Thursday, June 30, 2011

5 sebab kenapa saya tak nak couple lagi buat masa sekarang

  1. nih alasan paling utama... baru nak keje.. so macam malas nak cintan cintun lagi.. tak de duit dowh nak couple2.. couple pun pakai duit maaa... bukan takat air liur jer.. lagipun fokus sekarang nak ubah nasib keluarga...keje keje keje keje ok...
  2. penat! hold ah dulu setahun dua... ahahahaaa tunggu lah setahun dua lagi ker.. aku kan baru putus... baru ker? bukan dah 4 bulan ker?? huk3 camne nak cakap tuhhh... lepas setahun pun tak kan nak cakap baru putus jugak? hik3 lantak lah yang pastinyer tak berminat lagi buat masa sekarang... kecuali kalau hazama or fahrin ahmad ajak kawin..boley gituh? ahahaha
  3. frust tak hilang lagi...ahahaha bab yang satu nih tak ley blah... ahahaha tengok lelaki pun fobia.. ahahaha takat nak kawan2 tak de hal.. nak lebih2 alamak.. memang tak nak... takot dah!
  4. malas...siyess malas... malas lah kalau majuk2 nak kena pujuk kang marah2 nak nangis2 lak sedih2 katewnyewww.. arghhhh malas lah...macam sama jerk ngan point no 2 tadi?
  5. lastly tak jumpa lagi yang serasi... ahahaha sejak dulu lagi.. ahahah ala anggap jer lah jodoh tak sampai lagi...kekadang aku suker orang tapi orang lak tak suker aku..kwang2 ada jugak yang orang suker aku tp aku lak tak suker orang tuh... eh3 bukan memilih lahhh... tapi.. standard r tuh.. sume orang pun penah alami kan...bukan tgk fizikal ker ape tapi kiter ley get along ker tak ngan dier... gituh ah...

sekian.. ahahahahaaa

Tuesday, June 21, 2011

7 PINTU NERAKA

Setiap satu pintu ke pintu yang lain, jaraknya sejauh perjalanan 70 tahun. Rasulullah saw bertanya kepada Jibril a.s "Siapakah orang-orang yang menempati pintu neraka itu"

Jawab Jibril -:
Pintu Pertama ~ pintu Hawiyyah - tempat orang-orang yang munafik dan kafir.
Pintu kedua ~ pintu Jahim - tempat orang-orang musyrikin.
Pintu ketiga ~ pintu Saqar - tempat orang-orang sabiin.
Pintu keempat ~ pintu Ladza - tempat para iblis dan orang-orang majusi
Pintu kelima ~ pintu Hutomah - tempat orang-orang Yahudi
Pintu keenam ~ pintu Saiir - tempat orang-orang Nasrani
Pintu ketujuh ~ tempat orang yang buat dosa tetapi tidak sempat bertaubat.


P/S: ADAKAH KITA SEDANG MENGETUK PINTU KE 7? FIKIRKAN DAN SELAMAT BERAMAL...

Monday, June 20, 2011

bila harus memilih...

dalam hati ngah berkira-kira untuk mempertimbangkan 2 tawaran kerja...

yang aku fikir bukan gaji...sebab gaji lebih kurang jer starting plus minus pun around 2K la anggaran... bukan syarikat.. kedua2nya establish cuma GLC kedengaran agak GAH lah berbanding pasaraya...kalau aku join GLC ase mcm wahhhh~ bukan senang nk dapat kan...

tapi yang aku fikir chances untuk aku keje di kelantan...

work culture tempat tuh sama ada sesuai ker tak dengan keadaan dan kemampuan aku..

dan masa depan aku.. apa yang akan terjadi selepas 5 tahun akan datang? atau pun 2 tahun akan datang?

GLC and pasaraya... mana satu harus aku pilih nih? sob3x

Thursday, June 16, 2011

bak kata datuk.. eh tak dapat 1 sem pun nak nangis ker?

arini 17jun result akhir degree dah keluar...
nih yg memang last lah... result aku bese2 jer lah...
tapi alhamdulillah tak berubah pointer,..

tapi sedikit sedih dalam hati sebab nih kan personal record..
aku dapat anc utk diploma.. kalau 1 sem time degree nih yg aku tak dekan tuh aku ley ubah...
ianya akan jadi memori yang paling indah untuk aku kenang sepanjang hidup..
aku dapat anc untuk diploma dan degree...
tapi aku bersyukur dengan apa yang tuhan dah bagi sekarang...
aku tak nak compare dengan orang lain sebab kalau aku compare memang result aku tak gempak pun... aku bukan dak pandai.. otak aku nih lembab sikit... jenis blurrr je manjang..

mungkin rezeki yang tuhan bagi kat aku nih sebab aku nih seorang yang agak rajin..
aku bukan nak bangga diri tapi kalau aku nak kan menda tuh aku akan usaha...
then kiter tahu.. eh tak sangka aku mampu?
lumrah lah tuh kan.. sume orang pun tahu.. tapi berapa ramai mampu buat? ask yourself..
aku tak pernah lah nak dapat 4.0 ker or even paling koman 3.8 sekalipun...
paling tinggi penah aku dapat samaada semasa diploma dan ijazah hanyalah 3.79 sahaja...
hanis zalikha jauh lagi pandai sebab die sama kos dengan aku tapi dier dapat 3.92...
tuh pun time diploma part 3 tuh result aku 3.79 sebab sem tuh aku target 3.8...

tapi ralat kan bila kiter cuma terlepas 1 sem...
which is part 3 iaitu 1st sem memula start degree ( aku dak diploma sebab tuh start ijazah dengan part3 terus.. dak yang masuk ijazah guna matriks jer start dengan part1) aku tak dapat score part 3 tuh...
masa tuh lah memula aku buat blog nih.. aku tulis betapa menyesalnya aku sebab berada dalam keadaan dilemma... aku kan tak nak sambung ijazah pada mulanya... aku nak keje pas diploma tuh.. then buat degree nih part time... tapi mak aku tak kasik... dia takot aku kawin! (padahal aku boyfriend pon tarak) kang tak tersambung ijazah nih haaa dia cakap... dia tak percayakan aku lah kiranya aku cakap nak buat ijazah partime tuh... sebab bagi dia bila dah completed ijazah baru completed belajar.. so dia nak completed ijazah baru keje... mungkin dia tak tahu pasal master dan phd.. KALAU DIA TAHU???? mampus aku pas dapat phd baru ley keje gamaknyer.. ahahahaaaa

so memula start sem degree tuh aku macam acuh tak acuh nak belajar... yer lah aku kan tak rela.. aku dapat offer akhir bulan 2.. so macam dah separuh jalan jugak lah sebab bulan 3 orang dah sibuk nak kuiz,.ngan test.. bulan 4 dah final.. last2 aku turutkan jugak kata mak aku sambung ajelah degree nih haaa.. at that time baru lah aku terhegeh2 nak tol2 pahamkan apa aku belajar selama nih... kalau tak masuk kelas jer jasad jer ada kat kelas tapi hati kat lain... fikir nak keje jer...

sedey lah jugak... sekarang.. rasakan! huuuuuu sedey woooo... 1 sem jer....
time interview government harituh datuk naina dah cakap..

datuk: u dapat bape sem dekan diploma dulu?
aku: alhamdulillah anc datuk..
datuk: untuk ijazah pulak?
aku: 1 sem saya terlepas..
datuk: ekeleh u nih... 1 sem jer pun.. tuh pun nak nangis ker?

yup! 1 sem tuh yg buat saya nak nangisnyer... kalau dah memang tak dapat 2 sem or 3 sem tuh tak lah rasa ralat sangat... dulu penah gak berazam nak tebus balik 1 sem nih kalau aku dapat yang lain2 dekan lepas nih kira macam repeat lah sem 1 tuh balik tapi fikir balik tak berbaloi lah.. mungkin kalau aku sambung master ker lepas nih aku "topup" lah balik...

p/s: jeles ngan kawan2 yg dapat anc untuk degree nih... tahniah nor shahida.. my cute housemate.. disini saya ingin luahkan betapa jelesnyer saya dengan awak... hiks! tapi itu rezeki awak kan.. saya dah merasa zaman diploma dulu.. saya tahu perasaan excited nak konvo nanti.
sonok gak berkongsi kegembiraan dengan housemate aku sume.. kami 8 orang sume dapat 1st class degree.. alhamdulillah.. good luck in your future cuya,kak t,aini,dina,shan,dikyus,shida.
aku sayang korang sume.

siti dah masuk askar mesti keje askar femes pasnih..




Masing-masing meluahkan perasaan tersendiri antaranya:

Siti Nurhaliza program ini bukan sahaja membantu menguatkan mental dan fizikalnya tetapi mampu meningkatkan jati dirinya sebagai seorang sukarelawan. "Saya pernah menyertai latihan ketenteraan yang lasak sebelum ini untuk sebuah program televisyen tetapi menyertai askar wataniah lebih berbeza dan memerlukan senaman yang lebih"

Ana Raffali Angan-angannya menjadi kenyataan apabila ditawarkan melibatkan diri dalam rejimen itu. "Saya pernah berangan-angan untuk menjadi askar tetapi angan itu tidak dapat diteruskan kerana kekangan masa dan tidak tahu prosedurnya. "Setelah mendapat tawaran daripada Kementerian Pertahanan, saya terus menerimanya," katanya yang pernah memegang jawatan koperal sewaktu menyertai kadet remaja sekolah.

Aizat begitu teruja untuk menyertai pelbagai jenis latihan seperti kawad kaki, menembak, mengendalikan senjata seperti bom dan M-16 setelah mendengar cerita daripada kawannya yang merupakan seorang anggota tentera di Singapura.

Shaheizy Sam "Menyertai askar wataniah demi meneruskan cita-cita arwah ayahnya dan mempelajari lebih banyak ilmu ketenteraan yang menyeronokkan."


ala mana statement intan ladyana? hik3 dia masuk sebab aper ey?

Wednesday, June 15, 2011

pelik tapi benar: anak patung mainan yang hidup?



Anak patung misteri yang dirasuk oleh roh seorang budak perempuan telah menimbulkan tanda tanya di seluruh Jepun sejak berdekad lamanya. Anak patung Okiku yang diberikan nama sempena si pemiliknya yang bermain dengannya pada suatu masa dulu adalah anak patung setinggi 40cm yang memakai kimono dan mempunyai mata hitam dan rambut yang terus memanjang!

Anak patung Okiku telah disimpan di tokong Mannenji di bandar Iwamizawa, Wilayah Hokkaido sejak tahun 1938. Menurut pihak tokong tersebut, patung ini pada asalnya mempunyai rambut yang pendek, tetapi ia menjadi panjang sehingga 25cm ke paras lututnya. Walau pun rambutnya sering kali dipotong, ada laporan menyatakan ia akan tumbuh semula.

Dikatakan anak patung ini pada asalnya dibeli pada tahun 1918 oleh seorang budak lelaki berusia 17 tahun bernama Suzuki Eikichi sewaktu melawat pameran marin Sapporo. Dia membeli anak patung ini di Tanukikoji, jalan membeli-belah yang paling terkenal di bandar tersebut sebagai buah tangan untuk adiknya yang berusia 2 tahun bernama Okiku.

Budak perempuan itu sangat sukakan patung ini dan bermain dengannya pada setiap hari, tetapi selepas setahun dia mati akibat demam. Keluarga ini meletakkan anak patung di tempat penyembahan dan bersembahyang kepadanya pada setiap hari untuk mengingati Okiku. Beberapa tahun kemudian, mereka mendapati rambutnya mula tumbuh. Ini dilihat sebagai tanda roh gadis tersebut telah duduk di dalam anak patung itu.

Pada tahun 1938, keluarga Suzuki berpindah ke Pulau Sakhalin, Rusia dan mereka menempatkan anak patung ini di bawah jagaan tokong Manneji sehingga kini. Tidak ada siapa boleh menjelaskan mengapa rambut anak patung ini tumbuh. Namun, satu kajian saintifik menunjukkan patung ini mempunyai rambut seorang kanak-kanak perempuan.


sumber:




p/s: macam citer child's play pulakkkk

Sunday, June 12, 2011

LIRIK LAGU CINTA TERAGUNG HAZAMA AF9

Lirik Lagu Cinta Teragung – Hazama AF9

Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hatiku
Ternyata tak terkata
Rinduku padamu

Chorus
Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba untuk
Memujuk hatimu
Mencintai aku
Kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu

Secebis perasaan ku hamparkan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta
Teragung darimu

Ulang Chorus

Maafkan aku sekiranya
Tak termampu untuk
Mencurahkan semua
Isi hatiku

Saturday, June 11, 2011

review KL gangster dan walkaton bak kata adik aku..

ce teka nih kat bahagian ane?


laluan motorsikal kami ber walkaton...


bodyguard aku...



guna enset adik aku amik gambar memang tak clear...failed!



10jun pas aku hbs interview aku macam frust ah kan... sebab macam tak dapat jawab soalan dengan baik time kena asak dengan datuk naina mericar tadi.. sorry datuk kalau salah taip nama.. saya budak baru belajar... akan saya perbaiki dimasa akan datang...

ok so aku pun lepas tension ah sikit kat alamanda... main game kete tuh berlumba ngan adik aku.. best ah gak kan... duit habis beli token... ahahaha tapi tak lah banyak sangat pun.. dalam rm 6 jer...

pastu kami layan citer KL gangster... best.. pelakon mantap.. jalan cerita ok.. even tergantung sikit.. ermm aku bagi 4 bintang ah daripada 5... zizan memang best... paling tak ley blah ayat yang dier suh malek bagi KL kat shark.. sume orang gelak... "bagi ah KL kat dier... bagi lah..." ahahahaa macam lah KL nih barang jer... kelakar... tapi zizan mati la pulak last2... dah tak lawak dah...

then kami nak balik...tercari2 gak lah hentian bas... jalan punya jalan dah tak tahu sampai mana dah... nak patah balik memang tak lah...kelakar... tapi sonok... satu pengalaman gak lah... jalan2 sekitar bandar putrajaya nih... sampai presint 10... then akak aku suh abg ipar aku jer g amik... hehehehe...

malam tuh kami g makan satay kajang... dalam penat2 walkaton tadi aku layankan jugak lah makan satay... aku teringin nak makan satay arnab... tapi time nak makan tuh tetiba terbayang wajah arnab yang comel tuh... then terus tak lalu makan... aperrr daaarrr!!! haish...


p/s: time nih jer lah aku nak layankan jejalan ngan adik aku dan cuti dan rilex puas2 pasnih bila dah keje dan busy mesti rindu masa2 nih....

jejalan di kg baru



ni lah periuk2 yang orang2 kat kampung baru guna untuk buat bubur lambuk setiap kali puasa..
banyak sangat...



aku sebenarnya datang untuk interview kat megan avenue then ke kampung baru jap untuk makan tengahari sebelum ke berjaya times square lak untuk teman kawan aku lak yang interview..

masjid sini pun ok.. bersih..
then kami jejalan kat chow kit..
pendek kata... aku nih dah jadi macam pelancong lah jugak... hik2
dah tahu lah sikit2 jalan2 kat KL nih...
yer lah daripada yang tak tahu amenda tuh...


p/s: masih dlm proses belajar...

Wednesday, June 8, 2011

tsu-hazama melanda aku

nih baru new boyfriend


sume lagu yang hazama nyanyi kat konsert tetiba bagi aku jadi sangat best... aku ley layan lagu yang sama berkali kali sambil imagine time dier nyanyi kat konsert... aku buat ringtone dan download sume lagu yang dier nyanyi...
ahahaha family ngan kawan2 sume tahu... sekarang ringtone enset aku lagu train soul sister.. if ada orang kol jer... kawan2 or family akan cakap "nih hazama kol" ahahaha terus senyum sorang2...


sekarang asyik dengar lagu angin jer sambil terbayang hazama ngah lompat2 atas stage.. hazama tak ensem pon... aku bukan minat sebab ensem ker tak... tapi aku suker sangat stail dier nyanyi.. itu sahaja...


p/s: aku afundi ok... =) kan dah cakap 1st time layan AF...

pirates exhibition with new boyfriend

wah makin tembam gitewww nanti lah aku buat entry masa aku 39 kg dulu ngan sekarang... kiter tengok perbezaannyer... hehehehe




kengkonon kapal lanun...nampak macam real tapi polistrin nih...




boyfriend yang tak berapa nak boyfriend sangat lah! ahahaha adik aku nih weiii... tapi aku kan jalan ngan dier nih kan... jatuh saham jerk! orang ramai ingat dier nih boyfren aku...



adik aku: wei mek na (<-- dier panggil aku mek na jer) aku jalan ngan mung nih jatuh saham aku jerr...

aku: laaa aku lah yang jatuh saham... orang ingat aku kapel ngan daun muda... orang ingat pakwe aku muda nanti...

adik aku: eleh kalau mung tak per lagi dapat kapel muda.. aku nih ada makwe tua!

aku: siottt lah adik aku!

time balik aku kena lagi...
kami naik bas.. then sembang2 ngan pak cik bas...
adik berdua nih umo bape...
aku gtahu lah...adik aku nih form 3...
then dier tanya aku form bape?
ok FORM bape ok.... aku pun dengan rendah diri gtahu lah
saya dah habis belajar dah pun... lepasan ijazah pakcik...
ahahahahaa
ala aku tak der baju nak pakai...
aku bedal jer lah t-shirt biru tuh... sekali jadi muda...
ahahaha
niway tengs pakcik cakap saya nih baru form bape...
aku tahu usia aku nih ikut baju yang aku pakai sebenarnya...
ahahahaa hiks...

Monday, June 6, 2011

final af9..hazama,. kawtim ok pak lang~

tetiba aku layan AF... sebelum2 nih memang aku tak pernah layan pon...musim 1 smp musim 8 tak pernah layan.. 1) sebab time tuh tak ada astro lagi... 2) sebab aku duk asrama dulu zaman sekolah yang masa musim 1 dan awal2 dulu... sekarang dah ley layan sebab aku dh hbs study dan 24jam duk umah... setiap diary aku tak pernah miss tau... aku ikut af9 dari konsert pengenalan lagi yang masa 2 april tuh.. sekarang dah final... hohoho kejapnyer rasa...

memula dulu aku macam tak suka lah sal kena gugur sume... macam gimik jer aku tengok plus aku rasa kesian kat dak2 yang kena gugur tuh.. aku tak suka hazama... ahahah orang kata tak kenal maka tak cinta yer tak? ahahaha then aku tengok dia dalam diary... giler sempoi... jenis tak de cover2...jenis simple dan rilex jer.. then aku tengok dia memang tol2 fokus nak memang af tuh .. bagus lah... sebelum hazama aku sebenarnye suka azri tapi tuh pun lepas dia cakap rasa tercabar bila astro nak wat pelajar gugur nih then dia nak jadi juara.. konsert minggu tuh dia bawak lagu dewa yang tajuk satu... memang dia nmpak sangat aim nak jadi juara dan buat yang terbaik... tapi hampeh! lepas tuh dia g main cinta ngan nera lak... terus aku nampak dia dh tak fokus dah... fokus dia dah kat nera dah... yang cakap nak jadi juara tuh dah tak tahu kemana dah... terus aku dah tak minat dah....bukan jeles ker apa pun... hazama tuh aku minat bukan sebab encem pon... tapi aku nih suka orang yang ambitious...

aku nih tak minat lagu rock kapak...hazama lak asyik2 dapat lagu rock kapak... so aku macam tak nampak lagi kelebihan dia kat mana sebab time dia menyanyi ngan MUH dulu pun aku tak tahu pun...ahahaha time masuk AF baru aku kenal dia... time konsert yang dia nyanyi lagu hafiz af7 lagu noktah cinta tuh baru aku dengar "eh sedap gak lah dia nih nyanyi...dia nyanyi tak macam hafiz... dia buat lagu tuh macam lagu dia... dia macam ada stail dia sendiri lah" best sangat dengar dia nyanyi time tuh... then dia nyanyi lagu soul sister lagu train... wah2 memang best lah...terus aku minat dia... so aku minat hazama nih bukan dari awal lah kiranya... huhuhu
tapi sekarang aku tengok antara 4 orang finalis dia jer yang layak jadi juara kot berbanding dengan yang lain...fina aku rasa dia macam banyak lagi kot kena belajar even dia ley nyanyi lagu bernada tinggi... lena bagus.. mak aku pun minat dia... tapi,. bagi aku dia biasa jer kot suara dia rock...azri lak biasa2 jer.. suara dia tak ley wat alun2.. banyak flat jer... ececece kalah ogy ngan hattan kalau aku yang komen... ahahahha!


p/s: 12 jun 2011 dier wat kat putrajaya... dah alang2 aku duk sini... tapi tak tahu dapat tengok ker tak...

Thursday, June 2, 2011

2jun: review filem pirates dan X-men beserta cerita sampingan...

ceh mentang2 duk putrajaya nih... sakan aku tengok wayang... ley dikatakan aktiviti aku asyik tgk wayang jer sepanjang2 duk sini... yang best nyer citer pirates ngan x-men memang tak mengecewakan... x-men lah memang puas hati sekali... hehehe aku memang suka citer x-men tuh dari dulu lagi... lau wat filem bersiri memang aku tengok... ahahahah sangat puas hati...

memang first class.. dah nama pun x-men first class....


*********************************************


sedikit luahan hati...

aku nih kan kampung sikit... aku memang tak reti guna tandas yang nak basuh tuh air kuar ikut mangkuk tandas tuh... ngeri ahh toilet gituh...
memula aku tak reti tapi sekarang dah reti lah jugak... sebab aku dah banyak kali "berdepan" dengan tandas macam tuh...

alkisah nih..
kemarin aku nak masuk toilet time tuh sorang makcik nih baru pas guna...
beselah sekarang time cuti sekolah...
dari cara pemakaian makcik nih aku tahu dia berasal dari kampung...
macam aku jugak...
dia dah agak berusia.. dalam lingkungan 60++ kot...
kiranya aku masuk pas makcik nih kuar lah kan...
agak terkejut dan sedih...
ada titisan2 kuning pekat sekitar mangkuk tandas...
aku tak lalu nak guna toilet tuh...

tapi aku kesian... aku bajet makcik tadi tak reti nak guna gak tandas tuh..
macam yang aku pernah lalui dulu...
tak tahu lah dia basuh ker tak pas guna tadi...
tapi nampak gaya macam tak lah kan...
so tak kan lah aku pun nak tinggal macam tuh...
nanti orang ingat aku lak yang tak basuh...
then kesian gak kat orang yang guna lepas nih...
entah2 makcik tadi pun sama... bukan dia yang tak basuh...tapi orang lain jugak...

aku pun bukak jer lah air kat mangkuk tuh then amik tisu lap2 sekitar mangkuk tandas...
kasi nampak bersih sikit...
bengong jugak aku... pas dah cuci aku tak kencing jer kat situh tapi tetap simpan kat umah..
ahahahah sebab tak lalu teringat yang tadi...
kiranya aku masuk tandas tuh tolong cuci jer lah... ahahahha
agak bodoh....
tapi geli lah kot kalau tinggal macam tuh...
rasa tak bertanggungjawab pulak...even bukan kiter yang buat kan...

then aku kuar toilet tuh aku tgk akak cleaner macam dh penat giler...
sian lah keje cleaner...tak habis2 keje dier... orang pun kadang2 tak reti guna toilet tuh...
so macam2 lah dier kena cuci...
tiap hari kena cuci "menda kotor" sian lah....

tapi takper dia buat keje halal...
yang aku nak kasi highlight nih... naper orang cipta tandas gituh ey?
bagi aku lah menyusahkan jer...
aku bajet lah kan...bukan orang kuno dan kampung macam aku jer yang tak tahu guna...
aku rasa yang memang asal KL pun belum tentu reti guna gak...ada jer yang tak reti guna..
jangan nak tipu lahhh.....
best lagi tandas yang ada paip tuh... senang!!! basuh pun rasa cuci jer...
toilet canggih2 sangat pun orang tak reti guna... yang keluarnyer "terabur" gak nanti... yang jadi mangsanyer cleaner jugak...

fikir2 kan dan selamat beramal...
hiks!