la seksok.. semoga aku pektikal ngan hepi2 jer... =) amiiinnnnn.......


p/s: suasana baru kan.. bese lah exsaited sket.. xlama lg mesti aku akan bosan... hurmmm

Tuesday, November 30, 2010

Lirik Dadali Band : Disaat Aku Mencintaimu

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti,, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta..

LIRIK LAGU HANYUT - FAIZAL TAHIR

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Ulang Chorus

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Monday, November 29, 2010

kenangan time graduation diploma dulu

hello readers

salam sume..

sekarang dak2 uitm nga grad.. teringat time aku dulu2.. hari bersejarah tu aku smp lewat.. sume org dh bergerak masuk dewan.. time tuh dh kul 8.30am... ekceli kami diminta berkumpul kul 7 lg.. see lewat sejam lebey tuh... then nga kelam kabut tuh aku gtahu kt akak petugas tuh yg aku baru smp no giliran aku 227.. so sedang elok time tuh nga 213 dia terus masukkan aku dlm barisan.. time tuh la baru nk pakai jubah nak pakai topi segala time nga jalan tuh... comot giler asenyer...dhla kasut longgar.. jln terkedek2.. mmg comot giler derrr wa ckp luuu..

then aku tgk org pakai selempang.. aku pun gtahu kat petugas ktne nk amik selempang tuh.. then dia bawak aku kt ketua dia kot mcm lecturer..dia mtk nama n no mtrix aku.. then dia suh aku masuk dewan dulu nnt pe2 hal dia gtahu smula...

aku dh cuak.. mcm frust giler ahh xdpt pakai selempang kan.. tp aku dh redha dah.. xper lah nk wat cane.. then xlama tuh lecturer td bg aku selempang tuh kat dewan.. msa tuh dh nk dekat nama aku.. dia ciap tanya pointer aku nama penuh aku and no matrix sblum bg tuh.. soal siasat dlu.. kot2 tersilap org agaknyer.. eheheh sukerrnyer...akhirnyer dpt gak pakai...

sume tuh kenangan manis n pahit disebalik time aku grad.. nnt grad dgree dh xdernyer merasa selempang lg... aku slek 1 sem.. even 1 sem tp dh xdpt lah kan... xper la bersyukur seadanyer..



anda nilaikan : fasha vs nora


mama hottt









even aku peminat nora danish tp aku rasa smp bila kan nk gaduh2 gini... well hope diorang ley settle cara baik nanti... lau korang nak baca komen2 org len ley la g kat link beautifulnara tuh haa and nilaikan sendiri yaaa.. dua2 pun xsalah n xbetul yg penting berbaik2 kan itu yg lebih baik... =)


http://beautifulnara.com/agaknya-fasha-sandha-tujukan-tweet-ini-kepada-siapa-ya/




p/s: xpe nora.. ko jgn amik port sgt ok.. chill jer..

p/s 2: motif letak entry ni?? saje sbb aku peminat nora.. kwang3...

peace!

Friday, November 26, 2010

keserasian memilih jodoh

sulung dengan sulung
berpeluang besar untuk sering bertegang urat.masing2
sentiasa suka berkeras atau pun dalam menentukan siapa pemberi
dan penerima perintah.jika hubungan cinta terjalin,ia memerlukan
jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini.



sulung_tengah
sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si
anak tngah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja.meskipun begitu,
ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan
jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung,maka sering kali ia harus
merelakan keinginan dan impiannya demi pasangan.namun,jika si tengah cenderung
bersikap seperti anak bongsu,mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi..



tengah_tengah
pasangan ini dapat pergi ke mana pun dan memutuskan apa pun yang mereka sukai.mereka dapat menjadi sangat serasi,apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu.dengan begitu,mereka berdua dapat saling melengkapi.namun,anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia.hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam komunikasi.bagaimanpun,masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka
pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.




tengah_bongsu
hubungan ini akan berjalan lancar,bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung
jika anak tengah menunjukan ciri sejati,maka ia akan terbawa2 gaya si anak bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri.ini berlaku,terutama apabila anak tengah ini adalah perempuan.



bongsu_bongsu
brhati-hatilah!bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan.namun bila tidak melihat kenyataan kamu akan sukar untuk mengawal situasi.




sulung_bongsu
kombinasi paling serasi si anak sulung dapat mengajar pasangannya untuk bertindak lebih teratur dan dewasa terutama saat menghadapi masaalah serius.sementara si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.

jom berdiet!

hello readers

salam sumer

oleh kerana berat badan dah naik berbakul2 smp dh kena tegur.. aku rasa dh elok lah nak berdiet smula... ahahah almaklum lah duk umah sewa dulu mkn xpernah cukup sbb xde duit selalu tido perut berbunyi-bunyi.. tahan lapar.. skrg dh duk umah terlebih mkn pulak.. bgn pagi masuk dapur sume ada.. ahahaha sbb tuh cepat naik badan skrg nk kena kawal balik laaa...

aku selongkar punyer selongkar sekali jumpa lah satu entry ni sal nk kurangkan makan skt.. diet ni mcm yg blog xnk gemuk punyer la kot sbb entry ni pun ckp at least kena estimate time selama 2 minggu sebelum dpt hasil...

jom kiter tgk pe tips2 dia..


Dua minggu fasa intensif

Minum pagi: Mihun sup dicampur dengan ayam, bebola ikan dan sayur. Kurangkan mi sebanyak satu mangkuk sahaja. Minum air kosong.

Makan tengah hari: Sup ayam yang mengandungi protein, lemak dan vitamin) dicampur dengan air (kira-kira 250 kalori)

Makan malam: Tom yam, banyakkan sayur.

''Ingat, minum banyak air kerana banyak orang menyangkakan mereka lapar tetapi sebenarnya mereka hanya dahaga. Selepas minum, anda tidak lagi lapar. Selain itu, ia membuatkan anda hidrasi dan mengeluarkan toksin di dalam usus.

''Dicadangkan mengambil multivitamin yang kaya dengan chromium, selenium, zink dan vitamin E bagi memperoleh nutrisi yang lengkap.

''Selepas dua minggu, anda akan mendapat tenaga baru dan berat badan anda berkurangan,'' katanya yang mula sedar untuk menguruskan badan setelah kehilangan ahli keluarga pada usia akibat sakit jantung.

****************************************************


Tambahnya, langkah kedua, anda kini boleh makan dua kali iaitu sarapan pagi dan makan tengah hari tetapi tanpa gula, tinggi protein yang diperoleh daripada sayuran dan glycemic rendah daripada buah-buahan.

Selalunya, orang Malaysia pasti akan merindui nasi. Namun, anda boleh menggunakan beras glycemic rendah seperti basmathi.

''Nasihat saya untuk mengambil suku pinggan sahaja nasi manakala yang lain dipenuhi dengan sayur-sayuran, ikan atau ayam. Anda boleh mengambil satu buah-buahan glycemic rendah setiap kali makan seperti epal.
Juga, makan ayam tanpa kulit.

''Ambil penggantian makanan berat untuk makan malam seperti sup supaya perut anda tidak bekerja keras semasa anda tidur,'' katanya.

Pada masa ini mulalah melakukan senaman untuk membina otot. Senaman Tabata adalah sesuai pada tahap ini. Berenang juga adalah senaman yang boleh mengurangkan berat badan, menguatkan kardio dan ketahanan badan.

''Ingat, anda seharusnya mengurangkan lemak dan otot-otot semasa fasa pertama dan inilah masanya untuk menggantikan otot tersebut. Anda tidak akan mahu kulit yang melendut di tubuh.

''Lakukan perkara yang sama pada tahap kedua sehingga anda gembira dengan berat anda. Ini mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya empat hingga enam bulan tetapi diingatkan jangan cepat sangat turun kerana anda perlu membina otot dan mengelakkannya daripada melendut. Jika hanya turun 5 kilogram, anda telah menambah lima hingga lapan tahun usia hidup yang sihat,'' ujarnya.

Selepas tiga hingga empat minggu di tahap kedua, fizikal aktiviti anda meningkat, bolehlah makan snek yang merupakan buah-buahan glycemic rendah antara pukul 11 pagi dan 4 petang untuk menstabilkan gula dalam darah dan hormon.

Apabila berat badan yang diidamkan telah diperoleh, kekalkan dengan pelan makanan sihat yang sedia ada dan teruskan senaman.


*********************************************

ni aku punyer pengalaman lah aku selalu gak diet tp pas dh turun berat kulit jadi lembik jer.. hodoh sgt tgk.. ase nk amik pisau potong n buang.. kwa3... lau malas bersenam ginilah jadinyer.. diet lah cane pun.. still xkan dpt figure yg cantik lau kulit dh lembik cmtuh...am i rite? ngeh3 kiter xberat ane pun..lau timbang tuh org pun xpercaya tuh berat kiter.. org still akan ckp kiter gemuk sbb kulit td.. lau duduk jer nmpk mcm berlipat2.. hahahaha tipulah korang xpernah alami... aku ase org kurus pun still der perut yg berlipat2 ni.. motifnyer disini rajinkan diri utk bersenam.. bersenam adalah kunci kekurusan.. ahahah der ker istilah kekurusan? kwa3 pe2 jerlah kan...




p/s: target nk kurang 6 kilo sblum graduation degree thn depan =) wish me luck!


Tuesday, November 23, 2010

Ailyl Mystery GiveAway!


first skali sal pakaian aily.. korean n japan style sy wat heheh xtahu la ade ke x style mcm tu tp korean style kan suke yg pelik2 sket hehehe mcm band 2NE1 punyer style la kengkononnyer.. hehehe

yang tambahan2 tuh sajer jer nk penuhkan ruang xnk bg nmpak 0 sgt.. n biar ade penceritaan.. ehehe kira mcm aily nga windu kat tunang dier la konon2nyer yang len tu sumer props tambahan jer =p

*****************************************************************************



hello readers

salam sumer..

harini sy nk masuk kontes blog aily ni.. cz nmpk mcm simple jer..

ni syarat2 yang aily ( http://memorianna.blogspot.com/) ckp la...

Syarat-syarat penyertaan :

  • Mesti mekap dan warnakan sekreatif mungkin gambar doodle Ailyl kat bawah ini. Tak kisah korang nak guna paint/photoshop etc.
  • Lepas dah siap buat 1 entri bertajuk Ailyl Mystery GiveAway! dan sertakan sekali doodle yang awak dah mekap dan warnakan, lepas itu ulas sikit dalam entri itu kenapa awak warnakan doodle Ailyl jadi sebegitu! huehuee.
  • Last lepas dah buat entri tolong tinggalkan link entri tersebut dekat bahagian komen ini untuk I terjah!




p/s: hepi becoming bezday aily rozanna =)