Thursday, June 24, 2010

dukacita dimaklumkan..

Kod Skim Jawatan

Tarikh Temu Duga

Keputusan Temu Duga

Maklumat Jawatan

2215

PENOLONG JURUAUDIT GRED W27

13/5/2010

Dukacita anda tidak berjaya dalam urusan ini.

Keputusan muktamad adalah berdasarkan kepada surat pemberitahuan rasmi yang akan dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.



sy terima keputusan ini... mgkn bukan rezeki sy... sy mmg xpernah berjaya dlm temuduga kerja.. dh berpuluh2 temuduga sy hadiri tp masih juga gagal... sedey beb! lgpn kiter dah sedaya upaya wat yang terbaik... =(



p/s: ase mcm dh pts asa nk hadiri sbrg temuduga kerja lg pasni...

contest mata menawan

hye kamu sumer

kali ni nk masuk contest lak =)






nama contest ni contest mata menawan
syarat-syarat penyertaan :)

1. wajib menjadi follower blog fatencumyl.blogspot.com
2. pastikan gambar anda seorang sahaja (kalau ada gambar orang lain tak bole)
3. pastikan 1 gambar je taw..
4. pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (nama pun contest mata menawan kan)
5. letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :)
6. sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati.
7.contest ini berakhir pada 31 julai 2010.
8. selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan ni.serta link referral anda :)

hadiah

pemenang mata menawan: * akan dapat 1 pasang contactlens made in korea yang tahan 1 tahun dan pemenang akan decide sendiri nak contactlens warna apa..(fatin akan contact dgn pemenang kalau dia ada rabun fatin akan bagi dia contactlens yg ada power)
*akan dapat hadiah misteri yang boleh mencantikkan mata.

referral terbanyak: akan dapat hadiah misteri dari fatin.(hadiah yang boleh mencantikkan mata)


kawan2 jom lah join contest ni.



ini gambar: xmenawan pn mata..






ni referral:

http://dilasamsuzaman.blogspot.com/2010/06/contest-mata-menawan.html


ha yang nk di tag:

zella
kak norma

Monday, June 21, 2010

as long as..

the pretty moon
round
bright
the view of paradise
in our vision

time goes by
and the pretty moon
no longer bright
no longer round
your vision had change

oh my
it just a dream
and i'm only the dreamer
thank god
i suddenly awake

standingovation for you performance
the acting was superb
i got it now
well i'd been warn before
about the pretty moon
nevermind
as long as i've try my best



p/s: ianya cuma gejala org ptus cinta.

Friday, June 18, 2010

ketinggian dan sakit jantung =(

hello readers =)

okey hari ni sy nk jadik doktor jap.. ehehe secara xsgaja td td sy der jmp article sal tinggi dan sakit jantung... laaa ader jugak ker kaitannyer? alahai.. sadis betol.. lau org gemuk dikaitkan ngan obesiti.. tp ley kurus okay laa kan.. lau pendek? caner nk ubah tuh? haaa cuba jwb? ermmm dlm article tuh dia ckp kategori wanita pendek bwh 5 kaki iaitu bawah 152 cm.. lau bawah 150cm??? kwa3... lau aku belajar finance high risk high return... untuk yang ni ley la aku wat negative r/ship dan estimatekan sbg low height high heart attack.. huh berapa manyak H daaaaaaa....


nah! bukti article tuh...


p/s: nyesal xgayut time kecik2 dulu... *enset mahal sgt dulu.. ehehe


**************************************************


Go4HealthyLife.com, Jakarta
- Terjawablah sudah teka teki yang selama ini diperdebatkan para ahli di dunia mengenai risiko penyakit jantung bagi orang yang bertubuh pendek setelah sebuah analisis terbaru menguatkan hal itu.

Selama bertahun-tahun, para ahli memperdebatkan bukti yang mengaitkan tubuh pendek dengan risiko penyakit jantung. Namun, analisis terbaru ini merupakan kajian sistematis pertama yang telah dilakukan pada topik ini, menurut para peneliti Finlandia.

"Tinggi badan mungkin dapat dianggap sebagai faktor independen untuk digunakan dalam menghitung risiko orang terserang penyakit jantung," kata ketua tim peneliti, Dr. Tuula Paajanen, seorang peneliti di Department of Forensic Medicine di University of Tampere, Finlandia.

Tinggi badan dapat digunakan untuk menghitung indeks massa tubuh (ukuran lemak tubuh), yang secara luas digunakan untuk mengukur risiko penyakit jantung koroner, ia menambahkan.

"Tapi tinggi badan hanyalah salah satu faktor yang dapat menyebabkan risiko penyakit jantung, dan sementara orang tidak memiliki kendali atas tinggi badan atau genetika, meski mereka dapat mengendalikan berat badan mereka, kebiasaan gaya hidup seperti merokok, minum dan olahraga. Dan semua bersama-sama mempengaruhi risiko penyakit jantung mereka," kata Paajanen.

"Semakin banyak faktor risiko yang Anda miliki, maka upaya lebih keras bagi Anda untuk berkonsentrasi mengurangi faktor risiko yang Anda bisa lakukan," ujarnya, seperti dilaporkan dalam European Heart Journal edisi 9 Juni.

Untuk penelitian ini, tim di bawah pimpinan Paajanen menganalisis data dari 52 studi yang mencakup 3.012.747 orang. Orang pendek dianggap mereka yang memiliki tinggi badan di bawah 5 kaki 3 inci (sekitar 159 cm) dan orang berbadan tinggi lebih dari 5 kaki 8 inci (lebih dari 173 cm).

Dipisahkan oleh jender, laki-laki pendek memiliki tinggi di bawah 5 kaki 5 inci (sekitar 155 cm), dan wanita pendek di bawah 5 kaki (di bawah 152 cm). Untuk laki-laki tinggi lebih dari 5 kaki 9 inci, dan wanita tinggi lebih dari 5 kaki 5 inci.

Dibandingkan dengan orang tertinggi, orang terpendek hampir 1,5 kali lebih mungkin meninggal akibat penyakit kardiovaskuler atau hidup dengan gangguan penyakit jantung atau menderita serangan jantung.

Membandingkan laki-laki dan perempuan secara terpisah, laki-laki pendek memiliki kemungkinan 37% lebih besar meninggal akibat penyakit apapun dibandingkan dengan laki-laki tinggi, dan perempuan pendek punya kemungkinan 55% lebih besar meninggal karena sebab apapun dibandingkan dengan perempuan yang tinggi, ujar tim Paajanen.

Paajanen menambahkan bahwa tidak diketahui mengapa ada hubungan antara tinggi badan dan risiko penyakit jantung.

Para peneliti berspekulasi bahwa orang yang lebih pendek memiliki arteri koroner yang lebih kecil yang mungkin bisa terhambat pada awal hidup mereka karena faktor-faktor risiko lain seperti kemiskinan, gizi buruk dan infeksi. Arteri koroner lebih kecil juga mungkin terpengaruh dengan perubahan aliran darah.

Namun, temuan genetik terbaru tentang tinggi badan menunjukkan bahwa faktor keturunan, bukan gizi buruk atau berat badan lahir rendah, dapat menjelaskan hubungan antara badan pendek dan peningkatan risiko penyakit jantung.

Dr Gregg C. Fonarow, direktur Ahmanson-UCLA Cardiomyopathy Center di University of California, Los Angeles, mengatakan bahwa banyak tetapi tidak semua studi sebelumnya yang menyatakan bahwa mereka yang bertubuh pendek mungkin berisiko tinggi mengalami penyakit kardiovaskular dan kematian akibat kardiovaskular.

Jadi untuk mengurangi risiko penyakit jantung secara keseluruhan, orang perlu untuk mengontrol faktor risiko yang mungkin mereka miliki.

Friday, June 11, 2010

kapel cuma utk cukup syarat saja

salam... hello readers~

rules :
  1. no money no love.. true!
  2. no time no love.. true!
  3. the most important no "komitmen" no love... really2 true!

reason:

utk no 1 opkos laa lau xder duit caner nk topup? nk msg2 n kol2 sumer? kang xmsg kang ckp xsyg.. xcaring..xbersungguh.. nk datim pon pakai duit la derrrr..

utk no 2 lau xder msa,. cane nk kapel? nk kuar datim bukan seminit dua... owh cinta jarak jauh dikecualikan dlm hal ini.. tp tu risiko curang gak tuh.. so ley masuk list gak lah...

utk no 3 komitmen... lau ase xdpt nk bg komitmen.. bek xyah kapel! komitmen disini dr kamus dewan bahasa dan pustaka zuanasyazwana bermaksud maintain dgn per yg kiter wat.. bukannyer time memula jer mcm bersungguh then bila dh lelama even xder lah lama mna pom dh mula bosan...dan mula la ignore.. wat org tuh rasa mcm diri dia useless n lgsg xpenting dlm hidup kita..

for what nk kapel utk suka suki mcm tuh? utk cukup syarat? standby la kononnyer kiter dh der someone for reservation.. huh asenyer xpayah laaa... tuh membazir namanyer... buang duit,. buang masa n buang tenaga... hey nk bg komitmen tuh perlu usaha tahu? itu dimana tenaga perlu ada.

sori lah aku xreti sgt nk eja2 omputih maafkan hamba jika salah...aku cuma tulis pe yg aku ase nk tulis ja.

sbnrnyer.. aku ase lau kiter ni kapel sbb nk cukup syarat kononnyer nk der someone yg bergelar bf or gf,. aku ase bek xpayah kapel kot... sbb nk kapel2 nih perlukan komitmen... lau ase xdpt nk bg komitmen,. bek xpyh kapel... wat menyeksa hidup org jer... lau ase xpuas ag hidup sndiri... enjoy jer ngan life tuh xpyh nk gedik2 cari bf or gf lg.. xpyh gak la nk men chop2..

p/s: sy bukan paranoid... cuma ckup allergic dgn love game begini.

Tuesday, June 1, 2010

gambar oh gambar

hello readers...

salam,. pekabar...? sy baru pas test semalam... bmbg la jugak.. sbb sy xder la study sgt pon.. eheheh sy nih mmg pemalas... huhuhu xperlah.. tawakkal jer lah..


xnk jugak tnjuk muka.. nnt xcomey xder org nk kwn... wawawawawa apekah???



korang.. nk tahu x? smlm sy dpt msg dr kwn lama kt facebook... dia tuh lelaki la.. dia xletak gmbr.. teringin nk tgk gmbr dia yg latest.. sy tny laa.. pastu dia ckp lau dia letak gmbr nnt xder org nk kwn... ahahahah kelakar laaa....

owhhh mgkin dia nk bergurau... tp sy pk.. ehh adeer jugak yerr lelaki yg pk mcm tuh... xsngka... mgkn sbb lelaki yg sy penah jmp sblm2 ni cuma yg poyo n suka control macho agaknyer... wakakakaka... amik gmbr msti nk kena pegang rokok,. bergaya ngan asap rokok bagai...mcm laa pompuan hadap sgt nk tgk gmbr ngan stail asap rokok berkepul2 yg merbahaya tuh... huhuuhu sy xsuker laa lelaki yg merokok.. kamu pula bagaimana yaaa? ehhh tetiba lari topik aku nieh... ehehehe sekali sekala... kwa3