Friday, March 12, 2010

dilemma keje partime

dh lama xtulis.. skrg aku agak bz ngan study n keje.. pindah umah sewa arituh n dpt rumet bru.. haiyaa byk sgt mende yg jadi akhir2 nih.. aku der probs baru.. nih mmg mslh bg aku.. tauke tmpt aku keje xbg smyg.. aku start keje partime kul 5 ptg smp kul 10 mlm.. so aku kena tinggal mgrib.. nsb baik skrg aku xleh smyg.. aku keje baru 2 hari.. akak yg dh lama keje situh la gtahu.. tauke ckp lau sorang mtk yg len msti nk jgk.. tauke aku tuh org cina.. dia xde agama so dia xpaham smyg tuh aper.. lgpon keje aku xder rest sbb aku masuk dh kul 5.. akak tu caner la gaknyer.. dhla dier keje fulltime.. dia citer dia qada smyg tiap2 hari.. dia nk keje smp bln 10 ni jer sbb dia nk kmpul duit wat kawin.. aku lak.. hmm sgt kesempitan duit skrg.. especially duit umah sewa n duit nak makan.. bodben aku rm200 pn xbyr lg.. aku bajet nk keje smp bln 6 nih jer sbb nk lepas duit umah sewa n mkn jer... nk cari keje len sumer nk pakai fulltime.. kira mcm aku dh dpt partime ni ok lah.. aku berbelah bahagi skrg.. tp aku pon reti jgk.. aku sndiri pn xselesa lau kena qada terpaksa..

aku ase mmg nk benti keje lah.. tp nk bg alasan aper nih.. bru keje dh nk benti.. compem2 aku xdpt gaji sbb baru keje xsmpai sbulan lg.. baru 3 hari keje.. buang masa jer menolong kedai tuh... adoiii.. caner eh.. ermm pekerja2 kedai tuh ok.. tauke jer kureng.. ermm aku enjoy jer keje situh.. ok jer lah.. mcm2 ragam customer leh tgk.. jmp ramai org.. ntah lah.. aku xtahu la nk wat keputusan... korang jer lah tlg bg pendapat..

aku pk mcm nk bertahan sbb aku pn mmg xcadang nk keje situh lama.. tp.. xkan nk qada mgrib tiap hari??? nk bg alasan pn mcm nk g toilet ker time mgrib tuh.. xkan tiap hari setiap kul 7 jer g toilet... aku tahu reason aku tuh adalah reason yg paling kukuh utk benti keje.. aper yg harus aku buat??? sumer ni dugaan...

2 comments:

  1. zue tak berbaloi lah.
    carik la kejer lain.
    Boleh report kat pesatuan pekerja kot.
    Lagipon, tinggal sembahyang sebab kerja, berkat ker nanti gaji yg kita dapat tuh kan?..

    ReplyDelete
  2. zu, cubalah cr keje lain klu xnk keje kat situ lg...bhenti je trus drpd keje kat situ nanti xdpt gaji...

    harap2 bsabar dlm ape2 pon dugaan.... yg penting,byk2 kan berdoa....

    ReplyDelete