Sunday, October 10, 2010

101010: kenangan disaat aku masih bergelar pelajar part 1

hello readers

salam sumer... korang pasan x? pasan x???? sume org update blog pada tarikh ni... tarikh comey la katakan... lgipun agkasawan kiter kawin... aku kan dh ckp aku 2 thn lg.. ngeh3 ermmm maybe 10/11/12 ehehehe perasan laaa minah ni! saper la nk kawin ngan aku nih... ahahahah

ni mggu last aku bergelar pelajar untuk 22 tahun aku hidup.. wah sedey la kan.. past ni dh xder lg suasana kelas.. dh xder lg antara lecturer n pelajar.. dh xder lg status student... (dh xder student price lg cettt) lepas ni dh der ayat " zuana g kelas dlu eh!" "mggu depan exam" "eh final bila ey?" "eh test td masuk ape ey?" "aku suka la ngan lecturer sem ni?" "eh jadual dh kuar belum?" mesti lah aku sgt2 rindui masa2 bergelar pelajar ni...

aku bermula dr tadika masa umor 6 tahun... ahahah igt lg masa memula ayah aku balik keje n gtahu "zuana ayah dh dftar zuana g tadika.. mggu depan start kelas.. zuana g eyh?" kemain lg ayat memujuk aku lak time tuh nga men masak2 ngan anak jiran atas (umah flat kuarters askar la katakan) yg umo dia 2 thn lg tua dr aku tp masih xg skolah sbb malas... ehehehe bila dgr ayah aku ckp gituh aku terus meraung ngs sepuas hati lari dr umah wooo wa cakap lu!!! xla jauh naik tingkat atas jer nyorok kt umah kwn aku tuh konon2 ayah aku dh xkan jmp aku lg sbb xnk g sekolah mggu depan.. nyorok lak dlm almari baju parent kawan aku tuh.. smp tertido panas duk dlm tuh.. bila mak dia balik bukak almari mengamuk sakan mak dia halau aku ngan hanger.. kwn aku pn kena marah.. bodo la aku ni.. ahahaha aku kan zaman kecik kan halus jer.. xgemuk mcm sekarang.. eheheh tu yg muat tuh dlm almari baju tuh... hak4 (taip sambil gelak2 kecil ala2 sopan) ngeh4..

ayah!!! xnk g sekolah!!! <------ aku sbnrnyer disogok oleh kwn2 yg ckp cikgu sekolah garang.. lau xdgr cakap nnt kena cubit... ahahahah bese la budak beringus.. haa time tadika aku dh mula belajar.. aku kan xpernah kencing ker berak kerr dlm seluar.. malahan aku amat lah pelik ngan kwn2 yg asyik berak n kencing merata waktu tuh... aku dulu kan lau nk kencing pn gtahu cikgu.. "ciikkkguuu sy nk kencing!" ehehhe baik x? baik x? baik x? sila angguk laju laju laju yerrr... so dlm hati pk ehh pesal diorang ni eh? nape asyik2 nangis nk balik n suka nk berak2 n kencing2 dlm seluar ni.. padahal xselesa pn berak dlm seluar tuh.. busuk lak tuh nak berak nk kencing g la toilet... ko bayang beb.. 6 tahun dh reti nk marah org ni haa tp dlm hati jerlah.. ahahaha

bila dh naik sekolah rendah aku dh pandai sikit.. time drjah 1 (diulangi drjah 1 yer umor 7 tahun) aku der geng n kami ber 3.. kami bertiga mmg sgt saling bersaing utk rebut no 1 dlm kelas.. sorang tuh nama wahida dia org sabah.. dan sorang lg nama safwan tp aku lupa dia asal mana.. smp mati r aku igt korang tau.. mana la korang sekarang kan.. si wahida n safwan ni asyik gilir2 jer no 1 ngan no 2.. aku lak gilir no 4 and no 3 jer.. tp pernah gak aku dpt no 2.. tp pemegang tetap no 1 safwan lah.. tp last2 ujian akhir thn aku jugak dpt no 1.. safwan no 2 dan wahida no 3.. time aku drjah 1 akak aku drjah 6.. aku bersaing gak ngan akak aku.. bila aku no 4 dia no 2 bila aku no 2 dia no 4... hak4... tp last2 ujian akhir thn tu aku n akak aku sama2 dpt no 1.. (psttt mai nk kasi tahu.. sbnrnyer wahida ni suka kt safwan.. aku pulak??? biarlah rahsia.. boleh? hak444)

naik darjah 2 wahida dh xder.. dia dh pindah sabah.. sfwan pn sama.. sob3 sedey.. tp kejap jer aku duk sekolah tu then aku pn pindah jugak ke sekolah kt kg aku.. kt kg xbyk beza.. tp sepanjang aku duk situ 2thn drjah 2 smp drjah 3 and drjah 4 pn dlm sebulan gitu mcm2 jgk yg jadi.. sepanjang darjah 2 dan darjah 3 aku xpernah miss no 1.. 1 sekolah kot tahu.. cikgu2 pn sume kenal aku.. lau dlm kelas lak setiap kali ujian org xkan tny no 1 kat cikgu tp tny no 2... sbb dh 2 tahun mende ni so org dh kalis.. memula org xpuas hati gak.. igt cikgu berat sebelah bg aku no 1 je setiap kali ujian sob3.. selama 2 tahun la mcm tu n mende tu berlarutan... time ujian pts drjah 3 tu aku lupa nape aku xlepas.. hak4.. tp cikgu ckp markah lulus cth 50 aku dpt 49.. asenyer aku demam masa ujian pts tu.. so aku xstudy pun.. just g utk ujian tuh jer.. padan muka aku xlepas.. cikgu2 sume wish gudluck n bajet2 konon2 aku lepas.. sedey gak coz keciwakan cikgu cekgi.. tp sorry ya cikgu2 tuh jer yg aku mampu waktu tu...

korang tahu? waktu aku drjah 3 aku dh ada cita2 tau .. cita2 aku tuh mgkin org dgr akan gelak.. aku nak smbg phd dlm psikologi n bukak klinik psikik utk org release tension pertama kat malaysia.. ahahaha tp yerlah kiter hanya mampu rancang kan... sbb yg jadi skrg nyer lain.. tp niat di hati sal nk bukak klinik psikik n smbg phd dlm psikologi masih tersemat utuh dlm diri.. insyaallah lau umur masih pnjang... suatu hari nanti kan...

bila aku masuk drjah 4 aku smbg kat sungai ara penang.. adui mmg dak3 cina ni bgs laaa.. cpt pickup.. rajin.. kreatif.. n comel!! memula aku masuk aku dpt no 6.. wah dh jatuh!!! mmg persaingan sengit gila.. aku dh keluar dr zon selesa.. aku kena usaha lebey sikit.. ahahaha kat sana sempat gak aku guna loghat anak mami tuh.. pernah la fasih loghat utara tu sekejap.. awat hang xhabaq awai2 katku naaaa?? ahahaha hurm aku ni kan.. 1 keburukkan aku.. aku perlukan support.. lau aku dh down.. mmg xder mende lah.. hancusss!! memula aku smp sana aku kwn ngan sorang budak bidayuh ni.. dia comel.. hiks.. dia baik.. dia yg ajak aku g rehat sesama.. dia kwn gak ngan 2 orang dak india..tp kelas len so bila rehat kami jmp.. jadi geng kami time tuh 4 org.. aku, dak bidayuh tuh n 2 org dak india.. dia suh aku pakai skirt.. ala baju sekolah yg skirt tuh.. sbb aku sorang jer yg len coz pakai baju kurung.. waktu kwn ngan diorang aku ase susah sbb xley g smyg sma... xley masuk kelas pen.islam sama2.. selalu gak aku sorang2 sbb xsekali.. diorang g kelas pen. moral bukan pen.islam... dak bidayuh tuh kristian.. byk mende yg aku terbatas bila ngan diorang.. susah jgk sbnrnyer len agama.. tmbah2 aku sorang islam..

then mak aku xbg kami kawan lg.. lgpun masa dgn diorang aku lalai sgt2.. diorang lak bkn jenis suka study pn.. tp siyes diorang baik!! cuma diorang suka aktiviti luar n diorang kuat sukan.. so ujian aku sgt merosot.. time tuh no ke 3 last asenyer.. dak bidayuh tuh no last dlm kelas... then cikgu pun tukar lah tempat aku dlm kelas.. letak budak paling happening sbelah aku n depan kami lak der 2 org boy yg giler kelakar.. so kami pn kawan la 4 org.. time tuh kputusan aku naik balik.. sonok wat study grup ngan diorang dlm kelas lak kami la yg paling bising.. tp yg xbest kami kena couple.. aku kena ngan dak depan aku n kwn aku tuh kena ngan dak depan dia.. tuh drjah 4 bila drjah 5 kami dh xbaek lg.. aku kwn dgn liyana lak.. kira kwn baik la.. manalah liyana sekarang kan.. latest arituh dia kol sblm g plkn.. tp kami selalu lost contact..smp sekarang pn dh lama xdgr khabar dia..

drjah 6 pulak aku der secret admire.. ahahaha!!! kelakar... sebenarnyer time drjah 2 and 3 pn ada tp yg drjah 6 ni akhir tahun tuh aku dapat bunga sekuntum bawah meja dgn nota "semoga berjumpa lagi" wakakakaka!!! nk citer byk jugak.. tp aku dh mls ni nak mnaip.. nnt aku smbg part 2 lak sal aku skul menengah.. termuntah korang baca panjang2 aku taip ni.. ahahaha...


p/s: to be continued..

3 comments:

  1. mmg kenangan kan??!!
    smlm zella gi tgk maher zain...

    ReplyDelete
  2. mak aihhhhhhhhhhhhh! pjg gile entry. bgus3. teruskan menulis. HAHAHa~

    ReplyDelete
  3. aku yang solo beleh mencuba ke ???
    masa sekolah adalah masa terbaik kita segalanya nampak begitu indah bila di toleh ke belakang... erghhhh

    ReplyDelete