Tuesday, May 31, 2011

ICMGTS punyer interview kat sidc ialah kisah 25 mei

wajib bergambar dulu yer tuan2 sebelum ke tempat yg dituju... ahahahah


ceh muka naif... tak tahu aku akan kena baham lepas nih...arghhhh~
padan muka sebab tak prepared... just try luck jer...



bebudak gempak... except yg hujung belah kiri ok... yg tudung pink pakai kot nabila namanyer... baru kenal kat surau... terus ngam... dak tumpat... hik3 ore kelate gop...yg lain sume dak uitm kb.. wah bangga uitm kb... hik3

owh terasa sangat pendek disitu sebab tak pakai kasut tinggi even sebenarnya tahu kawan2 lain nmpk tinggi sebab pakai kasut tinggi... ahahaha pening sudahhhh ayatku ini...


geng kami tetiba jadi sangat friendly dgn sume orang... sebab ada tim kot...dia jenis masuk jer ngan sume orang...



nih muka baru turun bas dari kelantan pada 24mei9... dalam tren...nak kerumah akak kak t kawan aku tuh..



tanggal 25 mei 2011
aku ngan kawan2 yg lain g interview utk icmgts..
utk kesana pun dh macam2 halangan...
bila dah smpai...
kami mula rasa mcm nak balik...
masing2 cuak... tgk peserta lain bombastik.. cina pun ada..
i like to mention here yg islamic capital market nih atau islamic finance nih dlm silibus kena hafal hadis dan ayat quran ok..sekali ngan terjemahan cmne cina nak wat sume tuh? dia kena masuk islam dulu ker? ha yg tuh aku compius sikit...



well sesi aku kul 2.30
pas tick nama kami dibahagi dalam grup..
sume ada 6 grup.. aku grup 1..
assessment dier kan..
memula ko kena karang esei.. not more than 200 word..dalam 20min shja..
tapi aku karang punyer panjang time check sblm hantar baru pasan dia ckp not more than 200 words... cehhhh!
then dia suh ko tgk video.. ko detect lah isi penting daripada video...
then dia bg ko soalan yg sangat giler kentang mudah ko jawab based on video td..
true false jer... tapi mgkin ada muslihat kot... mcm aku..
aku jawab pakai bedal jer..
pastu rehat...
sesi rehat tuh dapat makan kuih2... hahahah yg tuh yg aku tggu...aku kan kuat makan...hiihi
masuk balik ko dibagi study case..
solve dalam grup...
ko kena beat ah ngan kgkwan grup ko utk bg idea yg sebernas mgkin..
speaking offcourse yer...bincang2 mcm ko ngah handle syarikat projek 10 juta punyer..
then ko present sorang2 idea ko tadi... aku gagap! sebab giler aku lost lah sepanjang2 sesi nih..
bese lah petang2.. fikiran aku mcm melayang2.. aku tak produktif ah petang2 aku tak fokus..
lau pepagi aku aktif sikit.. ceh tetiba salahkan masa.. padahal diri sndiri yg low confident...
senang cakap memang aku tak fokus.. sume campur2 dalam kepala aku...
pastu sesi SELL YOURSELF...
aku paling kelu lidah time nih...
aku mcm terkesima tgk kwn2 lain yg memang power2..dan lagi muda dari aku
diorang dak ijazah lepasan matriks...sbb tuh muda...
smp turn aku... aku mcm tak ley bercakap...sbb aku mcm dah blank..
kiter yg down kan diri sndiri bila berdepan dgn org yg lg power..
macam takde menda aku nak sell sal diri aku...
lgsung tak teringat yg aku nih pemegang ANC utk diploma..
lgsung tak ckp sal pointer ijazah aku nih...
even aku sebenarnya punya byk benda utk aku bangga sal diri aku...
aku byk cakap sal sifat diri jer..
sal aku rajin dan bla2 sume bnda yg biasa2 tuh...
at the end... aku end up mcm someone yg sgt loser...stuck n never move..
mgkin sbb aku mmg tak prepared...tambah pulak niat aku g interview nih sekadar nak pengalaman... aku tak aim nak join menda2 training nih... aku aim nak keje...


***********************

well bagi aku.. training scheme nih ada pro n cons dia lah...
bg sesiapa yg aim nak masuk company besar.. nih salah satu cara shortcut..
atas individu tuh sndiri lah mcm mana dia pilih haluan dan merencana masa depan dia...
bagi aku sndiri.. aku pilih better aku kerja dari masuk training skim mcm nih...
sbb aku rasa sama jer keje or masuk training nih..tapi atas rezeki gak...
if aku keje.. aku dpt pgalaman kerja... if aku training aku dpt pengalaman training..
yg mana bg aku pgalaman kerja mgkin lebih bernilai...sbb kiter dah tak bergelar trainee or student training or what so ever which related to it kan...yg mana aku rasa trainee tuh kurang bernilai utk kiter nak mtk keje seksok dan jadikan ia sbg pengalaman kerja...
mungkin pemahaman aku salah? sorry lah yer... nih pendapat aku jer yg setakat pemahaman aku jer...depends pada individu lah gak kan...
plus if kerja.. if kiter tak suka just lompat2 jer lah..
if training kiter tak suka... kiter dah terikat contract tuh ngan dier... lau 2 tahun.. 2 tahun lah kena tahan... then if kiter performed time training lepas hbs 2 tahun tuh dpt lah kerja kat company tuh.. tp selalunya dia tak buang suka hati lah sbb dia dh invest nak training kiter.. tak kan dia tak nak amik kiter keje ngan dia kan?
samalah lau kiter keja... kiter still ley mtak keje kat company tuh if kiter berkelayakan dan punya pengalaman kerja without kena training 2tahun ker apa ker...
as conclusion.. sama jer sebenarnya...depends lah pd individu...



p/s: pengalaman memalukan diri sendiri nih sgt berharga sebenarnya pada aku...supaya aku tahu langit nih tinggi ker rendah... tapi ia jugak cukup utk aku bangkit semula dan terus aim apa yang aku ingin kan... =)

Saturday, May 28, 2011

fesyen show bersama aqel

aqel mikhael


dia tak biasa naik menda alah nih.. tuh yang macam takot2.. kelakar tgk muka dia...


kat alamanda ada pesta digital..



pasan tak stage untuk orang catwalk tuh? ahahaha seronok tengok model2.. cuci mata jap




28 mei..
ada hari belia..
alang2 aku dah kat putrajaya kan
tapi aku tak g pon...
takde geng..
sob3



p/s: nak jejalan takde duit... sob3 ada orang nak belanja tak? huhuhu

review nur kasih dan karak






ni gambar time tengok karak... hihii... dua filem aku dah tgk sepanjang duk KL nih... ahaha memang perabih duit lah... lepas gian orang cakap... erm bagi aku lah kan nur kasih tak best sangat... asyik nak sedih jer memanjang... menyampah aku... sal karak lak.. dia memang nak buat pembaharuan hantu.. hantu guna computer... tapi tak jadi kot bagi aku... tak takut... cuma geli lah time pelakon dia makan ulat tuh... hohoo tak berbaloi tiket wayang aku... hak3

yang best nak tengoknyer citer kung fu panda.... memang berbaloi sebab kelakar.. aku pun baru nak g tgk gak... hihii



p/s: aku dah jadi penganggur terhormat lah sekarang...

Saturday, May 21, 2011

diorang memang kelakar

kau pernah tak jumpa orang yang maki kau sebab kau tak nak bagi number fon?
aku pernah.

kau pernah tak jumpa orang yang maki kau sebab kau tak bagitahu nama penuh?
aku pernah.

kau pernah tak jumpa orang yang marah kau sebab kau tak layan dia?
aku pernah...

aku sedar aku memang tak cantik..tak lawa..dan semuanya...
tak payah ah rasa..pompuan nih tak lawa pun.. kalau mintak no fon sure kasi nih..
sorry kalau takat perasan ensem perangai macam ta*k aku memang tak kasi..
tak rugi kot tak de no fon aku.. tak penting.. ramai lagi pompuan...
lgpun aku boleh nilai orang yang nak kawan secara chill dgn org yang nak test market...
aku pun tak terdesak nak bagi kat sape2 pun...
aku tak minat..even kalau fahrin ahmad pun..aku kena pikir 2x jugak..
paham2 lah orang baru putus nih camne...
aku cuma nak chill jer sekarang...
bukan jual mahal dan perasan aku bagus...atau aku yang nak test market...
cuma aku sangat selective dan protective sekarang...



p/s: sian kat anak2 yatim kat hulu langat tuh.. jom sedekah al-fatihah

kerja main2?

setiap kali aku nak g interview keje mak aku akan tanya...
ni nak keje betol2 ker main2? aku pun cakap... laaaa keje betul2 lah...
maksud mak aku keje main2= keje yang selain dari keje kerajaan
keje betol2= keje kerajaan...
then dia tnya bab gaji... tempat keje kat mana..
kekadang aku sebenarnya rasa tertekan sikit...
sangat susah kot nak dapat keje kerajaan yg gaji besar bg org mcm aku yg lgsg xde pglaman keje nih..
kita nk bg yg terbaik buat mak kiter kan... sume org pun mcm tuh...
cmne tah nk terangkan kat mak aku yg sume tuh amik masa nak capai..
semoga tuhan beri sedikit keajaiban...
aminn..


p/s: ase tersepit..tak tahu nk tunjukkan perasaan tuh mcm mana..



Tuesday, May 17, 2011

entry sampah

arini 18 mei...
ntah kenapa tadi aku rasa nak bukak fb ex aku tuh..
ala yang aku citer aku mtk clash 26 april kat inbox fb dier arituh...
lepas sebulan dia lesap...senyap dan menghilang...
sebenarnya aku memang larang diri dari bukak fb..
mls lau tertengok yg wat aku sedih
even aku dh remove dia.. tapi sume fren dia aku xremove lg..
so bimbang lau ada status2 dia masuk kat home ker..
tapi entah tadi mungkin ase mcm ada sesuatu...
wat aku ase nak sngt bukak...

so aku pun bukak lah...
tol lah ape yang tuhan nak aku tengok...
kata dia dulu dia dh tak bukak fb lg..cam nak delete ah kan
memang betol aku tgk dh lama tak "hidup"
mgkin ada masa dia bukak saje2 kan...
tetiba ada dia balas komen kawan dia pada 28 APRIL...

dalam hati ase.....
hurm.. ok thats it...
means dia dh baca pun msg aku pada 26 april tuh..
and nothing happen...
dia memang tggu kot aku yang mintak...
dia bukan menghilang kan diri
dia cuma mengelak dari aku...
dulu aku cuba fikir positif..
mgkin dia nak masa utk diri sndiri..
dia ada masalah...
even aku tahu...
dia dh berubah dan hati aku kuat ckp dia dh ada org lain...
tapi nape lah aku nih positif sgt?

ahhh trauma lah....

ALKISAH....
sebenarnya tuhan bagi dia kat aku
sebab dulu aku pernah terdetik dalam hati masa diploma
"eh best gak lau dia nih jadi bf aku"

just terdetik dalam hati gituh jer.. xde effort ke arah itu..
tambah lak time tuh dia ngah kapel dengan org lain...

then tuhan temukan aku dgn dia..
kami kapel.
masa itu aku igt dia memang jodoh aku kot...
sbb tuhan dh rancang...
memula dia pun nmpk siyes..
kami pun dh rancang mcm2 utk masa depan..
last2 jadi gini...
tetiba dia berubah...
mgkin jugak dia ase tak serasi dgn aku..
aku pn mgkin tak reti kapel kan...
or mgkin dia jmpa org yg lebih baik...




LOSERNYER AKU ASE TULIS SAL DIA LAGI...
tapi nak jugak tulis sebab bnda nih akan wat aku gelak guling2 1 hari nanti...
mesti time akan datang tuh aku akn rasa...
ishhh bodohnyer aku....
hohohohohooooo



p/s: luka yang nih lambat sikit sembuh...



Monday, May 16, 2011

kerja oh kerja

lately rutin hidup aku agak sibuk... bukan sibuk apa pun tapi sibuk nak memulakan kerjaya...
yerlah nama pun baru grad dan baru habis belajar... banyak kerja yang aku dah apply...
tapi sekarang cuma satu jer yang dah sangkut... tapi aku masih berharap kerja yang aku nak tuh lah....kerja kat resort... bunyik macam best kan? if resort ada aktiviti aku join jugak even aku kerja bahagian atas... industri pelancongan... hope sangat aku diterima... aku suka jer kerja yang macam buat dalam team gituh...suasana kerja tuh bunyi macam enjoy2 jer... tapi peluang tuh tipis sikit lah... uitm student kan ramai... tambah lagi if dia cari orang luar lagi kan... nih pun interview dalam kampus jer...job fair kat uitm jer.. lagipun company nih kat kelate macam yang mak aku nak T_T tapi result dia bulan 8 baru dia gtahu... lamanyer?

aku plan if aku tak dapat mana2 kerja makan gaji lepas nih aku nak buat bisnes jer lah.. mungkin nak sambung cita2 aku tuh... sebenarnya bukan aku tak nak buat or nak memain benda yang aku pernah rancang tuh (buat bisnes) tapi aku kena timba ilmu dulu kerja dengan orang... tuh jer sebenarnya... doakan aku dapat kerja kat resort tuh yer kawan2 =)


p/s: susah nak bina kerjaya nih...

Tuesday, May 3, 2011

keranamu aku turutkan...

"ibu... ibu... engkaulah ratu hatiku..."



biasa lah... nama pun remaja... semangat berkobar-kobar... tambah-tambah bila kita nak belajar benda baru... rasa excited sangat... tapi kiter tak tahu apa yang terbaik buat kita kan?

yup aku akui aku rasa ralat sangat... dalam hati rasa terkilan...sedey.. kecewa.. tapi aku tahu mungkin sume nih ada hikmahnya... aku tahu mak aku nak aku jaga dia.. jaga adik-adik.. jaga rumah.. sekarang hal sal aku, keje yang aku nak... keinginan aku,..cita-cita dan impian aku.. aku kena tolak tepi dulu... belum masanya untuk aku gapai cita-cita.. dan impian aku tuh...orang kata zaman muda lah nak bina semua tuh kan... tapi mungkin bagi aku bermula lewat sikit kot.. mungkin lepas aku kawin...? baru aku bebas sikit...? sape tahu... mungkin? tapi harap sangat aku tak dapat husband yang nak aku jadi surirumah fulltime lah kan.. kalau aku dapat husband yang nak aku jaga anak duk rumah jer memang aku setakat berangan jer lah... tak per yang penting doa banyak2... tuhan akan tolong punya...

kalau nak diikut aku sebenarnya banyak dapat offer... banyak dapat panggilan interview kat syarikat swasta kat KL gaji ley tahan dan jawatan pun ok.. tapi aku tak pergi... macam-macam alasan yang mak aku bagi sebab tak nak bagi aku pergi... aku pun paham.. dia cuma ley harapkan aku jer buat masa nih untuk jaga keluarga... katanyer kos hidup kat luar tinggi... makan,.transpot,. betul lah dia cakap tapi kalau fikir macam tuh sampai bebila pun aku tak ley keluar kelantan lah sebab kos hidup yang tinggi... aku sebenarnya cuma nak explore dunia sikit dan timba pengalaman kat tempat orang pulak... tak ada niat lain pun... lagipun aku tak ada background duk kat luar dari kelantan... jadi aku memang tak tahu apa2 pasal dunia luar if aku berhasrat nak bergerak sendiri dan berdikari sndiri tanpa mnyusahkan orang...

aku paham dia bimbangkan aku.. aku nak tumpang duk umah sewa kawan baik aku kat jb yang dia dah kenal 10 tahun pun dia tak bagi.. aku teringin sangat nak berdikari.. nak hidup kat luar dengan kawan2 dan cari kerja kat sana... alone by myself,.. kalau nak tunggu aku kawin baru ley hidup kat luar.. lain la rasanya if kita hidup dengan kawan2 and hidup dengan husband... tambah2 pulak mak aku memang dah bagitahu awal suh aku cari orang kelantan jer... T.T aku paham tuh.. dalam hati aku teringin nak berdikari.. almaklum lah aku sejak dari kecik aku tak pernah jauh dengan family.. dulu zaman sekolah menengah duk asrama pun kelantan jer.. diploma pun kat kelantan... nak smbung ijazah pun aku sengaja pilih finance sebab aku tahu pasti akan dapat kat kelantan...sebab nak jaga hati mak aku.. dia cakap aku nak tinggalkan dia dan nanti dia duduk sorang2 if aku tak pilih universiti untuk sambung ijazah kat kelantan jer...walau dalam hati aku nak amik retail kat uitm shah alam...

aku amik inisiatif join tunas mekar untuk jadi usahawan program under uitm pun dia tak bagi.. dia nak aku smbung ijazah jugak.. aku dulu aim pas diploma memang aku nak keje dan buat ijazah separuh masa jer.. PLK lah... so aku dh niat join tunas mekar dan smbung ijazah part time.. aku nih jenis cita2 tinggi sangat.. berangan tuh memang hobi aku... macam2 aku nak gapai aku nak cuba dan aku nak explore tapi mak aku kan tak bagi... puas aku pujuk dan slow talk... tetap tak bagi... dia ase jodoh aku awal kot! padahal aku boyfren pun tak ada... asyik cakap nanti aku kawin lepas nih dah tak nak belajar lagi... so dalam bulan 3 tuh baru aku decide betol2 nak sambung dgree.. awal2 sem aku belajar main2 sebab tak nak sambung kan.. konon2 nak memberontak... so time final bulan 4 tuh result aku lingkup... sape yang rugi?? aku jugak!

aku nih jenis takot nak buat sesuatu tuh kalau mak aku tak berkenan... sebab mak aku nih jenis yang kalau dia memang tak suka...memang dia tak suka lah... ko cakap lah apa2 pun dia tak nak jugak... mungkin dia tahu apa yang terbaik buat aku... sekarang aku macam dah tak berangan tinggi dah...nak pengalaman lah nak kenal dunia lah nak explore benda baru lah.. sume tuh aku dah telan dan kunyah serta simpan dalam hati ketat2 jer... sebab aku tahu mak aku tak kan bagi kan.. so aku dah stop apply untuk keje2 yang kat KL dan semua keje swasta... orang tua cuma tahu kalau kerja tuh yang government punya kerja... so kalau aku cakap nak kerja tuh yang dia bayang kerja dengan kerajaan sahaja... aku nih orang kampung jer.. belajar tak pandai.. nak mintak oversea tak lepas.. tapi aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang... mungkin jugak zaman remaja aku tak ada life... aku akui aku tak punya pengalaman hidup macam orang lain... tapi takperlah kan... tak semua orang macam aku... sekurang2 aku masih punya mak =)

so sekarang aku ngah tunggu mintak kerja kilang dan keje jurujual dekat pasaraya yang dekat dengan umah aku nih...tunggu ada kosong...aku tak tahu sampai bila aku akan kerja nih... mak aku yang cadangkan aku keje kat pasaraya dan kilang nih... so aku pun try jer lah kan... tak rugi pun cuba.. lagipun dekat dengan umah.. macam yang mak aku nak... mungkin nanti akan ada rezeki lain untuk aku...aku pun kan tak grad dgree lagi.. mungkin nanti lepas grad dalam bulan 10 tahun nih akan adalah rezeki lain untuk aku tuh...aku nak mintak gov.. doakan lah yer... awal tahun depan jugak lah kot baru aku start new life dan keje...yang betol2 keje macam definisi mak aku... kwang3

sekarang aku ngah tunggu nak grad jer.. mak aku tak bagi aku keje lagi... dia suh aku duk umah dulu.. lagipun rumah tak ada orang.. sekarang aku jadi surirumah jugak.. ahahah! masak dan urus rumah.. mestilah mak aku suka.. bila balik keje jer ada orang masakkan untuk dia.. kemas rumah dan urus rumah lipat baju basuh baju semua... kikikiiii.... sebab tuh aku ley update dan on9 24 jam...tengok citer korea kat youtube.. membuta sampai tengahari... tapi sekarang dah agak bosan... ase macam nak kuar jejalan makan angin pun ada... ahahaha sekarang jugak aku jadi PA setia mak dan ayah aku,.. if diorang nak g ane2 aku ikot jer.. hahaha aku jugak merangkap second driver... kawan2 aku sekarang mak ngan ayah aku jer... huk3 kekadang ase mak dan ayah aku nih macam bebudak jugak.... kwang3....




p/s: dalam hati masih rasa sedih sebenarnya... tapi kita kena hargai apa yang kita ada sekarang (mak aku)... aku tak boleh penting diri sangat... mak aku berhak ke atas aku... dan aku wajib ikut... mungkin aku tak tahu apa yang tuhan dah rancang.... tapi aku dah kurang berangan sekarang.. dah tak bercita2 tinggi lagi dah... lagipun tak semua yang kita nak kita boley dapat kan... berpijak dibumi nyata =)


Monday, May 2, 2011

untuk renungan kita bersama

Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.


Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).
Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah Kita.



Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.



Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak
berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.


Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-
pagi itu membuka pintu berkat)..



Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan.
Nanti rezeki Kita dikongsi syaitan.



Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam perjalanan.




Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.
Makruh dan mewarisi kepapaan.



Jangan biarkan mata liar di perjalanan..
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.



Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa
kerana mati boleh datang bila-bila masa.




Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa
dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.



Jangan mengumpat sesama rakan taulan.
Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.




Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita.
Nanti Kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.



Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu
memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.




Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.



Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri
munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.




Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan..
Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.




Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama Dan kekal selamanya.




Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan Kita.
Sesungguhnya ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.




Jangan baca saja, tetapi hendaklah disusuli dengan amal.
Ilmu tanpa amal seumpama pohon yang tidak berbuah.



Baiklah, sama-sama kita fikirkan dan selamat beramal ye kawan-kawan.


entry nih aku copy jerk dari blog bawah nih...
credit to: http://keleboqmaneh.blogspot.com/2011/04/saya-kata-jangan.html


sharing is caring... mari sebarkan...