Tuesday, May 31, 2011

ICMGTS punyer interview kat sidc ialah kisah 25 mei

wajib bergambar dulu yer tuan2 sebelum ke tempat yg dituju... ahahahah


ceh muka naif... tak tahu aku akan kena baham lepas nih...arghhhh~
padan muka sebab tak prepared... just try luck jer...



bebudak gempak... except yg hujung belah kiri ok... yg tudung pink pakai kot nabila namanyer... baru kenal kat surau... terus ngam... dak tumpat... hik3 ore kelate gop...yg lain sume dak uitm kb.. wah bangga uitm kb... hik3

owh terasa sangat pendek disitu sebab tak pakai kasut tinggi even sebenarnya tahu kawan2 lain nmpk tinggi sebab pakai kasut tinggi... ahahaha pening sudahhhh ayatku ini...


geng kami tetiba jadi sangat friendly dgn sume orang... sebab ada tim kot...dia jenis masuk jer ngan sume orang...



nih muka baru turun bas dari kelantan pada 24mei9... dalam tren...nak kerumah akak kak t kawan aku tuh..



tanggal 25 mei 2011
aku ngan kawan2 yg lain g interview utk icmgts..
utk kesana pun dh macam2 halangan...
bila dah smpai...
kami mula rasa mcm nak balik...
masing2 cuak... tgk peserta lain bombastik.. cina pun ada..
i like to mention here yg islamic capital market nih atau islamic finance nih dlm silibus kena hafal hadis dan ayat quran ok..sekali ngan terjemahan cmne cina nak wat sume tuh? dia kena masuk islam dulu ker? ha yg tuh aku compius sikit...



well sesi aku kul 2.30
pas tick nama kami dibahagi dalam grup..
sume ada 6 grup.. aku grup 1..
assessment dier kan..
memula ko kena karang esei.. not more than 200 word..dalam 20min shja..
tapi aku karang punyer panjang time check sblm hantar baru pasan dia ckp not more than 200 words... cehhhh!
then dia suh ko tgk video.. ko detect lah isi penting daripada video...
then dia bg ko soalan yg sangat giler kentang mudah ko jawab based on video td..
true false jer... tapi mgkin ada muslihat kot... mcm aku..
aku jawab pakai bedal jer..
pastu rehat...
sesi rehat tuh dapat makan kuih2... hahahah yg tuh yg aku tggu...aku kan kuat makan...hiihi
masuk balik ko dibagi study case..
solve dalam grup...
ko kena beat ah ngan kgkwan grup ko utk bg idea yg sebernas mgkin..
speaking offcourse yer...bincang2 mcm ko ngah handle syarikat projek 10 juta punyer..
then ko present sorang2 idea ko tadi... aku gagap! sebab giler aku lost lah sepanjang2 sesi nih..
bese lah petang2.. fikiran aku mcm melayang2.. aku tak produktif ah petang2 aku tak fokus..
lau pepagi aku aktif sikit.. ceh tetiba salahkan masa.. padahal diri sndiri yg low confident...
senang cakap memang aku tak fokus.. sume campur2 dalam kepala aku...
pastu sesi SELL YOURSELF...
aku paling kelu lidah time nih...
aku mcm terkesima tgk kwn2 lain yg memang power2..dan lagi muda dari aku
diorang dak ijazah lepasan matriks...sbb tuh muda...
smp turn aku... aku mcm tak ley bercakap...sbb aku mcm dah blank..
kiter yg down kan diri sndiri bila berdepan dgn org yg lg power..
macam takde menda aku nak sell sal diri aku...
lgsung tak teringat yg aku nih pemegang ANC utk diploma..
lgsung tak ckp sal pointer ijazah aku nih...
even aku sebenarnya punya byk benda utk aku bangga sal diri aku...
aku byk cakap sal sifat diri jer..
sal aku rajin dan bla2 sume bnda yg biasa2 tuh...
at the end... aku end up mcm someone yg sgt loser...stuck n never move..
mgkin sbb aku mmg tak prepared...tambah pulak niat aku g interview nih sekadar nak pengalaman... aku tak aim nak join menda2 training nih... aku aim nak keje...


***********************

well bagi aku.. training scheme nih ada pro n cons dia lah...
bg sesiapa yg aim nak masuk company besar.. nih salah satu cara shortcut..
atas individu tuh sndiri lah mcm mana dia pilih haluan dan merencana masa depan dia...
bagi aku sndiri.. aku pilih better aku kerja dari masuk training skim mcm nih...
sbb aku rasa sama jer keje or masuk training nih..tapi atas rezeki gak...
if aku keje.. aku dpt pgalaman kerja... if aku training aku dpt pengalaman training..
yg mana bg aku pgalaman kerja mgkin lebih bernilai...sbb kiter dah tak bergelar trainee or student training or what so ever which related to it kan...yg mana aku rasa trainee tuh kurang bernilai utk kiter nak mtk keje seksok dan jadikan ia sbg pengalaman kerja...
mungkin pemahaman aku salah? sorry lah yer... nih pendapat aku jer yg setakat pemahaman aku jer...depends pada individu lah gak kan...
plus if kerja.. if kiter tak suka just lompat2 jer lah..
if training kiter tak suka... kiter dah terikat contract tuh ngan dier... lau 2 tahun.. 2 tahun lah kena tahan... then if kiter performed time training lepas hbs 2 tahun tuh dpt lah kerja kat company tuh.. tp selalunya dia tak buang suka hati lah sbb dia dh invest nak training kiter.. tak kan dia tak nak amik kiter keje ngan dia kan?
samalah lau kiter keja... kiter still ley mtak keje kat company tuh if kiter berkelayakan dan punya pengalaman kerja without kena training 2tahun ker apa ker...
as conclusion.. sama jer sebenarnya...depends lah pd individu...



p/s: pengalaman memalukan diri sendiri nih sgt berharga sebenarnya pada aku...supaya aku tahu langit nih tinggi ker rendah... tapi ia jugak cukup utk aku bangkit semula dan terus aim apa yang aku ingin kan... =)

No comments:

Post a Comment