Thursday, December 22, 2011

career




adakah ini destinasi aku?
masa depan aku?
aku pun tak tahu..
ALLAH tahu apa yg terbaik untuk aku..
kerja sebagai broker saham bukan pilihan aku pada awalnyer..
tapi sekarang aku disini..
kadang2 tiap2 hari pergi kerja tertanya2 apa aku buat nih?
apa aku buat kat sini..
entah lah.. tuhan lebih tahu..
aku mengharapkan yang lebih baik untuk masa depan aku..
tuhan akan tolong aku..
aku tahu DIA takkan mensia2kan hambaNYA...

Sunday, December 18, 2011

master in finance MBA

aku dh apply untuk sambung master...
tahun depan bulan 3 bermula lah hidup aku sebagai student master...
insyALLAH...

kerja plak? masih mencari...
terkial-kial lagi nih...

Friday, December 2, 2011

going to be 24 and still stuck..

sebenarnya banyak yg dalam otak aku nih...
tak tahu nak start...
runsing kusut sumenya ada...

aku tak pernah bersyukur agaknya...
aku semakin belajar erti hidup sekarang,..
aku semakin berdikari dan kenal dunia...
dulu aku rasa aku nih manja sangat2...

syukur lah tuhan panjangkan usia aku...
kalau tak.. aku tak dapat belajar sume nih...

rasanya aku nak buat keputusan besar dalam hidup aku...
aku kena yakin...
dan tetapkan hati...


p/s: thanks for reader yg sudi singgah..
dah 2 tahun nak masuk 3 tahun dah aku blogging..

Monday, November 14, 2011

kenapa susah nak lupakan ex ey?

makan semut?
dah!

ubt lupa?
xder...

susahnyer~

damn!

selagi aku masih xley lupakan ex aku
selagi tuh aku xkan dapat terima orang lain...
kronik ok.

Friday, November 11, 2011

11.11.11

sume orang pun nak buat entry pada tarikh nih
aku pun sama lah...
even hari ni xada benda menarik pun..

tiap2 hari pun sama jer kat tempat keje aku tuh...
tapi aku rasa aku nih macam dah mula jadi annoying..
aku tak tahu kenapa..

Wednesday, November 9, 2011

matang?

lately aku ramai berkawan dengan orang yang agak matang...
ada sorang ni umur dia 30 tahun..
mungkin sebab dah keje so taste aku tuh dah berubah kot?
dah xsuka sangat budak2... ehh xder lah budak sangat..
tapi aku kan 23 tapi aku rasa macam dah 27 tahun bila aku kawan dengan orang yg umur 30 nih.. maybe good for me kan? ley jadi matang sikit...
aku xde lah serius sangat..
tapi mereka buat aku lebih matang kan?
kadang2 aku lupa yang aku baru 23 tahun...
bese lah tuh kan...
fikir2 balik.. rupanya kami beza 7 tahun.. eh banyak jugak tuh...
anyway.. kami baru kawan2..
aku pun xcakap aku nak terima dia pun.. sebab aku xpernah pun terfikir nak kawan or kawin dengan orang yg umur jarak dia banyak... at least setahun dua jer lah...
dia pun selalu cakap aku budak... memang budak lg kot? hek3


ok lah doa2 kan yang terbaek buat aku yer =)

Friday, October 21, 2011

yes i can do it!


21 OCT 2011 - hari ni ada presentation depan CEO n sume2 rakan sepejabat... aku present pasal AIR ASIA BERHAD... gambar nih dah menceritakan segalanyer.... aku rasa berbaloi sangat aku prepared selama nih... mungkin presentation aku ada yang kurang... aku pun tak puas hati sebab aku nervous tadi... tapi effort aku put into for this presentation tuh tuhan dah bagi rewardnyer... alhamdulillah.... nilai hadiah nih ciput jer... tapi yang aku banggakan tittle tuh..."best presenter" tak mungkin aku dapat beli... SYUKUR SANGAT... =)


Wednesday, October 19, 2011

alone.

ko pernah tak rasa 1 tahap... xde sorang pun sudi kawan dengan ko?

xde sapa pun sudi nak hadapi hari2 yang mendatang dengan ko?

xde sorang pun nak teman ko bila ko sorang2?

its all u.. alone... doing all by yourself..like an alien in your own world..

i do..

every friend i have would just leave me... same with my lover..

i dont know why.. is it a fate?

i do have a very good fren... a close fren... a fren..

tapi bila masanya...contohnya macam kawin..dapat keje baru..
ada masalah keluarga..

they will leave me.. macam dah dirancang2...sume kawan yang aku akan rapat tak kan dapat bersama aku untuk 1 jangka waktu yang lama yang mana kami bersama2 harungi susah senang bersama..

so i would just know.. anyone that become my friend will get a good news... kawin.. new job... so then they will just leave me... i just knew it.. sometimes sampai i'm counting the days..

its hard to get a lover,.. but its even hard to get a true fren...

its all i'm asking for... just a true fren..
if its just really a fate.. so i'm end up to be alone..


Saturday, October 8, 2011

9 / 10 / 11

sepatutnya pada tarikh ni aku bertunang..

mimpi indah tuh dah berakhir lama dah..

cuma aku jer belum "bangun" lagi..

setiap manusia hanya mampu merancang kan?

sekarang aku dapat tahu dia kapel dengan kawan dia..

good for him..

all the best,.



p/s: rasa nak lari jauh jer tempat lain..

Friday, October 7, 2011

my work my life

work?
ok sekarang aku nga try nak ubah mind set aku nih..
ke alam korporat yang jahil nih!
alamak?!
ok lah amik yang positif lah yer...
kalau fikir yang sudut negatif memang lah~
siyes lah... aku nih macam alam universiti lagi..
penat bos duk basuh...
asek2 cakap sal market dan dunia bisness...
kekadang aku rasa macam..
IS THIS FOR REAL?

ok enuff.


life?
act umah sewa aku duk bertiga,.
bilik aku berdua.. aku n sorang lagi kawan aku...
bilik yg 1 lagi dia duk sorang...
sekarang kawan aku nak cabut dah...
aku de probs umah sewa sikit...
aku kan duk sebilik dengan dia..
lepas dia keluar dak umah sewa yang duk sorang tuh suh cari orang...
yer lah kalau divide 2 jer dia kena bayar banyak dia tak nak lah kan..
aku? kesian jer kan kena duduk dengan entah sape2 jer nanti...
risau gak lah... plus tak best lah kalau dia tuh jenis yang tak masuk...


p/s: nanti nak update g genting.... ahahaha~ sempat lagi kan weekend minggu lepas...

p/s: sesapa yang nak invest dalam saham boleh lah bagitahu aku ok! har3

Tuesday, September 20, 2011

my work and my new life

kerja sebagai seorang dealer/broker saham adalah tak cool mana pun bila market down..

sekarang aku ngah dalam proses nk adapt suasana baru.. mungkin aku nak settle here for few month dulu...

tengoklah macam mana kan...

i pray for the best..

aku currently stay kat shah alam.. seksyen 17..

xde open house..umah bujang lah katakan...

esok opis aku ada jamuan raya...

agak2 best tak eah?

p/s: sengal tol aku... opis aku tanya orang pulak... boleyyy gituh? hiksss

Friday, September 16, 2011

dilemma kerja

aku dh habis pun training kat sidc tuh..

currently aku ditempatkan kat sebuah company kat shah alam..

aku dapat department dealer..broker saham lah as a simple word..

yang tak bestnyer tiap hari g kerja.. tak ada kerja pun..

tiap hari buang masa,,

bosannyer hidup..

if aku stay aku kena bond 2 tahun..

ish lama tuh 2 tahun..

camne ey? gaji pun xnaik.. aku tak tahu per patot aku buat..

macam xder hala tuju pun ada.. bosan sangat tiap2 hari..

p/s: mati kebosanan aku macam nih...

Tuesday, August 30, 2011

raya 2011

aku ley cakap raya tahun nih paling tak best....

1st sepupu aku baru meninggal..

2nd nenek aku meninggal.. so aku dh xder nenek n atok kedua2 belah... kiranya sekarang ayah n mak aku nih yatim piatu lah...

3rd aku tak keje lagi... tak tercapai hasrat nak belanja adik2 dengan parent aku..

4th aku baru nak memulakan kerjaya lepas raya nih... baru nak keje orang cakap.. banyak benda kena setel.. jeles giler dengan kawan2 yang baru 3 bulan keje dah ley beli kete dan bayar rumah..

5th usia aku 23 nih sebenarnya banyak yang aku dah plan dan nak capai.. tapi nampak gayanyer tak kemana jugak...sedey gak.. betol lah orang cakap kita cuma mampu merancang....

6th aku tak tahu nape dengan aku sekarang... hidup aku macam tak ada matlamat lah aku rasa.. merewang2 jer.. betol aku ada aim.. aku aim nak dapat gaji besar.. nak beli kereta.. nak beli rumah.. pastu habis macam tu jer...dah aku lost... tak tahu dah apa nak buat... teringin jugak nak pergi travel.. keluar negara semua... seriusly aku tak ada kawan yang boleh buat macam tuh.. kawan rapat aku dah kawin... ada jugak yang masih belajar... sekarang aku hidup just go with the flow jer.. langsung dah tak ada cita2.. sadis jer hidup macam nih... tapi i still wait the good soon..

p/s: i dont know whats wrong with me!

Monday, August 15, 2011

attachment

aku dh dpt placement kt subangjaya...

xhbs2 subangjaya kan?

aduiiii

minggu depan exam...

doakan aku yer~

Tuesday, August 9, 2011

pahit...

2-3 hari nih ase down yang amat sangat...

sangat pahit...

biarlah aku telan...

dalam hati ase nak jer kuar amik angin...

nak tenang kan fikiran...

serabut~

Thursday, July 28, 2011

tensionnyerr

aku dah mula rasa bosan~

erkkk

aku memang cepat bosan pon...ase nak amik angin jer...

nga tension nak buat financial report...

tension lahrhh...

kena present lagi nanti...

sabar jer lah aku....

Monday, July 25, 2011

broker saham

jawatan yang tak pernah aku bayang...
sekarang aku sedang meniti tugas2 yang bakal aku buat untuk masa2 akan datang...
kami disini sedang di latih...
penat...

mcm2 gak lah kena tahan...
sebab sepanjang latihan aku nih tak dapat duit elaun lagi... so
sumenyer sendiri2 dan kena berjimat...
aku dh dapat tugasan baru iaitu kena buat financial dan annual report of the company
kena present lagi untuk "datuk2 dan datin2"

sebagai latihan lah katakan...
well presentation kiter tuh lah yang akan buat orang nak melabur ke tak dalam sesebuah company tuh kan...
berat tol tugas....
esp report tuh...
pecah kepala nak fikir...
aku harap aku dapat tahan sikit lah...
hpefully.... amiiiin...


p/s: penat lahhhh hari2 penat.... lepas nih mcm ne lah blog nih... sayang pulakkk lau tak update.. kesian blog aku nih....

Friday, July 22, 2011

interview placement

tadi ada interview untuk placement..
org interview tanya aku bila nak kawin...

susah nak jawab...
calon pun tak de lagi kan..
so tak de langsung perancangan ke arah ituuuu...
just nak bina kerjaya...
tapi fikir gak...
if aku ceburi bidang nih...
aku memang tak kan ada masa untuk diri lagi...KAWIN? HURMMMM
ada gak fikir... nnt aku umor 30 tahun nnt belum tentu lagi akan kawin...
dah tak de masa untuk diri orang cakap....
ada gak ah rasa cm... alamak....! hahaha gedik jer cakap sal nih padahal aku nih calon pun tak de lagi...
lepas nih nak kena g out station jer.. kejap2 oversea agaknyer...
aku sebenarnya ada 2 pilihan... sama ada nak kat KL atau terengganu...
kalau pilih KL.. tuh la kejenyer,.. outstation n jumpa datuk2 sume buat deal...buat report...
kalau pilih terengganu rilex sket keje... keje cm biasa jer...
org tuh dah cakap kalau awak join yg KL nih awk kena buat sendiri jer semua...
tapi experience dia tak ternilai lah....
kalau kat ganu aku memang rilex sikit...agak2 keje tak lah complicated mcm kat KL nih lah...
hidup senang... hiks tak lah senang tapi yer lah... ok kot!


sekarang aku pikir gak... cmne nih... aku mampu ker nak handle keje2 deal dengan datuk2 sume.. buat presentation depan sume orang termasuk orang dari foreign company.. buat analysis sal ekonomi negara dan future share trading ker.. cehhh aku? tak layak langsung! kat client yang bertaraf tinggi cmtuh...keciknyer rasa diri... padahal aku memang dh kecik pun...
dilemma lak fikir...


kalau korang cmner ey??? nak amik kat ganu ker KL? siyesly aku rasa ketaq dan neves nak face benda tuh.. pengalaman mengajar... aku paham... tapi.. hishhhhh aku??? alahaiiii....

Thursday, July 14, 2011

securities commission, 23 birthday dan si fantasy..

percaya atau tidakk..

he's gone..

life is very unexpected..

****************

15 july 2011

i'm turning into 23 years old..

tapi aku masih belum capai yang aku inginkan..

i got nothing..

sad yet struggling..

****************

aku tak tahu ini dipanggil kerja atau tidak..

tapi kini aku berada di securities commission..

aku tiada perasaan untuk bercakap tentang hal ini..

=( or =) i dont know.

Wednesday, July 13, 2011

getting hurt by fantasy

he is already planning for his marriage..

i admit that i'm sad..

for no reason...

ok i am not sure if there is a reason or not..

sigh~

ohh no!


p/s: maybe i'm just confuse..

Friday, July 8, 2011

petai yang paling besar di malaysia!



petai nih kat malaysia tau.. kat grik perak.. so kepada peminat petai g cepat usung wat balik umah sorang2 sebab petai nih 4 kg... ahahahaaa

Wednesday, July 6, 2011

saya tumpang simpati pada dia..

sepanjang dua tiga hari ni aku ngan family tak habis2 duk bercerita mengenai arwah.. macam2 cerita kami kongsi.. tadi satu cerita menarik perhatian aku.. iaitu sal gf arwah..
kesian sangat dengan dier.. dia dan arwah dah lama kapel.. time arwah sakit dulu dia lah yang jaga arwah siang malam kat wad... sampai lah arwah sehat cam bese selama lebih kurang setahun gak lah sebelum meninggal kan kami lepas diserang demam teruk beberapa hari lepas...

dia sangat caring.. tiap 5 min mesti dia kol tanya khabar.. sampaikan masa kat wad arwah bgtahu mak dier supaya jangan angkat kol tuh... sebab tak nak bg gf dier risau.. yer lah yang dulu tuh dia masih belajar sekarang dah keje tak dapat lah jaga arwah lagi...dia keje kat KL..time arwah balik kampung sebab sakit nih dia tak bgtahu kat gf dia sebab tak nak gf dier risau...sampai lah tadi gf dier kol baru lah abg arwah angkat dan bagitahu yang arwah dah takde... kata abang arwah gf dier menangis tak henti2... kesian aku dengar...

macamanalah agaknyer korang kalau berada ditempat gf arwah... punyalah sakit hati kan kat bf kiter nih ha sebab kol tak angkat... mesej tak balas... tetiba abang bf kiter angkat tepon cakap rupanya bf kiter dah meninggal.... sedihnyer aku tak dapat bayang.... arwah sangat baik... dia memang sayangkan gf dier tuh... diorang pun dah lama kapel... aku harap gf dier sabar lah... aku doakan gf arwah akan diberi pengganti yang lebih baik lepas nih... aminn...



p/s: arwah baru berusia 25 tahun.. tuhan memang sangat sayangkan arwah... kematian arwah sangat2 memberi kesan pada aku sebab kami membesar bersama... sedihnyer masih terasa......

kanser darah (leukimia)

oleh kerana my cousin meninggal kemarin dulu tuh disebabkan oleh penyakit leukimia atau kanser darah nih so aku pun carilah sikit info sal kanser darah atau leukimia nih...

Pengenalan

Sejenis penyakit kanser darah di mana sum-sum tulang tidak dapat berfungsi lagi sebagai pembuat sel-sel darah merah dan pembeku darah (platelet darah). Ini menyebabkan sel-sel darah putih yang tidak normal dan tidak matang dihasilkan dalam tubuh

Penghasilan sel darah putih yang terlalu banyak ini mengakibatkan seseorang menjadi pucat (anemia), pendarahan dan jangkitan yang berselang seli.


Jenis-jenis atau Punca Penyakit

Jenis-jenis leukimia:

  1. Akut

    • Acute lymfoblastik leukimia (ALL) (umur < 15 tahun)

    • Acute myloid leukimia (AML) (umur > 45 tahun)

  2. Kronik

    • Chronic lymfositik leukimia (CLL) (umur 35 - 60 tahun)

    • Chronic myloid leukimia (CML) (umur > 60 tahun)

Punca penyakit:

  1. Bahan-bahan kimia seperti benzene dan derivatives yang memusnahkan sel sum-sum tulang

  2. Penggunaan bahan sitotoksik dan agen supersif



    Sintom

    1. Leukimia akut - berlaku dalam tempoh waktu yang singkat dan pesakit biasanya tidak sihat. Boleh menyebabkan kematian dalam masa yang singkat
      • Pucat

      • Rasa letih

      • Hilang selera makan

      • Pendarahan mulut, kulit dan gusi

      • Demam panas

      • Pembengkakan kelenjar leher

    2. Leukimia kronik - Sihat pada peringkat awal - pesakit boleh bertahan dalam anggaran 3-5 tahun walaupun tanpa rawatan

      1. Pembengkakan pada kelenjar limfa
      2. Pembesaran limfa
      3. sakit tulang


    Komplikasi:

    1. Pendarahan pada kulit

    2. Batuk darah

    3. Muntah darah

    4. Keguguran rambut



      orang kata ajal maut ditangan tuhan tapi marilah kiter sama2 mencegah sebelum terlambat...


      sumber: http://www.alhidayah-medic.com/kanser-darah-leukimia.html



Tuesday, July 5, 2011

my phone rosak pulak dah!

july sangat nice lah aku rasa...

tetiba keypad enset aku lak tak boley nak tekan2..
so aku tak dapat lah nak taip mesej dan totally guna henset aku tuh...
macam takde fungsi enset tuh kalau keypad tak ley tekan...
nak buat apa pun tak boleh...
baru setahun enset aku nih...
tahun lepas aku beli 30jun 2010...
kesedihan berganda...
arghhhhh....

ajal maut ditangan tuhan semoga dia tenang disana

5 julai 2011 dalam kul 10pm lebih tadi aku dikejutkan dengan berita sepupu aku yang telah kembali ke rahmatullah... mengalir gak air mata aku... sedih sangat... aku tahu dia ada kanser tapi sebab sekarang nampak dah ok aku ingatkan dah tak de paper lah.. tetiba kuman merebak lagi sampai bawa maut... benda tuh berlaku dalam sekelip mata jer...

sungguh aku tak sangka sekelip mata dia tinggalkan sedara mara sume.. even aku nih bukan lah adik beradik dia tapi kami pernah gak lah rapat suatu masa dulu masa kecik2..siap mandi sesama lagi.. kami membesar bersama... dia pun tak de kawan masa kecik2 dulu sebab dia anak bongsu.. beza jauh sikit dengan abang dier... dari kecik sampai lah dah remaja kami kawan.. sepupu aku tuh lelaki.. bese lah bila dah besar kami dah kurang lah sikit... aku pun tak lah rapat sangat dah dengan dier... yer lah jadi segan kan... tapi time raya mesti tegur macam bese lah..sebab dier suka buat lawak... rindu sangat dengan lawak2 dier...

tetiba raya tahun nih dier dah tak de... sedih sangat.. macam manalah mak sedara aku... patot lah baru2 nih kerap betol msg2 dengan aku padahal sebelum2 nih jarang betul dan tak pernah la nak msg2 aku...aku siap perli cakap nape caring semacam jer nih... rupanya tuh petanda dia nak tinggalkan kami semua... masa aku taip nih pun rasa semua kenangan2 aku dengan dier masa kecik2 dulu berlegar2 dalam ingatan... ralat sangat tak dapat jumpa dier masa hayat terakhir dier... macam tak sangka lah dier akan pergi malam nih sebab aku baru ingat nak melawat dier pagi esok... sedihnyer....

p/s: aku baru tulis status fb aku "July please be nice to me" sangat nice july... =(
sob3 aku harap sepanjang hayatnyer dier dah maafkan segala kesalahan yang aku pernah buat kat dier... aku harap jugak mak sedara aku pun tabah dan jugak maafkan aku sebab tak sempat pergi melawat... aku doakan dier tenang disana... amiiinnnn

Sunday, July 3, 2011

pakar bedah umur 7 tahun


aku baru tahu sal nih... respek lah kat dak nih...

nih citer sal dier...

Dengan gelaran “budak terpandai di dunia” telah melekat pada Akrit Jaswal, seorang kanak-kanak dari India.Dia mengejutkan orang ramai, ketika pada umur 7 tahun kerana melakukan pembedahan pada seorang gadis di tempatnya. gadis itu menderita luka akibat terbakar di tangannya, hingga tangannya tidak dapat dibuka, dan jaswal pun melakukan pembedahan hingga jari-jemari gadis itu boleh terbuka seperti sedia kala. Ketika ini, dia tercatat sebagai doktor paling muda di dunia, dia diterima masuk di Universiti pada usia 11 tahun.


sumber:


p/s: cita2 zaman kecik bukan nak jadi seorang pegawai bank pun sebab tak pernah terlintas langsung tapi sekarang mungkin itu adalah rancangan masa hadapan aku... sangat2 unexpected.

Thursday, June 30, 2011

5 sebab kenapa saya tak nak couple lagi buat masa sekarang

  1. nih alasan paling utama... baru nak keje.. so macam malas nak cintan cintun lagi.. tak de duit dowh nak couple2.. couple pun pakai duit maaa... bukan takat air liur jer.. lagipun fokus sekarang nak ubah nasib keluarga...keje keje keje keje ok...
  2. penat! hold ah dulu setahun dua... ahahahaaa tunggu lah setahun dua lagi ker.. aku kan baru putus... baru ker? bukan dah 4 bulan ker?? huk3 camne nak cakap tuhhh... lepas setahun pun tak kan nak cakap baru putus jugak? hik3 lantak lah yang pastinyer tak berminat lagi buat masa sekarang... kecuali kalau hazama or fahrin ahmad ajak kawin..boley gituh? ahahaha
  3. frust tak hilang lagi...ahahaha bab yang satu nih tak ley blah... ahahaha tengok lelaki pun fobia.. ahahaha takat nak kawan2 tak de hal.. nak lebih2 alamak.. memang tak nak... takot dah!
  4. malas...siyess malas... malas lah kalau majuk2 nak kena pujuk kang marah2 nak nangis2 lak sedih2 katewnyewww.. arghhhh malas lah...macam sama jerk ngan point no 2 tadi?
  5. lastly tak jumpa lagi yang serasi... ahahaha sejak dulu lagi.. ahahah ala anggap jer lah jodoh tak sampai lagi...kekadang aku suker orang tapi orang lak tak suker aku..kwang2 ada jugak yang orang suker aku tp aku lak tak suker orang tuh... eh3 bukan memilih lahhh... tapi.. standard r tuh.. sume orang pun penah alami kan...bukan tgk fizikal ker ape tapi kiter ley get along ker tak ngan dier... gituh ah...

sekian.. ahahahahaaa

Tuesday, June 21, 2011

7 PINTU NERAKA

Setiap satu pintu ke pintu yang lain, jaraknya sejauh perjalanan 70 tahun. Rasulullah saw bertanya kepada Jibril a.s "Siapakah orang-orang yang menempati pintu neraka itu"

Jawab Jibril -:
Pintu Pertama ~ pintu Hawiyyah - tempat orang-orang yang munafik dan kafir.
Pintu kedua ~ pintu Jahim - tempat orang-orang musyrikin.
Pintu ketiga ~ pintu Saqar - tempat orang-orang sabiin.
Pintu keempat ~ pintu Ladza - tempat para iblis dan orang-orang majusi
Pintu kelima ~ pintu Hutomah - tempat orang-orang Yahudi
Pintu keenam ~ pintu Saiir - tempat orang-orang Nasrani
Pintu ketujuh ~ tempat orang yang buat dosa tetapi tidak sempat bertaubat.


P/S: ADAKAH KITA SEDANG MENGETUK PINTU KE 7? FIKIRKAN DAN SELAMAT BERAMAL...

Monday, June 20, 2011

bila harus memilih...

dalam hati ngah berkira-kira untuk mempertimbangkan 2 tawaran kerja...

yang aku fikir bukan gaji...sebab gaji lebih kurang jer starting plus minus pun around 2K la anggaran... bukan syarikat.. kedua2nya establish cuma GLC kedengaran agak GAH lah berbanding pasaraya...kalau aku join GLC ase mcm wahhhh~ bukan senang nk dapat kan...

tapi yang aku fikir chances untuk aku keje di kelantan...

work culture tempat tuh sama ada sesuai ker tak dengan keadaan dan kemampuan aku..

dan masa depan aku.. apa yang akan terjadi selepas 5 tahun akan datang? atau pun 2 tahun akan datang?

GLC and pasaraya... mana satu harus aku pilih nih? sob3x

Thursday, June 16, 2011

bak kata datuk.. eh tak dapat 1 sem pun nak nangis ker?

arini 17jun result akhir degree dah keluar...
nih yg memang last lah... result aku bese2 jer lah...
tapi alhamdulillah tak berubah pointer,..

tapi sedikit sedih dalam hati sebab nih kan personal record..
aku dapat anc utk diploma.. kalau 1 sem time degree nih yg aku tak dekan tuh aku ley ubah...
ianya akan jadi memori yang paling indah untuk aku kenang sepanjang hidup..
aku dapat anc untuk diploma dan degree...
tapi aku bersyukur dengan apa yang tuhan dah bagi sekarang...
aku tak nak compare dengan orang lain sebab kalau aku compare memang result aku tak gempak pun... aku bukan dak pandai.. otak aku nih lembab sikit... jenis blurrr je manjang..

mungkin rezeki yang tuhan bagi kat aku nih sebab aku nih seorang yang agak rajin..
aku bukan nak bangga diri tapi kalau aku nak kan menda tuh aku akan usaha...
then kiter tahu.. eh tak sangka aku mampu?
lumrah lah tuh kan.. sume orang pun tahu.. tapi berapa ramai mampu buat? ask yourself..
aku tak pernah lah nak dapat 4.0 ker or even paling koman 3.8 sekalipun...
paling tinggi penah aku dapat samaada semasa diploma dan ijazah hanyalah 3.79 sahaja...
hanis zalikha jauh lagi pandai sebab die sama kos dengan aku tapi dier dapat 3.92...
tuh pun time diploma part 3 tuh result aku 3.79 sebab sem tuh aku target 3.8...

tapi ralat kan bila kiter cuma terlepas 1 sem...
which is part 3 iaitu 1st sem memula start degree ( aku dak diploma sebab tuh start ijazah dengan part3 terus.. dak yang masuk ijazah guna matriks jer start dengan part1) aku tak dapat score part 3 tuh...
masa tuh lah memula aku buat blog nih.. aku tulis betapa menyesalnya aku sebab berada dalam keadaan dilemma... aku kan tak nak sambung ijazah pada mulanya... aku nak keje pas diploma tuh.. then buat degree nih part time... tapi mak aku tak kasik... dia takot aku kawin! (padahal aku boyfriend pon tarak) kang tak tersambung ijazah nih haaa dia cakap... dia tak percayakan aku lah kiranya aku cakap nak buat ijazah partime tuh... sebab bagi dia bila dah completed ijazah baru completed belajar.. so dia nak completed ijazah baru keje... mungkin dia tak tahu pasal master dan phd.. KALAU DIA TAHU???? mampus aku pas dapat phd baru ley keje gamaknyer.. ahahahaaaa

so memula start sem degree tuh aku macam acuh tak acuh nak belajar... yer lah aku kan tak rela.. aku dapat offer akhir bulan 2.. so macam dah separuh jalan jugak lah sebab bulan 3 orang dah sibuk nak kuiz,.ngan test.. bulan 4 dah final.. last2 aku turutkan jugak kata mak aku sambung ajelah degree nih haaa.. at that time baru lah aku terhegeh2 nak tol2 pahamkan apa aku belajar selama nih... kalau tak masuk kelas jer jasad jer ada kat kelas tapi hati kat lain... fikir nak keje jer...

sedey lah jugak... sekarang.. rasakan! huuuuuu sedey woooo... 1 sem jer....
time interview government harituh datuk naina dah cakap..

datuk: u dapat bape sem dekan diploma dulu?
aku: alhamdulillah anc datuk..
datuk: untuk ijazah pulak?
aku: 1 sem saya terlepas..
datuk: ekeleh u nih... 1 sem jer pun.. tuh pun nak nangis ker?

yup! 1 sem tuh yg buat saya nak nangisnyer... kalau dah memang tak dapat 2 sem or 3 sem tuh tak lah rasa ralat sangat... dulu penah gak berazam nak tebus balik 1 sem nih kalau aku dapat yang lain2 dekan lepas nih kira macam repeat lah sem 1 tuh balik tapi fikir balik tak berbaloi lah.. mungkin kalau aku sambung master ker lepas nih aku "topup" lah balik...

p/s: jeles ngan kawan2 yg dapat anc untuk degree nih... tahniah nor shahida.. my cute housemate.. disini saya ingin luahkan betapa jelesnyer saya dengan awak... hiks! tapi itu rezeki awak kan.. saya dah merasa zaman diploma dulu.. saya tahu perasaan excited nak konvo nanti.
sonok gak berkongsi kegembiraan dengan housemate aku sume.. kami 8 orang sume dapat 1st class degree.. alhamdulillah.. good luck in your future cuya,kak t,aini,dina,shan,dikyus,shida.
aku sayang korang sume.

siti dah masuk askar mesti keje askar femes pasnih..




Masing-masing meluahkan perasaan tersendiri antaranya:

Siti Nurhaliza program ini bukan sahaja membantu menguatkan mental dan fizikalnya tetapi mampu meningkatkan jati dirinya sebagai seorang sukarelawan. "Saya pernah menyertai latihan ketenteraan yang lasak sebelum ini untuk sebuah program televisyen tetapi menyertai askar wataniah lebih berbeza dan memerlukan senaman yang lebih"

Ana Raffali Angan-angannya menjadi kenyataan apabila ditawarkan melibatkan diri dalam rejimen itu. "Saya pernah berangan-angan untuk menjadi askar tetapi angan itu tidak dapat diteruskan kerana kekangan masa dan tidak tahu prosedurnya. "Setelah mendapat tawaran daripada Kementerian Pertahanan, saya terus menerimanya," katanya yang pernah memegang jawatan koperal sewaktu menyertai kadet remaja sekolah.

Aizat begitu teruja untuk menyertai pelbagai jenis latihan seperti kawad kaki, menembak, mengendalikan senjata seperti bom dan M-16 setelah mendengar cerita daripada kawannya yang merupakan seorang anggota tentera di Singapura.

Shaheizy Sam "Menyertai askar wataniah demi meneruskan cita-cita arwah ayahnya dan mempelajari lebih banyak ilmu ketenteraan yang menyeronokkan."


ala mana statement intan ladyana? hik3 dia masuk sebab aper ey?

Wednesday, June 15, 2011

pelik tapi benar: anak patung mainan yang hidup?



Anak patung misteri yang dirasuk oleh roh seorang budak perempuan telah menimbulkan tanda tanya di seluruh Jepun sejak berdekad lamanya. Anak patung Okiku yang diberikan nama sempena si pemiliknya yang bermain dengannya pada suatu masa dulu adalah anak patung setinggi 40cm yang memakai kimono dan mempunyai mata hitam dan rambut yang terus memanjang!

Anak patung Okiku telah disimpan di tokong Mannenji di bandar Iwamizawa, Wilayah Hokkaido sejak tahun 1938. Menurut pihak tokong tersebut, patung ini pada asalnya mempunyai rambut yang pendek, tetapi ia menjadi panjang sehingga 25cm ke paras lututnya. Walau pun rambutnya sering kali dipotong, ada laporan menyatakan ia akan tumbuh semula.

Dikatakan anak patung ini pada asalnya dibeli pada tahun 1918 oleh seorang budak lelaki berusia 17 tahun bernama Suzuki Eikichi sewaktu melawat pameran marin Sapporo. Dia membeli anak patung ini di Tanukikoji, jalan membeli-belah yang paling terkenal di bandar tersebut sebagai buah tangan untuk adiknya yang berusia 2 tahun bernama Okiku.

Budak perempuan itu sangat sukakan patung ini dan bermain dengannya pada setiap hari, tetapi selepas setahun dia mati akibat demam. Keluarga ini meletakkan anak patung di tempat penyembahan dan bersembahyang kepadanya pada setiap hari untuk mengingati Okiku. Beberapa tahun kemudian, mereka mendapati rambutnya mula tumbuh. Ini dilihat sebagai tanda roh gadis tersebut telah duduk di dalam anak patung itu.

Pada tahun 1938, keluarga Suzuki berpindah ke Pulau Sakhalin, Rusia dan mereka menempatkan anak patung ini di bawah jagaan tokong Manneji sehingga kini. Tidak ada siapa boleh menjelaskan mengapa rambut anak patung ini tumbuh. Namun, satu kajian saintifik menunjukkan patung ini mempunyai rambut seorang kanak-kanak perempuan.


sumber:




p/s: macam citer child's play pulakkkk

Sunday, June 12, 2011

LIRIK LAGU CINTA TERAGUNG HAZAMA AF9

Lirik Lagu Cinta Teragung – Hazama AF9

Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hatiku
Ternyata tak terkata
Rinduku padamu

Chorus
Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba untuk
Memujuk hatimu
Mencintai aku
Kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu

Secebis perasaan ku hamparkan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta
Teragung darimu

Ulang Chorus

Maafkan aku sekiranya
Tak termampu untuk
Mencurahkan semua
Isi hatiku

Saturday, June 11, 2011

review KL gangster dan walkaton bak kata adik aku..

ce teka nih kat bahagian ane?


laluan motorsikal kami ber walkaton...


bodyguard aku...



guna enset adik aku amik gambar memang tak clear...failed!



10jun pas aku hbs interview aku macam frust ah kan... sebab macam tak dapat jawab soalan dengan baik time kena asak dengan datuk naina mericar tadi.. sorry datuk kalau salah taip nama.. saya budak baru belajar... akan saya perbaiki dimasa akan datang...

ok so aku pun lepas tension ah sikit kat alamanda... main game kete tuh berlumba ngan adik aku.. best ah gak kan... duit habis beli token... ahahaha tapi tak lah banyak sangat pun.. dalam rm 6 jer...

pastu kami layan citer KL gangster... best.. pelakon mantap.. jalan cerita ok.. even tergantung sikit.. ermm aku bagi 4 bintang ah daripada 5... zizan memang best... paling tak ley blah ayat yang dier suh malek bagi KL kat shark.. sume orang gelak... "bagi ah KL kat dier... bagi lah..." ahahahaa macam lah KL nih barang jer... kelakar... tapi zizan mati la pulak last2... dah tak lawak dah...

then kami nak balik...tercari2 gak lah hentian bas... jalan punya jalan dah tak tahu sampai mana dah... nak patah balik memang tak lah...kelakar... tapi sonok... satu pengalaman gak lah... jalan2 sekitar bandar putrajaya nih... sampai presint 10... then akak aku suh abg ipar aku jer g amik... hehehehe...

malam tuh kami g makan satay kajang... dalam penat2 walkaton tadi aku layankan jugak lah makan satay... aku teringin nak makan satay arnab... tapi time nak makan tuh tetiba terbayang wajah arnab yang comel tuh... then terus tak lalu makan... aperrr daaarrr!!! haish...


p/s: time nih jer lah aku nak layankan jejalan ngan adik aku dan cuti dan rilex puas2 pasnih bila dah keje dan busy mesti rindu masa2 nih....

jejalan di kg baru



ni lah periuk2 yang orang2 kat kampung baru guna untuk buat bubur lambuk setiap kali puasa..
banyak sangat...



aku sebenarnya datang untuk interview kat megan avenue then ke kampung baru jap untuk makan tengahari sebelum ke berjaya times square lak untuk teman kawan aku lak yang interview..

masjid sini pun ok.. bersih..
then kami jejalan kat chow kit..
pendek kata... aku nih dah jadi macam pelancong lah jugak... hik2
dah tahu lah sikit2 jalan2 kat KL nih...
yer lah daripada yang tak tahu amenda tuh...


p/s: masih dlm proses belajar...

Wednesday, June 8, 2011

tsu-hazama melanda aku

nih baru new boyfriend


sume lagu yang hazama nyanyi kat konsert tetiba bagi aku jadi sangat best... aku ley layan lagu yang sama berkali kali sambil imagine time dier nyanyi kat konsert... aku buat ringtone dan download sume lagu yang dier nyanyi...
ahahaha family ngan kawan2 sume tahu... sekarang ringtone enset aku lagu train soul sister.. if ada orang kol jer... kawan2 or family akan cakap "nih hazama kol" ahahaha terus senyum sorang2...


sekarang asyik dengar lagu angin jer sambil terbayang hazama ngah lompat2 atas stage.. hazama tak ensem pon... aku bukan minat sebab ensem ker tak... tapi aku suker sangat stail dier nyanyi.. itu sahaja...


p/s: aku afundi ok... =) kan dah cakap 1st time layan AF...

pirates exhibition with new boyfriend

wah makin tembam gitewww nanti lah aku buat entry masa aku 39 kg dulu ngan sekarang... kiter tengok perbezaannyer... hehehehe




kengkonon kapal lanun...nampak macam real tapi polistrin nih...




boyfriend yang tak berapa nak boyfriend sangat lah! ahahaha adik aku nih weiii... tapi aku kan jalan ngan dier nih kan... jatuh saham jerk! orang ramai ingat dier nih boyfren aku...



adik aku: wei mek na (<-- dier panggil aku mek na jer) aku jalan ngan mung nih jatuh saham aku jerr...

aku: laaa aku lah yang jatuh saham... orang ingat aku kapel ngan daun muda... orang ingat pakwe aku muda nanti...

adik aku: eleh kalau mung tak per lagi dapat kapel muda.. aku nih ada makwe tua!

aku: siottt lah adik aku!

time balik aku kena lagi...
kami naik bas.. then sembang2 ngan pak cik bas...
adik berdua nih umo bape...
aku gtahu lah...adik aku nih form 3...
then dier tanya aku form bape?
ok FORM bape ok.... aku pun dengan rendah diri gtahu lah
saya dah habis belajar dah pun... lepasan ijazah pakcik...
ahahahahaa
ala aku tak der baju nak pakai...
aku bedal jer lah t-shirt biru tuh... sekali jadi muda...
ahahaha
niway tengs pakcik cakap saya nih baru form bape...
aku tahu usia aku nih ikut baju yang aku pakai sebenarnya...
ahahahaa hiks...

Monday, June 6, 2011

final af9..hazama,. kawtim ok pak lang~

tetiba aku layan AF... sebelum2 nih memang aku tak pernah layan pon...musim 1 smp musim 8 tak pernah layan.. 1) sebab time tuh tak ada astro lagi... 2) sebab aku duk asrama dulu zaman sekolah yang masa musim 1 dan awal2 dulu... sekarang dah ley layan sebab aku dh hbs study dan 24jam duk umah... setiap diary aku tak pernah miss tau... aku ikut af9 dari konsert pengenalan lagi yang masa 2 april tuh.. sekarang dah final... hohoho kejapnyer rasa...

memula dulu aku macam tak suka lah sal kena gugur sume... macam gimik jer aku tengok plus aku rasa kesian kat dak2 yang kena gugur tuh.. aku tak suka hazama... ahahah orang kata tak kenal maka tak cinta yer tak? ahahaha then aku tengok dia dalam diary... giler sempoi... jenis tak de cover2...jenis simple dan rilex jer.. then aku tengok dia memang tol2 fokus nak memang af tuh .. bagus lah... sebelum hazama aku sebenarnye suka azri tapi tuh pun lepas dia cakap rasa tercabar bila astro nak wat pelajar gugur nih then dia nak jadi juara.. konsert minggu tuh dia bawak lagu dewa yang tajuk satu... memang dia nmpak sangat aim nak jadi juara dan buat yang terbaik... tapi hampeh! lepas tuh dia g main cinta ngan nera lak... terus aku nampak dia dh tak fokus dah... fokus dia dah kat nera dah... yang cakap nak jadi juara tuh dah tak tahu kemana dah... terus aku dah tak minat dah....bukan jeles ker apa pun... hazama tuh aku minat bukan sebab encem pon... tapi aku nih suka orang yang ambitious...

aku nih tak minat lagu rock kapak...hazama lak asyik2 dapat lagu rock kapak... so aku macam tak nampak lagi kelebihan dia kat mana sebab time dia menyanyi ngan MUH dulu pun aku tak tahu pun...ahahaha time masuk AF baru aku kenal dia... time konsert yang dia nyanyi lagu hafiz af7 lagu noktah cinta tuh baru aku dengar "eh sedap gak lah dia nih nyanyi...dia nyanyi tak macam hafiz... dia buat lagu tuh macam lagu dia... dia macam ada stail dia sendiri lah" best sangat dengar dia nyanyi time tuh... then dia nyanyi lagu soul sister lagu train... wah2 memang best lah...terus aku minat dia... so aku minat hazama nih bukan dari awal lah kiranya... huhuhu
tapi sekarang aku tengok antara 4 orang finalis dia jer yang layak jadi juara kot berbanding dengan yang lain...fina aku rasa dia macam banyak lagi kot kena belajar even dia ley nyanyi lagu bernada tinggi... lena bagus.. mak aku pun minat dia... tapi,. bagi aku dia biasa jer kot suara dia rock...azri lak biasa2 jer.. suara dia tak ley wat alun2.. banyak flat jer... ececece kalah ogy ngan hattan kalau aku yang komen... ahahahha!


p/s: 12 jun 2011 dier wat kat putrajaya... dah alang2 aku duk sini... tapi tak tahu dapat tengok ker tak...

Thursday, June 2, 2011

2jun: review filem pirates dan X-men beserta cerita sampingan...

ceh mentang2 duk putrajaya nih... sakan aku tengok wayang... ley dikatakan aktiviti aku asyik tgk wayang jer sepanjang2 duk sini... yang best nyer citer pirates ngan x-men memang tak mengecewakan... x-men lah memang puas hati sekali... hehehe aku memang suka citer x-men tuh dari dulu lagi... lau wat filem bersiri memang aku tengok... ahahahah sangat puas hati...

memang first class.. dah nama pun x-men first class....


*********************************************


sedikit luahan hati...

aku nih kan kampung sikit... aku memang tak reti guna tandas yang nak basuh tuh air kuar ikut mangkuk tandas tuh... ngeri ahh toilet gituh...
memula aku tak reti tapi sekarang dah reti lah jugak... sebab aku dah banyak kali "berdepan" dengan tandas macam tuh...

alkisah nih..
kemarin aku nak masuk toilet time tuh sorang makcik nih baru pas guna...
beselah sekarang time cuti sekolah...
dari cara pemakaian makcik nih aku tahu dia berasal dari kampung...
macam aku jugak...
dia dah agak berusia.. dalam lingkungan 60++ kot...
kiranya aku masuk pas makcik nih kuar lah kan...
agak terkejut dan sedih...
ada titisan2 kuning pekat sekitar mangkuk tandas...
aku tak lalu nak guna toilet tuh...

tapi aku kesian... aku bajet makcik tadi tak reti nak guna gak tandas tuh..
macam yang aku pernah lalui dulu...
tak tahu lah dia basuh ker tak pas guna tadi...
tapi nampak gaya macam tak lah kan...
so tak kan lah aku pun nak tinggal macam tuh...
nanti orang ingat aku lak yang tak basuh...
then kesian gak kat orang yang guna lepas nih...
entah2 makcik tadi pun sama... bukan dia yang tak basuh...tapi orang lain jugak...

aku pun bukak jer lah air kat mangkuk tuh then amik tisu lap2 sekitar mangkuk tandas...
kasi nampak bersih sikit...
bengong jugak aku... pas dah cuci aku tak kencing jer kat situh tapi tetap simpan kat umah..
ahahahah sebab tak lalu teringat yang tadi...
kiranya aku masuk tandas tuh tolong cuci jer lah... ahahahha
agak bodoh....
tapi geli lah kot kalau tinggal macam tuh...
rasa tak bertanggungjawab pulak...even bukan kiter yang buat kan...

then aku kuar toilet tuh aku tgk akak cleaner macam dh penat giler...
sian lah keje cleaner...tak habis2 keje dier... orang pun kadang2 tak reti guna toilet tuh...
so macam2 lah dier kena cuci...
tiap hari kena cuci "menda kotor" sian lah....

tapi takper dia buat keje halal...
yang aku nak kasi highlight nih... naper orang cipta tandas gituh ey?
bagi aku lah menyusahkan jer...
aku bajet lah kan...bukan orang kuno dan kampung macam aku jer yang tak tahu guna...
aku rasa yang memang asal KL pun belum tentu reti guna gak...ada jer yang tak reti guna..
jangan nak tipu lahhh.....
best lagi tandas yang ada paip tuh... senang!!! basuh pun rasa cuci jer...
toilet canggih2 sangat pun orang tak reti guna... yang keluarnyer "terabur" gak nanti... yang jadi mangsanyer cleaner jugak...

fikir2 kan dan selamat beramal...
hiks!




Tuesday, May 31, 2011

ICMGTS punyer interview kat sidc ialah kisah 25 mei

wajib bergambar dulu yer tuan2 sebelum ke tempat yg dituju... ahahahah


ceh muka naif... tak tahu aku akan kena baham lepas nih...arghhhh~
padan muka sebab tak prepared... just try luck jer...



bebudak gempak... except yg hujung belah kiri ok... yg tudung pink pakai kot nabila namanyer... baru kenal kat surau... terus ngam... dak tumpat... hik3 ore kelate gop...yg lain sume dak uitm kb.. wah bangga uitm kb... hik3

owh terasa sangat pendek disitu sebab tak pakai kasut tinggi even sebenarnya tahu kawan2 lain nmpk tinggi sebab pakai kasut tinggi... ahahaha pening sudahhhh ayatku ini...


geng kami tetiba jadi sangat friendly dgn sume orang... sebab ada tim kot...dia jenis masuk jer ngan sume orang...



nih muka baru turun bas dari kelantan pada 24mei9... dalam tren...nak kerumah akak kak t kawan aku tuh..



tanggal 25 mei 2011
aku ngan kawan2 yg lain g interview utk icmgts..
utk kesana pun dh macam2 halangan...
bila dah smpai...
kami mula rasa mcm nak balik...
masing2 cuak... tgk peserta lain bombastik.. cina pun ada..
i like to mention here yg islamic capital market nih atau islamic finance nih dlm silibus kena hafal hadis dan ayat quran ok..sekali ngan terjemahan cmne cina nak wat sume tuh? dia kena masuk islam dulu ker? ha yg tuh aku compius sikit...



well sesi aku kul 2.30
pas tick nama kami dibahagi dalam grup..
sume ada 6 grup.. aku grup 1..
assessment dier kan..
memula ko kena karang esei.. not more than 200 word..dalam 20min shja..
tapi aku karang punyer panjang time check sblm hantar baru pasan dia ckp not more than 200 words... cehhhh!
then dia suh ko tgk video.. ko detect lah isi penting daripada video...
then dia bg ko soalan yg sangat giler kentang mudah ko jawab based on video td..
true false jer... tapi mgkin ada muslihat kot... mcm aku..
aku jawab pakai bedal jer..
pastu rehat...
sesi rehat tuh dapat makan kuih2... hahahah yg tuh yg aku tggu...aku kan kuat makan...hiihi
masuk balik ko dibagi study case..
solve dalam grup...
ko kena beat ah ngan kgkwan grup ko utk bg idea yg sebernas mgkin..
speaking offcourse yer...bincang2 mcm ko ngah handle syarikat projek 10 juta punyer..
then ko present sorang2 idea ko tadi... aku gagap! sebab giler aku lost lah sepanjang2 sesi nih..
bese lah petang2.. fikiran aku mcm melayang2.. aku tak produktif ah petang2 aku tak fokus..
lau pepagi aku aktif sikit.. ceh tetiba salahkan masa.. padahal diri sndiri yg low confident...
senang cakap memang aku tak fokus.. sume campur2 dalam kepala aku...
pastu sesi SELL YOURSELF...
aku paling kelu lidah time nih...
aku mcm terkesima tgk kwn2 lain yg memang power2..dan lagi muda dari aku
diorang dak ijazah lepasan matriks...sbb tuh muda...
smp turn aku... aku mcm tak ley bercakap...sbb aku mcm dah blank..
kiter yg down kan diri sndiri bila berdepan dgn org yg lg power..
macam takde menda aku nak sell sal diri aku...
lgsung tak teringat yg aku nih pemegang ANC utk diploma..
lgsung tak ckp sal pointer ijazah aku nih...
even aku sebenarnya punya byk benda utk aku bangga sal diri aku...
aku byk cakap sal sifat diri jer..
sal aku rajin dan bla2 sume bnda yg biasa2 tuh...
at the end... aku end up mcm someone yg sgt loser...stuck n never move..
mgkin sbb aku mmg tak prepared...tambah pulak niat aku g interview nih sekadar nak pengalaman... aku tak aim nak join menda2 training nih... aku aim nak keje...


***********************

well bagi aku.. training scheme nih ada pro n cons dia lah...
bg sesiapa yg aim nak masuk company besar.. nih salah satu cara shortcut..
atas individu tuh sndiri lah mcm mana dia pilih haluan dan merencana masa depan dia...
bagi aku sndiri.. aku pilih better aku kerja dari masuk training skim mcm nih...
sbb aku rasa sama jer keje or masuk training nih..tapi atas rezeki gak...
if aku keje.. aku dpt pgalaman kerja... if aku training aku dpt pengalaman training..
yg mana bg aku pgalaman kerja mgkin lebih bernilai...sbb kiter dah tak bergelar trainee or student training or what so ever which related to it kan...yg mana aku rasa trainee tuh kurang bernilai utk kiter nak mtk keje seksok dan jadikan ia sbg pengalaman kerja...
mungkin pemahaman aku salah? sorry lah yer... nih pendapat aku jer yg setakat pemahaman aku jer...depends pada individu lah gak kan...
plus if kerja.. if kiter tak suka just lompat2 jer lah..
if training kiter tak suka... kiter dah terikat contract tuh ngan dier... lau 2 tahun.. 2 tahun lah kena tahan... then if kiter performed time training lepas hbs 2 tahun tuh dpt lah kerja kat company tuh.. tp selalunya dia tak buang suka hati lah sbb dia dh invest nak training kiter.. tak kan dia tak nak amik kiter keje ngan dia kan?
samalah lau kiter keja... kiter still ley mtak keje kat company tuh if kiter berkelayakan dan punya pengalaman kerja without kena training 2tahun ker apa ker...
as conclusion.. sama jer sebenarnya...depends lah pd individu...



p/s: pengalaman memalukan diri sendiri nih sgt berharga sebenarnya pada aku...supaya aku tahu langit nih tinggi ker rendah... tapi ia jugak cukup utk aku bangkit semula dan terus aim apa yang aku ingin kan... =)

Saturday, May 28, 2011

fesyen show bersama aqel

aqel mikhael


dia tak biasa naik menda alah nih.. tuh yang macam takot2.. kelakar tgk muka dia...


kat alamanda ada pesta digital..



pasan tak stage untuk orang catwalk tuh? ahahaha seronok tengok model2.. cuci mata jap




28 mei..
ada hari belia..
alang2 aku dah kat putrajaya kan
tapi aku tak g pon...
takde geng..
sob3



p/s: nak jejalan takde duit... sob3 ada orang nak belanja tak? huhuhu

review nur kasih dan karak






ni gambar time tengok karak... hihii... dua filem aku dah tgk sepanjang duk KL nih... ahaha memang perabih duit lah... lepas gian orang cakap... erm bagi aku lah kan nur kasih tak best sangat... asyik nak sedih jer memanjang... menyampah aku... sal karak lak.. dia memang nak buat pembaharuan hantu.. hantu guna computer... tapi tak jadi kot bagi aku... tak takut... cuma geli lah time pelakon dia makan ulat tuh... hohoo tak berbaloi tiket wayang aku... hak3

yang best nak tengoknyer citer kung fu panda.... memang berbaloi sebab kelakar.. aku pun baru nak g tgk gak... hihii



p/s: aku dah jadi penganggur terhormat lah sekarang...

Saturday, May 21, 2011

diorang memang kelakar

kau pernah tak jumpa orang yang maki kau sebab kau tak nak bagi number fon?
aku pernah.

kau pernah tak jumpa orang yang maki kau sebab kau tak bagitahu nama penuh?
aku pernah.

kau pernah tak jumpa orang yang marah kau sebab kau tak layan dia?
aku pernah...

aku sedar aku memang tak cantik..tak lawa..dan semuanya...
tak payah ah rasa..pompuan nih tak lawa pun.. kalau mintak no fon sure kasi nih..
sorry kalau takat perasan ensem perangai macam ta*k aku memang tak kasi..
tak rugi kot tak de no fon aku.. tak penting.. ramai lagi pompuan...
lgpun aku boleh nilai orang yang nak kawan secara chill dgn org yang nak test market...
aku pun tak terdesak nak bagi kat sape2 pun...
aku tak minat..even kalau fahrin ahmad pun..aku kena pikir 2x jugak..
paham2 lah orang baru putus nih camne...
aku cuma nak chill jer sekarang...
bukan jual mahal dan perasan aku bagus...atau aku yang nak test market...
cuma aku sangat selective dan protective sekarang...



p/s: sian kat anak2 yatim kat hulu langat tuh.. jom sedekah al-fatihah

kerja main2?

setiap kali aku nak g interview keje mak aku akan tanya...
ni nak keje betol2 ker main2? aku pun cakap... laaaa keje betul2 lah...
maksud mak aku keje main2= keje yang selain dari keje kerajaan
keje betol2= keje kerajaan...
then dia tnya bab gaji... tempat keje kat mana..
kekadang aku sebenarnya rasa tertekan sikit...
sangat susah kot nak dapat keje kerajaan yg gaji besar bg org mcm aku yg lgsg xde pglaman keje nih..
kita nk bg yg terbaik buat mak kiter kan... sume org pun mcm tuh...
cmne tah nk terangkan kat mak aku yg sume tuh amik masa nak capai..
semoga tuhan beri sedikit keajaiban...
aminn..


p/s: ase tersepit..tak tahu nk tunjukkan perasaan tuh mcm mana..