Tuesday, October 26, 2010

suatu ketika


kiter syg awak dalam hati kiter mcm ni





mula2 kiter smp sini dan jmp awak..

kiter dah suke awak..

kiter suka awak dalam hati kiter..

shhhhh orang lain xtahu tau...

kiter kasi tahu awak sorang jer...








bila kiter dgn awak kan..

mcm2 kiter rasa tau...

kiter rasa hepi.. sedey..gembira..

yang hepi kiter simpan tau wak..

yang sedey2 jer kiter buang jauh2..






tapi kan awak sy dtg singgah kejap je..

skrg sy dh pergi..

tapi sy sayang awak sgt2..

sy rasa awak mcm der tinggal benda la pada sy wak...

menda tu namanya..

KENANGAN.






p/s: kenangan utk disimpan bukan dilupakan.

Wednesday, October 20, 2010

kelab anti kapel?

hello reader,

salam sume..

ckp sal kelab anti kapel teringat dulu zaman diploma aku n kgwkn aku 2 org yg nasib sama tubuhkan kelab anti kapel... keh3 lawak jer.. sbnrnyer time tuh aku baru putus.. kwn aku pulak ngah der probs ngan bf dia.. kami slalu share citer sbb kebetulan cara kami kenal sama.. usia perhubungan pun sama (2thn) sbb kami gaduh sama cuma aku dh putus.. dia belum.. ak jadi pendengar probs dia n bg nasihat yg mana patot spya dia xalami nasib yg sama cam aku..

tp lepas tu dia pn putus gak.. then dia bg tahu der gak sorg ag kwn kami pn baru pts jgk.. kami bertiga sekelas.. kwa3 persamaan kami bertiga ialah pts lepas 2 thn kapel.. hahahahahaa.. time tuh wt kami pk laa ehh lepas 2 thn tuh susah nk bertahan ey.. huk3 masa kritikal kot nasib perhubungan lepas 2 thn.. hak3 cmtulah yg kami pk..pdhal ade jer yg ley kapel smp 8 -10 thn

then aku pn wat club 2 years dumb love relation kat frienster.. yelah time tuh ner der fb ag.. frenster jer.. wakakakaa diorg yg suruh wat.. tp last2 jadi kenangan sbb diorg berdua dh kapel dlu.. cehh cepat jer dpt pengganti org lawa la katakan.. aku plak hek3.. lepas 2 thn baru aku kapel smula.. aku pn dh delete frienster aku..

tetiba teringat sal ni sbb adik aku baru pts cinta.. alasan?? bf dia tinggalkan dia sbb nk masuk kelab anti kapel.. lg laa kelakar.. ala budak2 xmatang.. ikut kawan jer tuh..alasan pn mcm xlogik jer.. xper la tumpu kt study jer k my lil sis..jgn pk sgt sal lelaki ni..




p/s: to nur farah najwa and faezah entry ini utk mengingati kelab anti kapel kiter yg pernah wujud suatu ketika dulu... ahahahahha!!! weh korang nk kawin ajak tau..

Monday, October 18, 2010

masa lalu......


ni adik aku yg no 3 and bongsu only boy in the family.. time kecik comel2 skrg dh jadi anak dara n teruna.. ( kak norma aku rasa muka mizah mcm muka mg la time kanak2) skirt yg dia pakai tuh pn skirt akak aku.. aku baikkkkk xpernah pakai skirt.. ngeh3 time ni kat kuarters askar kat relau,. penang dulu.. eh relau ker sungai ara tah..




tgk kan aku dh ckp gmbr ni buktikan.. hek3 aku muka comot wehhh zaman kecik dulu.. skrg pn comot gak.. xder beza byk pon.. lorrr xkenal aku? kwa3 yg pakai baju kurung biru muka sposen mcm xmandi pagi tuh aku lerr tuh.. time nih aku drjah 5.. sorry lah gmbr xpakai tudung.. kecik lg kan.. beselah tuh.. gmbr ni time hari merdeka yg disambut kt penang dulu...




haaa ni akak aku..zaman tgh hot.. keh3 jgn maree yer kak norma.. hak3 skrg dh kawin n beranak pinak dah... heee xley citer lebey2 sal dia kang abg ipar aku jeles ngeh3





ni mizah n safwan lagik..mizah zaman kecik mmg suka bergaya.. gincu mak aku, handbag and kasut tinggi mak aku hbs dia kebas.. melaram... pastu men cikgu2 g conteng dinding umah aku.. duk ngajar safwan.. mmg xberubah silibus lau blajar ngan mizah.. asyik duk ulang ABC jerr... haa dia cukup suka men right2 ngan pen merah tuh.. smp ayah aku ckp mizah ni besar nk jadi mak andam agaknyer sbb suka makeup... ngeh3..




aku der sekeping jer gmbr time aku kecik... tuh pn seb bek ader.. aku bukan kategori baby kiko yg comel pun.. heeee tp mak aku ckp dia smp tertido time nk beranakan aku.. kiranyer aku ni tersekat kat "muka pintu" sblum keluar sbb mak aku tertido.. sbb tuh aku slow.. ngeh3 der kaitan ker weh?? hak3






hello readers

salam sume.. aku sbnrnyer ngah nk clear kan lappy aku coz nk g format.. lappy aku nk rosak wehh... aku pun sumbatlah sume dlm external.. skali aku belek2 balik gmbr2 dlm external kluar la mcm2.. then aku tgk balik gmbr2 lama.. ley wat aku tergelak wehh... teringat balik zaman dulu kala.. aku windu kot zaman aku kecik2 dulu.. time tuh asyik nk berebut jer brg2 dgn adik beradik aku.. hek3 skrg sume dh besar dh xduk umah.. aku sorang jer kt umah ni.. kejap jer masa berlalu.. akak aku dh kawin n dh der anak dh pon! xsgka in future anak dia nama aqel hahahahaa... aku kan kenal dia sejak kecik.. kelakar lak bila pikir... mak aku lg laa kan...

lepas ni aku ker ey??? bakal lalui per yg akak aku dh lalui?? kawin+beranak.... alahaiiii aku ase mcm aku baru duk men jongkang jongket lg kemarin.. kejap jerr sume ni... tol laa org ckp bnda paling jauh dlm hidup kiter ni ialah masa lalu... masa xkan kembali tp ianya akan terus meninggalkan org2 yg alpa/rugi...so kiter kenalah hargai masa skrg supaya ianya jadi kenangan indah dlm hidup sementara kiter masih bernyawa suatu hari nnti...


p/s: jmp balik jugak gmbr bekas pakwe yg dulu2.. kwa3 next entry ok...

jawapan rindu

Terasa sesuatu
Persoalan memanggil
Di benak yg paling mendalam
sehingga menjadi ralit
Semakin jiwa dilanda
Gelora Sang Penanti
Semakin sukar difahami
Puncanya gelisah ku ini

Hanya kekosongan
Jua kehilangan
kurasai
Menghuni hati

Di mana kan ku temui
Penghujungnya resah ini
Seumpama ku menanti sejawapan Rindu
Di mana kan ku temui
Oh sinaran yg hakiki
Untuk menjadi penyuluh
Jalan didepanku
Hingga akhir waktu

Andainya kau temui
Cahaya yang ku cari
Sudikah dikongsi bersama
Sebagai teman mahupun sebagai kekasih

merenung bayangan jauh
Menatap pengertian
Menyelam dasar persoalan
Menyelongkar kemuncak maksud

Sunday, October 17, 2010

mereka2 yg ku sayangi..


yang ni namanyer mario.. si mario ni lau aku panggil ayam kan.. kurrrr dia yg dtg.. bese lah bila dh duk sekali ngan ayam dia terasa diri dia ayam gak kot..




yang ni mak ayam yg jahat... asyik nk patuk jer anak dia xnk kasi mknan.. xtahu la anak dia ker anak angkat jerrr.. sbb rituh mak aku der semelih ayam.. ntah2 mama anak ayam tuh.. keras gila isi daging ayam kmpung.. makan besi aper diorang ni.. tp aku kasi keropok keping ni..




ni pasangan husband n wife yg xbape comel.. yg kiri tuh yg kaler oren tuh bini mario.. marcella namanyer.. ekor marcella kontot laa..





marcella ni si penunggu makanan tetap kat umah kami.. asal aku kuar jer kat pintu dapur dia ikut sama duk mengiau.. miow miow duk panggil aku... bila ko nk mengawan weh? aku nk kidnap anak ko ngan mario laa... aku nk jaga bebudak tuh zaman kecik2 lg.. ko bg eh? hek3





padan muka kena halau ktku... dia jahat sgt..



hello readers

salam sume.. ha arini korang disajikan ngan gmbar2 mereka2 yg aku syg.. hak3 aku kat umah ni kan seronok duk main ngan kucing2 n ayam2 ni.. diorang lah yg jadi peneman aku tiap hari.. yelah umah aku ni kan ner lah der org.. mak n ayah aku jaga kedai.. adik aku duk asrama yg sorang lagi keje.. tinggal la aku sorang kat umah ni.. makan+tido+belek buku n main2 ngan diorang.. tuh jer keje aku tiap hari... ni time bagi makan2 pagi td aku pn amik gmbr.. saje nk share ngan korang ttg mereka2 yg aku syg.. hak3 igt x entry yg sebelum ni yg aku citer tanam pokok bayam tepi umah aku n mencangkul utk wat batas segala tuh? sob3 ayah aku g timbun tanah.. kecian kebun sayur aku tuh... lau x aku dh jadi petani moden maaaa.... keh3 k lah.. nnt lau aku der projek terbaru nk wat kebun sayur ker lg aku share lg kat sini.. till then..

p/s: perasan x? makin kerap aku update.. hek3

nak tukar produk....

hello readers

salam sume.. aku sedey la.. nape produk yg aku guna asyik2 de probs jer.. lau gini aku pakai bedak sejuk jer lah.. sob2.. der org gtahu aku dlm formspring yg produk garnier ni mcm xelok.. ala hbs aku nk tukar ape ni... aku suka bedak garnier tuh.. soft laa.. hek3

dlm kepala aku duk pk nk tukar amenda lak nih... dulu memula aku mengenal pencuci muka ni aku guna nivea.. n krim muka olay.. olay white perfect yg dlm botol tekan2 tuh.. aku berterima kasih yg amat kt krim olay tuh sbb dh byk tolong ak.. mmg bgs.. krim olay ni dia repair kulit.. pas guna olay kulit muka jdi lembut sgt.. aku guna smp diploma krim olay ni smpkan rumate aku pn terikut tukar olay gak.. ceh ley jadi duta olay r aku ni kan.. hek3 perasan nk mati la aku ni.. hak3 tp pencuci muka aku tukar olay gak last2 sbb susah sgt nk cari pencuci muka nivea yg jenis foam..

kadang2 naik turun 3 buah supermarket pn xjmp.. so aku dh mls nk cari aku pk bek beli 1 set trus beli krim n pencuci muka.. kan kan kan kan... then pas olay aku tukar ke fair n lovely.. sbbnyer??? muka aku ni berpeluh..berminyak.. olay pn mcm berminyak jgk kan so sbnrnyer aku cm xslesa gak time nk pakai siang.. lau mlm bley la.. then bila guna fair n lovely wangi.. hek3 best gak tp seminggu pertama jer aku rasa kesannyer then xder kesan dh.. mcm makin gelap pn ada..

next aku guna tia.. tp kulit aku asyik menggelupas jer pas guna tia.. malu r gak.. tmbh2 lak der news xelok sal tia.. n kwn aku pn kena effectnyer guna tia.. aku pn dh takut.. tukar la garnier.. pun xmolek jugak! haaa sekarang nk tukar ape lak nih..

any suggestion?? aku dh biar muka xbercuci n xberkrim dh ni.. yerlah sblum tukar produk kan.. haa aku xminat nk guna loreal sbb mahal.. xmampu.. xberminat.. kwa3 xtahu lah naper.. produk len laa... owh sori aku pn dh xberminat nk guna yg spesies2 mcm tia jgk.. aku nk cari yg der jual kat supermarket jer senang nk beli.. simply city xminat..aku nk produk yg terbukti berkesan.. cewah ayat iklan tv tuh beb.. hak3... demand la kau zuana.. nnt lah aku survey.. haa lupa ckp bio essense xsesuai dgn aku.. safi lak mak aku duk tonyoh kat muka bertahun2 xmenjadik pn..

eh korang guna per? share sket! hiks

Thursday, October 14, 2010

kenangan disaat aku masih bergelar pelajar part 3

hello reader..

salam sume.. aku sedey gak koz arini dh last jd pelajar uitm di hatiku ni... ok sperti yg aku janji nk citer sal diploma n dgree utk part 3 ni.. aku start masuk diploma pas aku wat keputusan keluar dr matrikulasi penang.. rumors ckp aku kena tendang padahal exam pun belum.. haishhh... xper lah aku mmg xlayak duk situh matrik tu utk dak2 yg cepat pikup ker.. otak kena tip top n kena rajin.. aku dh ckp aku xley down.. time kuiz kimia aku kena marah ngan lecturer,.. korg cuba byg aku ni scond intake tau so masuk lambat sket.. time aku masuk jer dh nk exam.. gile ke aper.. aku kena kejar 3 chapter n terus exam dlm mggu tuh.. sume subjek lak tuh.. addmath lak 100 soklan sehari mmg xsiap lg yg semalam arini dh tmbh 100 lg.. aku xtido time duk matrik dlu.. seminggu xtido sbb nk kejar chapter.. then aku xakui still xdpt carry n kertas kuiz kimia aku kena "rubbish" ngan lecturer aku.. dia lempar kertas aku kt luar kelas.. aku nangis bagai nk rak.. sedey wehh sob3..

aku usaha n study siang mlm.. dia ckp aku xstudy sbb jawapan aku xrelevant ngan soklan.. dh la aku xsuke kimia.. korng ley byg cane aku terseksa.. utk org yg lambat pickup mcm aku mmg la kena merangkak.. stress weii duk matriks selain dr mkn,smyg n g kelas tiap detik waktu study n ngadap buku jer!!!! tido mmg xlah.. aku dh ckp aku xtido cuma terlelap sengguk2 jer time study tuh.. lau nk study grup lak aku xley.. sbb aku kan lambat sket aku xsuke bila org dh ckp yg lain aku xdpt tangkap... aku jadi xpaham.. susah org nk pahamkan aku.. aku decide nk quit n smbg diploma.. kwn aku xbg.. dia suh aku wat smyg istikharah.. bila aku wat aku tol2 yakin dgn hati aku utk smbg diploma so aku pn quit.. bila balik mak aku terkejut tgk aku.. kurus kering dia ckp.. ahahahaha tp xsmp seminggu aku dh gemuk balik.. keh3..

then aku smbg amik diploma.. kiranyer dlm 2 bulan je lah aku sempat jejak kaki kat matrikulasi penang.. ahahaha mcm g plkn plak.. time aku diploma bese2 jer.. xder per kot aku nk citer sgt.. tp bila msuk diploma aku dh janji pd mak aku nk wat yg terbaik sbb aku dh kecewakan dia bila aku keluar matriks.. so time diploma tuh la aku bangkit semula n fokus btol2 pd study.. aku apply cara aku study kat matriks dulu masa aku diploma.. kira alhamdulilah lah tuhan pun tlg aku utk berjaya... kenangan diploma xbyk tp paling best diploma pun join AUG tuh..asian university games time aku cuti part 5.. then graduation diploma aku dpt anc tuh anugerah naib canselor.. time salam ngan prof abu shah dia ckp nk tgk kami sume yg dpt anc ni time grad dgree lak.. nmpknyer xtercapai laaa... sedey aku..

mmg graduation diploma aku yg plg xle lupa seumur hidup.. bangga sarungkan selendang anc tuh drpd semua student bsness 1 malaysia kan.. sume tuh tinggal kenangan jer skrg.. sbb bila aku dgree aku dh xdpt dekan utk sem pertama.. aku akui masa tuh hidup aku terumbang ambing lg...(betol ker aku eja ni?) aku dh aim pas diploma nk keje.. mak aku lak suh smbg dgree.. dh lah wktu tuh aku dpt offer wat bsness yg aku minat n lecturer aku dh tlg sebaik mgkin.. fikir punyer fikir.. mmg konflik gak la aku.. dh aku pujuk mak aku pun mak aku xbg jgk.. last2 dlm bln 3 baru aku decide tol2 nk lepaskan bsness tuh n smbg dgree.. agak terlambat utk aku cover sume tuh.. tuh mmg sbb utama aku xdpt score.. aku belajar main2..

naik sem 2 hidup aku berubah sbb pindah umah sewa.. der mslh family sket.. mcm2 dugaan gak.. sempat gak aku keje partime kat citijaya kt kbmall tuh kejap tp akhirnyer terpaksa benti coz tauke xbg semayang.. then naik sem 3 ni kan raya.. so aku pun dh berbaik smula dgn family n pulang semula kerumah.. xlama lg nk final utk sem 3 ni.. sem dpn sem last ngan aku praktikal.. hajat nk wat kat kl.. konon nnt pas pektikal dh der tempat nk duk n senang nk cari keje kl trus.. tp mak aku xbg.. dia ckp pas aku keje lau nk kua g lain (luar dr kota bharu) g lah.. tp pektikal dia nk aku duk umah.. ahahahaha aku rasa lah kan.. nnt aku dh hbs pektikal pun ntah2 mak aku suh keje sini jer.. tambah2 lau aku dpt offer keje trus tmpt aku wat prektikal tuh..

sekian la kisah aku semasa masih pegang tittle student.. sumenyer dh berakhir kemarin..sedey weiii wa ckp lu nk tinggal kehidupan student... hek4.. aku rasa student la saat yg paling best kot! duit jpa bg.. free kan.. tanggungjwb pun xbyk sgt.. just pd lecturer jer.. akhir sem plak cuti 2 bulan.. mana nk cari kan.. lau keje.. byk kot tggjwb! kat org bwh org atas customer bukan senang nk dpt cuti.. penat! tmbh2 lau keje berat n byk tp gaji ciput.. keh3 aku pun der pengalaman keje kan so aku tahu n paham la sket2..

doakan yg terbaik eh utk aku time pektikal nnt.. amiiiiiiiiiiin...

p/s: final exam start 26 ni so kwn2 fighting ok! wish u best of luck =)


Wednesday, October 13, 2010

kenangan disaat aku masih bergelar pelajar part 2

hello readers

salam sumer.. korang dh muntah2 agaknyer baca entry aku yg first arituh ahahhaaa dh tobat xnk singgah blog ni lg gamaknyer yer dak? keh3 ah xkira aku kan suka berangan.. kuat perasan n suka nk share2 mende yg jadi katku even aku tahu org xnk amik tahu pun... ahahha ala sekadar aku nk bercerita.. lau aku terlupa aku rajin2 aku belek2 semula mesti aku windu entry2 yg aku pernah tulis ni.. utk aku punyer kebaikan gak laa aku wat ni.. bukan sekadar nk berceloteh.. hek4..

byk tol aku bercerita arituh kan.. mende yg xpenting jer sume.. tp aku gedik nk citer.. xper2 korang xpyh gtahu aku sedar... hek4.. kali ni aku ckp nk citer sal aku sekolah menengah lak kan? ekceli byk sgt mende lau nk citer... tp aku byk fokus citer sal study aku jer.. sbb kan saat aku masih bergelar pelajar?? eheheh related r ngan tajuk sket... time form 1 aku dpt no 1.. time form 2 aku jatuh balik.. terus aku dh malas nk belajar sungguh2 dah.. mcm yg aku pernah ckp.. aku xley lau aku down... hak3 jadi aku harus lah kena maintain.. baru lah aku akan berusaha utk kekalkan kedudukan aku.. time dgree aku jatuh lg.. tp tuh nnt aku citer pasni ok..

time form 2 aku dh mula malas nk belajar.. penat asyik nk kena maintain.. padahal form 1 aku dpt no 1 tuh kebetulan jer.. aku xstudy sgt pon.. naper lah dpt no 1.. aku xsuker la...pegang label budak pandai ni kan susah laaa (pandaila sgt) ... aku xsuker... aku nk jadi yg biasa2 jer.. xsuker jadi perhatian.. aku sgt2 nakal ok time ni.. aku dh jadi budak jahat.. aku kelas no 1 tp aku laa budak yg paling bermasalah dlm kelas aku.. naik form 3 makin menjadi2.. org akan pelik sbb aku kelas no 1 tp nape aku mcm ni?? wat malu kelas jer kan.. kwn3 aku dak kelas no 4 and kelas last.. tp xbermaksud diorang xpandai.. diorang punyer spm lg gempak dr aku tau.. so aku selalu la lepak kt kelas kwn2 aku sbb malu aku kelas no 1.. so kt situh la aku kenal 1st love aku.. aku memula kapel form 3.. dia budak kelas last n budak plg bermasalah.. ahahahha aduiii laaa... tp pmr aku ok lg laa.. cuma sume dak kelas no 1 dpt 9a.. aku je pemusnah rekod kelas.. aku xdpt 9a.. aku sorang ok.. teruk kan...hurmmm

form 4 aku putus n lagi la aku jadi makin nakal.. even aku nakal form 4 la aku paling aktif.. aku join nasyid sekolah.. har34.. gelak setan jap... aku jadi pengawas perpustakaan.. dan mcm2 lg la aktiviti aku join.. lg la aku xhirau kat pelajaran.. aku dh turun kelas.. kelas no 2 lgpun time form 4 asing boy n gurl.. entah caner tah tahun aku form 4 tuh jer skolah ase gedik nk asingkan kelas boy n gurl.. wah mmg best betol... cuma dlm kelas aku.. aku lah yg menjadi sasaran cikgu disiplin.. sedey xsedeynyer aku tahulah aku pegang rekod buruk tp bila aku xbuat salah pun akan kena jugak tau..

aku xlupa 1 peristiwa time tuh prep petang kat kelas.. aku baik harituh aku g awal dgn kgkawan aku.. duk tgh elok2 baik wat keje sekolah bunyi bising cikgu disiplin kejar budak yg dtg lambat prep.. dak kelas aku.. dia lambat.. cikgu disiplin masuk jer kelas tuh terus pkul atas belakang aku dgn buku tebal yg dia gulung.. terkejut aku... terus dia maki hamun aku ckp bila la aku ni nk ubah perangai n bertaubat.. xserik2.. asyik nk cari pasal dgn dia.. dia tarik telinga aku n tolak2 kepala aku smp tudung pn xkemas.. cikgu disiplin igt aku yg dtg lambat.. aku nk jawab balik time tuh nk tegakkan kebenaran tp aku kecian kat kawan aku yg dtg lambat tuh.. dia lgsg xpndang muka aku.. n lgsg xbersuara time tuh.. ada kwn aku yg len nk defend aku tp kena marah jgk.. then lepas tuh sume senyap.. aku lgsg xpertahankan diri sbb pikir kecian kt kawan aku yg dtg lmbt td kecian lau dia yg kena.. xperlah aku tanggung sumer ni.. tp lepas pd tuh kwn aku yg dtg lambat td wat muka selamber jer aku ngs2 pas kena marah xder la kata nk mtk maaf dgn aku ker ckp terima kasih ker ape.. aku pk.. nape dia xngaku td? aku punyer la nk tlg kwn last2 aku tgk dia mcm xder mende pun.. aku tahu dia dak pandai.. dak yg xpernah kantoi lau wat salah.. sedangkan aku lau xwat salah pun kena.. lau dia yg kena jatuh la standard dia kan.. lau aku yg kena org dh xpeduli.. xperlah.. even dia xberterima kasih.. aku tahu org sekeliling n dak2 kelas aku time tuh tahu menilai........

time aku form 5 awal2 thun aku nk kena buang sekolah.. sbb kesalahan bwk handset g skolah.. plus aku mmg dh rekod "jenayah" yg teramat byk kan.. asyik main kejar2 jer ngan cikgu disiplin.. lau xkena rotan xkena panggil time perhimpunan bukan aku la tuh.. tp xjadi buang aku sbb sumbangan aku pada sekolah.. kwa3 ape lah sgt sumbangan aku... tp gituh laa.. oleh kerana awal2 thn pun dh wat perangai maka pembelajaran aku utk form 5 dh xberapa berjalan lancar... kputusan spm aku pun xbgs.. tp sykur aku dpt matrix.. aku sambung kat matrikulasi penang...

ok kiter smbg next entry lak.. dh byk aku taip nih... esok last kelas aku sbg student.. sob3 sedey...

p/s: part 3 sal diploma dan dgree pulak ok.. hak3 syok sndiri tol aku nih.. ahhh blog aku so aku punyer suka la kan.. kwa3...

Sunday, October 10, 2010

101010: kenangan disaat aku masih bergelar pelajar part 1

hello readers

salam sumer... korang pasan x? pasan x???? sume org update blog pada tarikh ni... tarikh comey la katakan... lgipun agkasawan kiter kawin... aku kan dh ckp aku 2 thn lg.. ngeh3 ermmm maybe 10/11/12 ehehehe perasan laaa minah ni! saper la nk kawin ngan aku nih... ahahahah

ni mggu last aku bergelar pelajar untuk 22 tahun aku hidup.. wah sedey la kan.. past ni dh xder lg suasana kelas.. dh xder lg antara lecturer n pelajar.. dh xder lg status student... (dh xder student price lg cettt) lepas ni dh der ayat " zuana g kelas dlu eh!" "mggu depan exam" "eh final bila ey?" "eh test td masuk ape ey?" "aku suka la ngan lecturer sem ni?" "eh jadual dh kuar belum?" mesti lah aku sgt2 rindui masa2 bergelar pelajar ni...

aku bermula dr tadika masa umor 6 tahun... ahahah igt lg masa memula ayah aku balik keje n gtahu "zuana ayah dh dftar zuana g tadika.. mggu depan start kelas.. zuana g eyh?" kemain lg ayat memujuk aku lak time tuh nga men masak2 ngan anak jiran atas (umah flat kuarters askar la katakan) yg umo dia 2 thn lg tua dr aku tp masih xg skolah sbb malas... ehehehe bila dgr ayah aku ckp gituh aku terus meraung ngs sepuas hati lari dr umah wooo wa cakap lu!!! xla jauh naik tingkat atas jer nyorok kt umah kwn aku tuh konon2 ayah aku dh xkan jmp aku lg sbb xnk g sekolah mggu depan.. nyorok lak dlm almari baju parent kawan aku tuh.. smp tertido panas duk dlm tuh.. bila mak dia balik bukak almari mengamuk sakan mak dia halau aku ngan hanger.. kwn aku pn kena marah.. bodo la aku ni.. ahahaha aku kan zaman kecik kan halus jer.. xgemuk mcm sekarang.. eheheh tu yg muat tuh dlm almari baju tuh... hak4 (taip sambil gelak2 kecil ala2 sopan) ngeh4..

ayah!!! xnk g sekolah!!! <------ aku sbnrnyer disogok oleh kwn2 yg ckp cikgu sekolah garang.. lau xdgr cakap nnt kena cubit... ahahahah bese la budak beringus.. haa time tadika aku dh mula belajar.. aku kan xpernah kencing ker berak kerr dlm seluar.. malahan aku amat lah pelik ngan kwn2 yg asyik berak n kencing merata waktu tuh... aku dulu kan lau nk kencing pn gtahu cikgu.. "ciikkkguuu sy nk kencing!" ehehhe baik x? baik x? baik x? sila angguk laju laju laju yerrr... so dlm hati pk ehh pesal diorang ni eh? nape asyik2 nangis nk balik n suka nk berak2 n kencing2 dlm seluar ni.. padahal xselesa pn berak dlm seluar tuh.. busuk lak tuh nak berak nk kencing g la toilet... ko bayang beb.. 6 tahun dh reti nk marah org ni haa tp dlm hati jerlah.. ahahaha

bila dh naik sekolah rendah aku dh pandai sikit.. time drjah 1 (diulangi drjah 1 yer umor 7 tahun) aku der geng n kami ber 3.. kami bertiga mmg sgt saling bersaing utk rebut no 1 dlm kelas.. sorang tuh nama wahida dia org sabah.. dan sorang lg nama safwan tp aku lupa dia asal mana.. smp mati r aku igt korang tau.. mana la korang sekarang kan.. si wahida n safwan ni asyik gilir2 jer no 1 ngan no 2.. aku lak gilir no 4 and no 3 jer.. tp pernah gak aku dpt no 2.. tp pemegang tetap no 1 safwan lah.. tp last2 ujian akhir thn aku jugak dpt no 1.. safwan no 2 dan wahida no 3.. time aku drjah 1 akak aku drjah 6.. aku bersaing gak ngan akak aku.. bila aku no 4 dia no 2 bila aku no 2 dia no 4... hak4... tp last2 ujian akhir thn tu aku n akak aku sama2 dpt no 1.. (psttt mai nk kasi tahu.. sbnrnyer wahida ni suka kt safwan.. aku pulak??? biarlah rahsia.. boleh? hak444)

naik darjah 2 wahida dh xder.. dia dh pindah sabah.. sfwan pn sama.. sob3 sedey.. tp kejap jer aku duk sekolah tu then aku pn pindah jugak ke sekolah kt kg aku.. kt kg xbyk beza.. tp sepanjang aku duk situ 2thn drjah 2 smp drjah 3 and drjah 4 pn dlm sebulan gitu mcm2 jgk yg jadi.. sepanjang darjah 2 dan darjah 3 aku xpernah miss no 1.. 1 sekolah kot tahu.. cikgu2 pn sume kenal aku.. lau dlm kelas lak setiap kali ujian org xkan tny no 1 kat cikgu tp tny no 2... sbb dh 2 tahun mende ni so org dh kalis.. memula org xpuas hati gak.. igt cikgu berat sebelah bg aku no 1 je setiap kali ujian sob3.. selama 2 tahun la mcm tu n mende tu berlarutan... time ujian pts drjah 3 tu aku lupa nape aku xlepas.. hak4.. tp cikgu ckp markah lulus cth 50 aku dpt 49.. asenyer aku demam masa ujian pts tu.. so aku xstudy pun.. just g utk ujian tuh jer.. padan muka aku xlepas.. cikgu2 sume wish gudluck n bajet2 konon2 aku lepas.. sedey gak coz keciwakan cikgu cekgi.. tp sorry ya cikgu2 tuh jer yg aku mampu waktu tu...

korang tahu? waktu aku drjah 3 aku dh ada cita2 tau .. cita2 aku tuh mgkin org dgr akan gelak.. aku nak smbg phd dlm psikologi n bukak klinik psikik utk org release tension pertama kat malaysia.. ahahaha tp yerlah kiter hanya mampu rancang kan... sbb yg jadi skrg nyer lain.. tp niat di hati sal nk bukak klinik psikik n smbg phd dlm psikologi masih tersemat utuh dlm diri.. insyaallah lau umur masih pnjang... suatu hari nanti kan...

bila aku masuk drjah 4 aku smbg kat sungai ara penang.. adui mmg dak3 cina ni bgs laaa.. cpt pickup.. rajin.. kreatif.. n comel!! memula aku masuk aku dpt no 6.. wah dh jatuh!!! mmg persaingan sengit gila.. aku dh keluar dr zon selesa.. aku kena usaha lebey sikit.. ahahaha kat sana sempat gak aku guna loghat anak mami tuh.. pernah la fasih loghat utara tu sekejap.. awat hang xhabaq awai2 katku naaaa?? ahahaha hurm aku ni kan.. 1 keburukkan aku.. aku perlukan support.. lau aku dh down.. mmg xder mende lah.. hancusss!! memula aku smp sana aku kwn ngan sorang budak bidayuh ni.. dia comel.. hiks.. dia baik.. dia yg ajak aku g rehat sesama.. dia kwn gak ngan 2 orang dak india..tp kelas len so bila rehat kami jmp.. jadi geng kami time tuh 4 org.. aku, dak bidayuh tuh n 2 org dak india.. dia suh aku pakai skirt.. ala baju sekolah yg skirt tuh.. sbb aku sorang jer yg len coz pakai baju kurung.. waktu kwn ngan diorang aku ase susah sbb xley g smyg sma... xley masuk kelas pen.islam sama2.. selalu gak aku sorang2 sbb xsekali.. diorang g kelas pen. moral bukan pen.islam... dak bidayuh tuh kristian.. byk mende yg aku terbatas bila ngan diorang.. susah jgk sbnrnyer len agama.. tmbah2 aku sorang islam..

then mak aku xbg kami kawan lg.. lgpun masa dgn diorang aku lalai sgt2.. diorang lak bkn jenis suka study pn.. tp siyes diorang baik!! cuma diorang suka aktiviti luar n diorang kuat sukan.. so ujian aku sgt merosot.. time tuh no ke 3 last asenyer.. dak bidayuh tuh no last dlm kelas... then cikgu pun tukar lah tempat aku dlm kelas.. letak budak paling happening sbelah aku n depan kami lak der 2 org boy yg giler kelakar.. so kami pn kawan la 4 org.. time tuh kputusan aku naik balik.. sonok wat study grup ngan diorang dlm kelas lak kami la yg paling bising.. tp yg xbest kami kena couple.. aku kena ngan dak depan aku n kwn aku tuh kena ngan dak depan dia.. tuh drjah 4 bila drjah 5 kami dh xbaek lg.. aku kwn dgn liyana lak.. kira kwn baik la.. manalah liyana sekarang kan.. latest arituh dia kol sblm g plkn.. tp kami selalu lost contact..smp sekarang pn dh lama xdgr khabar dia..

drjah 6 pulak aku der secret admire.. ahahaha!!! kelakar... sebenarnyer time drjah 2 and 3 pn ada tp yg drjah 6 ni akhir tahun tuh aku dapat bunga sekuntum bawah meja dgn nota "semoga berjumpa lagi" wakakakaka!!! nk citer byk jugak.. tp aku dh mls ni nak mnaip.. nnt aku smbg part 2 lak sal aku skul menengah.. termuntah korang baca panjang2 aku taip ni.. ahahaha...


p/s: to be continued..

Friday, October 8, 2010

kawan sahabat dan teman... siapa mereka sebenarnya?

hello readers...

salam sume..

lama dh xupdate.. ada ker org singgah agaknyer bila dh lama xupdate ni kan... huhhu.. dr tajuk pun mesti korang dh tahu pe yg aku nk citer kan.. aku rasa aku ni der kecelaruan minda la... ahahaha aku rasa aku ni xreti nk berkawan dgn org... aku xtahu mana silapnyer dlm setiap perhubungan persahabatan aku sumenyer macam ada yg xkena...

aku sedaya upaya menghargai sume sahabat aku.. cuba tunjuk penghargaan dgn cara bg hadiah dan mengambil berat,.cuba menolong sedaya yang mampu aku.. mendengar keluhan dan memberikan nasihat dan pendapat yang mana memerlukan.. tp mungkin sume tuh xcukup kalau xdiiringi perasaan ikhlas dlm berkawan..dan terima seadanya kekurangan dan kelebihan kawan kiter tuh..

aku mmg seorang yg sukar utk difahami.. aku xsuka jaga tepi kain org n xsuka sgt nk amik tahu hal2 yg xmemerlukan aku terlibat sama sbb bila jadi pe2 nnt aku jugak akan turut dipersalah n akan dituduh bersalah jugak.. aku hanya jaga hal sndiri saja.. aku pn xsuka sgt nk bercampur dgn org yg mcm xley terima aku sbg kawan.. yelah dh org xnk kwn ngan kiter xkan la kiter nk terhegeh2 nk kwn ngan dia lak.. xperlu lah.. aku pun xpandai nk wat lawak n bermulut manis.. supaya sume org sukakan aku.. tp aku mmg ikhlas dgn persahabatan..dan sume relationship aku.. aku xpunya ramai kawan n xpunya ramai org yg dekat dgn aku dlm hidup aku ni.. sbb tu bila aku berkawan n bila aku dh sygkan org aku mmg syg betol2 n sggup wat apa saja untuk dia..

tp mcm yg aku ckp xsume faham aku..dan nampak ape yg telah aku lakukan tuh.. aku xmgharap balasan tp harap org pn ikhlas kawan dgn aku.. 2jer..tp aku dapati bila aku wat silap sikit jer org akan hentam aku hbs habisan.. sume yg indah tuh kejap jer.. sume mende2 yang pernah kiter wat sama2 dulu tu palsu n plastik jer ker sume?... org kwn dgn aku sbb terpaksa ker ey.. org xpernah rasa heppi ker berkawan dgn aku? aku ni cuma menyusahkan jer ker? xpernah menolong disaat memerlukan bantuan?? aku penting diri? aku xpernah fikir perasaan org?? lau kiter ikhlas kiter xkan kondem kawan sndiri supaya 1 dunia tahu ttg keburukan kawan kiter tuh melainkan kiter mmg dh xada hati utk meneruskan persahabatan dgn dia lg.. means bila kiter dh wat gitu kiter dh xsudi utk berkawan dgn dia lg atas kesalahan terbesar yg dia dh lakukan tuh... tmbh pulak lau kiter dh lama xpuas hati dgn dia.. bg aku dlm persahabatan opkos la ada kesilapan.. tuhan akan uji semua persahabatan.. sedangkan lidah lg tergigit org ckp..

sume org xsempurna.. ada buruk n baiknyer.. aku pn mcm tuh.. tp bila salah yg baik akn trlindung yg buruk jer yg nmpk.. aku xpernah lupa sume kenangan aku dgn sume kwn2 aku.. bg aku yg buruk tuh biarlah aku telan.. xguna nk ungkit balik sume sbb aku pasti lau nk ckp soal xpuas hati manusia mmg xpernah puas.. lau ungkit sume tuh mmg xkemana.. cuma kawan2 yg pernah hadir dlm hidup aku dh byk mencorakkan hidup memberikan warna.. suka duka sume kiter pernah lalui bersama...dan aku xkan lupa...

aku mmg sensitif orgnyer bila bercerita mengenai org2 yg aku sayang sbb mereka adalah dunia n hidup aku.. mereka adalah segalanya bg aku... maafkan aku wahai sahabat.. wahai teman.. wahai kawan2.. terima kasih jugak diatas sumenya.. aku xlupa sume kenangan kita...


p/s: mcm ni ke kawan...?? yaa mcm nilah seadanya kawan...