Tuesday, May 3, 2011

keranamu aku turutkan...

"ibu... ibu... engkaulah ratu hatiku..."



biasa lah... nama pun remaja... semangat berkobar-kobar... tambah-tambah bila kita nak belajar benda baru... rasa excited sangat... tapi kiter tak tahu apa yang terbaik buat kita kan?

yup aku akui aku rasa ralat sangat... dalam hati rasa terkilan...sedey.. kecewa.. tapi aku tahu mungkin sume nih ada hikmahnya... aku tahu mak aku nak aku jaga dia.. jaga adik-adik.. jaga rumah.. sekarang hal sal aku, keje yang aku nak... keinginan aku,..cita-cita dan impian aku.. aku kena tolak tepi dulu... belum masanya untuk aku gapai cita-cita.. dan impian aku tuh...orang kata zaman muda lah nak bina semua tuh kan... tapi mungkin bagi aku bermula lewat sikit kot.. mungkin lepas aku kawin...? baru aku bebas sikit...? sape tahu... mungkin? tapi harap sangat aku tak dapat husband yang nak aku jadi surirumah fulltime lah kan.. kalau aku dapat husband yang nak aku jaga anak duk rumah jer memang aku setakat berangan jer lah... tak per yang penting doa banyak2... tuhan akan tolong punya...

kalau nak diikut aku sebenarnya banyak dapat offer... banyak dapat panggilan interview kat syarikat swasta kat KL gaji ley tahan dan jawatan pun ok.. tapi aku tak pergi... macam-macam alasan yang mak aku bagi sebab tak nak bagi aku pergi... aku pun paham.. dia cuma ley harapkan aku jer buat masa nih untuk jaga keluarga... katanyer kos hidup kat luar tinggi... makan,.transpot,. betul lah dia cakap tapi kalau fikir macam tuh sampai bebila pun aku tak ley keluar kelantan lah sebab kos hidup yang tinggi... aku sebenarnya cuma nak explore dunia sikit dan timba pengalaman kat tempat orang pulak... tak ada niat lain pun... lagipun aku tak ada background duk kat luar dari kelantan... jadi aku memang tak tahu apa2 pasal dunia luar if aku berhasrat nak bergerak sendiri dan berdikari sndiri tanpa mnyusahkan orang...

aku paham dia bimbangkan aku.. aku nak tumpang duk umah sewa kawan baik aku kat jb yang dia dah kenal 10 tahun pun dia tak bagi.. aku teringin sangat nak berdikari.. nak hidup kat luar dengan kawan2 dan cari kerja kat sana... alone by myself,.. kalau nak tunggu aku kawin baru ley hidup kat luar.. lain la rasanya if kita hidup dengan kawan2 and hidup dengan husband... tambah2 pulak mak aku memang dah bagitahu awal suh aku cari orang kelantan jer... T.T aku paham tuh.. dalam hati aku teringin nak berdikari.. almaklum lah aku sejak dari kecik aku tak pernah jauh dengan family.. dulu zaman sekolah menengah duk asrama pun kelantan jer.. diploma pun kat kelantan... nak smbung ijazah pun aku sengaja pilih finance sebab aku tahu pasti akan dapat kat kelantan...sebab nak jaga hati mak aku.. dia cakap aku nak tinggalkan dia dan nanti dia duduk sorang2 if aku tak pilih universiti untuk sambung ijazah kat kelantan jer...walau dalam hati aku nak amik retail kat uitm shah alam...

aku amik inisiatif join tunas mekar untuk jadi usahawan program under uitm pun dia tak bagi.. dia nak aku smbung ijazah jugak.. aku dulu aim pas diploma memang aku nak keje dan buat ijazah separuh masa jer.. PLK lah... so aku dh niat join tunas mekar dan smbung ijazah part time.. aku nih jenis cita2 tinggi sangat.. berangan tuh memang hobi aku... macam2 aku nak gapai aku nak cuba dan aku nak explore tapi mak aku kan tak bagi... puas aku pujuk dan slow talk... tetap tak bagi... dia ase jodoh aku awal kot! padahal aku boyfren pun tak ada... asyik cakap nanti aku kawin lepas nih dah tak nak belajar lagi... so dalam bulan 3 tuh baru aku decide betol2 nak sambung dgree.. awal2 sem aku belajar main2 sebab tak nak sambung kan.. konon2 nak memberontak... so time final bulan 4 tuh result aku lingkup... sape yang rugi?? aku jugak!

aku nih jenis takot nak buat sesuatu tuh kalau mak aku tak berkenan... sebab mak aku nih jenis yang kalau dia memang tak suka...memang dia tak suka lah... ko cakap lah apa2 pun dia tak nak jugak... mungkin dia tahu apa yang terbaik buat aku... sekarang aku macam dah tak berangan tinggi dah...nak pengalaman lah nak kenal dunia lah nak explore benda baru lah.. sume tuh aku dah telan dan kunyah serta simpan dalam hati ketat2 jer... sebab aku tahu mak aku tak kan bagi kan.. so aku dah stop apply untuk keje2 yang kat KL dan semua keje swasta... orang tua cuma tahu kalau kerja tuh yang government punya kerja... so kalau aku cakap nak kerja tuh yang dia bayang kerja dengan kerajaan sahaja... aku nih orang kampung jer.. belajar tak pandai.. nak mintak oversea tak lepas.. tapi aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang... mungkin jugak zaman remaja aku tak ada life... aku akui aku tak punya pengalaman hidup macam orang lain... tapi takperlah kan... tak semua orang macam aku... sekurang2 aku masih punya mak =)

so sekarang aku ngah tunggu mintak kerja kilang dan keje jurujual dekat pasaraya yang dekat dengan umah aku nih...tunggu ada kosong...aku tak tahu sampai bila aku akan kerja nih... mak aku yang cadangkan aku keje kat pasaraya dan kilang nih... so aku pun try jer lah kan... tak rugi pun cuba.. lagipun dekat dengan umah.. macam yang mak aku nak... mungkin nanti akan ada rezeki lain untuk aku...aku pun kan tak grad dgree lagi.. mungkin nanti lepas grad dalam bulan 10 tahun nih akan adalah rezeki lain untuk aku tuh...aku nak mintak gov.. doakan lah yer... awal tahun depan jugak lah kot baru aku start new life dan keje...yang betol2 keje macam definisi mak aku... kwang3

sekarang aku ngah tunggu nak grad jer.. mak aku tak bagi aku keje lagi... dia suh aku duk umah dulu.. lagipun rumah tak ada orang.. sekarang aku jadi surirumah jugak.. ahahah! masak dan urus rumah.. mestilah mak aku suka.. bila balik keje jer ada orang masakkan untuk dia.. kemas rumah dan urus rumah lipat baju basuh baju semua... kikikiiii.... sebab tuh aku ley update dan on9 24 jam...tengok citer korea kat youtube.. membuta sampai tengahari... tapi sekarang dah agak bosan... ase macam nak kuar jejalan makan angin pun ada... ahahaha sekarang jugak aku jadi PA setia mak dan ayah aku,.. if diorang nak g ane2 aku ikot jer.. hahaha aku jugak merangkap second driver... kawan2 aku sekarang mak ngan ayah aku jer... huk3 kekadang ase mak dan ayah aku nih macam bebudak jugak.... kwang3....




p/s: dalam hati masih rasa sedih sebenarnya... tapi kita kena hargai apa yang kita ada sekarang (mak aku)... aku tak boleh penting diri sangat... mak aku berhak ke atas aku... dan aku wajib ikut... mungkin aku tak tahu apa yang tuhan dah rancang.... tapi aku dah kurang berangan sekarang.. dah tak bercita2 tinggi lagi dah... lagipun tak semua yang kita nak kita boley dapat kan... berpijak dibumi nyata =)


3 comments:

  1. betul tu. mak tahu apa yang terbaik. mungkin kalau zu nak kerja, zu tak nak sambung study dah. ada baiknya apa yg mak suruh tu :P

    ReplyDelete
  2. hurm...selagi mak kita ada tu lah yg kita kena hargai sgt2...

    sabar... ape2 yg jd pn pasti ada hikmahnya...

    ReplyDelete