Thursday, July 28, 2011

tensionnyerr

aku dah mula rasa bosan~

erkkk

aku memang cepat bosan pon...ase nak amik angin jer...

nga tension nak buat financial report...

tension lahrhh...

kena present lagi nanti...

sabar jer lah aku....

Monday, July 25, 2011

broker saham

jawatan yang tak pernah aku bayang...
sekarang aku sedang meniti tugas2 yang bakal aku buat untuk masa2 akan datang...
kami disini sedang di latih...
penat...

mcm2 gak lah kena tahan...
sebab sepanjang latihan aku nih tak dapat duit elaun lagi... so
sumenyer sendiri2 dan kena berjimat...
aku dh dapat tugasan baru iaitu kena buat financial dan annual report of the company
kena present lagi untuk "datuk2 dan datin2"

sebagai latihan lah katakan...
well presentation kiter tuh lah yang akan buat orang nak melabur ke tak dalam sesebuah company tuh kan...
berat tol tugas....
esp report tuh...
pecah kepala nak fikir...
aku harap aku dapat tahan sikit lah...
hpefully.... amiiiin...


p/s: penat lahhhh hari2 penat.... lepas nih mcm ne lah blog nih... sayang pulakkk lau tak update.. kesian blog aku nih....

Friday, July 22, 2011

interview placement

tadi ada interview untuk placement..
org interview tanya aku bila nak kawin...

susah nak jawab...
calon pun tak de lagi kan..
so tak de langsung perancangan ke arah ituuuu...
just nak bina kerjaya...
tapi fikir gak...
if aku ceburi bidang nih...
aku memang tak kan ada masa untuk diri lagi...KAWIN? HURMMMM
ada gak fikir... nnt aku umor 30 tahun nnt belum tentu lagi akan kawin...
dah tak de masa untuk diri orang cakap....
ada gak ah rasa cm... alamak....! hahaha gedik jer cakap sal nih padahal aku nih calon pun tak de lagi...
lepas nih nak kena g out station jer.. kejap2 oversea agaknyer...
aku sebenarnya ada 2 pilihan... sama ada nak kat KL atau terengganu...
kalau pilih KL.. tuh la kejenyer,.. outstation n jumpa datuk2 sume buat deal...buat report...
kalau pilih terengganu rilex sket keje... keje cm biasa jer...
org tuh dah cakap kalau awak join yg KL nih awk kena buat sendiri jer semua...
tapi experience dia tak ternilai lah....
kalau kat ganu aku memang rilex sikit...agak2 keje tak lah complicated mcm kat KL nih lah...
hidup senang... hiks tak lah senang tapi yer lah... ok kot!


sekarang aku pikir gak... cmne nih... aku mampu ker nak handle keje2 deal dengan datuk2 sume.. buat presentation depan sume orang termasuk orang dari foreign company.. buat analysis sal ekonomi negara dan future share trading ker.. cehhh aku? tak layak langsung! kat client yang bertaraf tinggi cmtuh...keciknyer rasa diri... padahal aku memang dh kecik pun...
dilemma lak fikir...


kalau korang cmner ey??? nak amik kat ganu ker KL? siyesly aku rasa ketaq dan neves nak face benda tuh.. pengalaman mengajar... aku paham... tapi.. hishhhhh aku??? alahaiiii....

Thursday, July 14, 2011

securities commission, 23 birthday dan si fantasy..

percaya atau tidakk..

he's gone..

life is very unexpected..

****************

15 july 2011

i'm turning into 23 years old..

tapi aku masih belum capai yang aku inginkan..

i got nothing..

sad yet struggling..

****************

aku tak tahu ini dipanggil kerja atau tidak..

tapi kini aku berada di securities commission..

aku tiada perasaan untuk bercakap tentang hal ini..

=( or =) i dont know.

Wednesday, July 13, 2011

getting hurt by fantasy

he is already planning for his marriage..

i admit that i'm sad..

for no reason...

ok i am not sure if there is a reason or not..

sigh~

ohh no!


p/s: maybe i'm just confuse..

Friday, July 8, 2011

petai yang paling besar di malaysia!



petai nih kat malaysia tau.. kat grik perak.. so kepada peminat petai g cepat usung wat balik umah sorang2 sebab petai nih 4 kg... ahahahaaa

Wednesday, July 6, 2011

saya tumpang simpati pada dia..

sepanjang dua tiga hari ni aku ngan family tak habis2 duk bercerita mengenai arwah.. macam2 cerita kami kongsi.. tadi satu cerita menarik perhatian aku.. iaitu sal gf arwah..
kesian sangat dengan dier.. dia dan arwah dah lama kapel.. time arwah sakit dulu dia lah yang jaga arwah siang malam kat wad... sampai lah arwah sehat cam bese selama lebih kurang setahun gak lah sebelum meninggal kan kami lepas diserang demam teruk beberapa hari lepas...

dia sangat caring.. tiap 5 min mesti dia kol tanya khabar.. sampaikan masa kat wad arwah bgtahu mak dier supaya jangan angkat kol tuh... sebab tak nak bg gf dier risau.. yer lah yang dulu tuh dia masih belajar sekarang dah keje tak dapat lah jaga arwah lagi...dia keje kat KL..time arwah balik kampung sebab sakit nih dia tak bgtahu kat gf dia sebab tak nak gf dier risau...sampai lah tadi gf dier kol baru lah abg arwah angkat dan bagitahu yang arwah dah takde... kata abang arwah gf dier menangis tak henti2... kesian aku dengar...

macamanalah agaknyer korang kalau berada ditempat gf arwah... punyalah sakit hati kan kat bf kiter nih ha sebab kol tak angkat... mesej tak balas... tetiba abang bf kiter angkat tepon cakap rupanya bf kiter dah meninggal.... sedihnyer aku tak dapat bayang.... arwah sangat baik... dia memang sayangkan gf dier tuh... diorang pun dah lama kapel... aku harap gf dier sabar lah... aku doakan gf arwah akan diberi pengganti yang lebih baik lepas nih... aminn...



p/s: arwah baru berusia 25 tahun.. tuhan memang sangat sayangkan arwah... kematian arwah sangat2 memberi kesan pada aku sebab kami membesar bersama... sedihnyer masih terasa......

kanser darah (leukimia)

oleh kerana my cousin meninggal kemarin dulu tuh disebabkan oleh penyakit leukimia atau kanser darah nih so aku pun carilah sikit info sal kanser darah atau leukimia nih...

Pengenalan

Sejenis penyakit kanser darah di mana sum-sum tulang tidak dapat berfungsi lagi sebagai pembuat sel-sel darah merah dan pembeku darah (platelet darah). Ini menyebabkan sel-sel darah putih yang tidak normal dan tidak matang dihasilkan dalam tubuh

Penghasilan sel darah putih yang terlalu banyak ini mengakibatkan seseorang menjadi pucat (anemia), pendarahan dan jangkitan yang berselang seli.


Jenis-jenis atau Punca Penyakit

Jenis-jenis leukimia:

  1. Akut

    • Acute lymfoblastik leukimia (ALL) (umur < 15 tahun)

    • Acute myloid leukimia (AML) (umur > 45 tahun)

  2. Kronik

    • Chronic lymfositik leukimia (CLL) (umur 35 - 60 tahun)

    • Chronic myloid leukimia (CML) (umur > 60 tahun)

Punca penyakit:

  1. Bahan-bahan kimia seperti benzene dan derivatives yang memusnahkan sel sum-sum tulang

  2. Penggunaan bahan sitotoksik dan agen supersif



    Sintom

    1. Leukimia akut - berlaku dalam tempoh waktu yang singkat dan pesakit biasanya tidak sihat. Boleh menyebabkan kematian dalam masa yang singkat
      • Pucat

      • Rasa letih

      • Hilang selera makan

      • Pendarahan mulut, kulit dan gusi

      • Demam panas

      • Pembengkakan kelenjar leher

    2. Leukimia kronik - Sihat pada peringkat awal - pesakit boleh bertahan dalam anggaran 3-5 tahun walaupun tanpa rawatan

      1. Pembengkakan pada kelenjar limfa
      2. Pembesaran limfa
      3. sakit tulang


    Komplikasi:

    1. Pendarahan pada kulit

    2. Batuk darah

    3. Muntah darah

    4. Keguguran rambut



      orang kata ajal maut ditangan tuhan tapi marilah kiter sama2 mencegah sebelum terlambat...


      sumber: http://www.alhidayah-medic.com/kanser-darah-leukimia.html



Tuesday, July 5, 2011

my phone rosak pulak dah!

july sangat nice lah aku rasa...

tetiba keypad enset aku lak tak boley nak tekan2..
so aku tak dapat lah nak taip mesej dan totally guna henset aku tuh...
macam takde fungsi enset tuh kalau keypad tak ley tekan...
nak buat apa pun tak boleh...
baru setahun enset aku nih...
tahun lepas aku beli 30jun 2010...
kesedihan berganda...
arghhhhh....

ajal maut ditangan tuhan semoga dia tenang disana

5 julai 2011 dalam kul 10pm lebih tadi aku dikejutkan dengan berita sepupu aku yang telah kembali ke rahmatullah... mengalir gak air mata aku... sedih sangat... aku tahu dia ada kanser tapi sebab sekarang nampak dah ok aku ingatkan dah tak de paper lah.. tetiba kuman merebak lagi sampai bawa maut... benda tuh berlaku dalam sekelip mata jer...

sungguh aku tak sangka sekelip mata dia tinggalkan sedara mara sume.. even aku nih bukan lah adik beradik dia tapi kami pernah gak lah rapat suatu masa dulu masa kecik2..siap mandi sesama lagi.. kami membesar bersama... dia pun tak de kawan masa kecik2 dulu sebab dia anak bongsu.. beza jauh sikit dengan abang dier... dari kecik sampai lah dah remaja kami kawan.. sepupu aku tuh lelaki.. bese lah bila dah besar kami dah kurang lah sikit... aku pun tak lah rapat sangat dah dengan dier... yer lah jadi segan kan... tapi time raya mesti tegur macam bese lah..sebab dier suka buat lawak... rindu sangat dengan lawak2 dier...

tetiba raya tahun nih dier dah tak de... sedih sangat.. macam manalah mak sedara aku... patot lah baru2 nih kerap betol msg2 dengan aku padahal sebelum2 nih jarang betul dan tak pernah la nak msg2 aku...aku siap perli cakap nape caring semacam jer nih... rupanya tuh petanda dia nak tinggalkan kami semua... masa aku taip nih pun rasa semua kenangan2 aku dengan dier masa kecik2 dulu berlegar2 dalam ingatan... ralat sangat tak dapat jumpa dier masa hayat terakhir dier... macam tak sangka lah dier akan pergi malam nih sebab aku baru ingat nak melawat dier pagi esok... sedihnyer....

p/s: aku baru tulis status fb aku "July please be nice to me" sangat nice july... =(
sob3 aku harap sepanjang hayatnyer dier dah maafkan segala kesalahan yang aku pernah buat kat dier... aku harap jugak mak sedara aku pun tabah dan jugak maafkan aku sebab tak sempat pergi melawat... aku doakan dier tenang disana... amiiinnnn

Sunday, July 3, 2011

pakar bedah umur 7 tahun


aku baru tahu sal nih... respek lah kat dak nih...

nih citer sal dier...

Dengan gelaran “budak terpandai di dunia” telah melekat pada Akrit Jaswal, seorang kanak-kanak dari India.Dia mengejutkan orang ramai, ketika pada umur 7 tahun kerana melakukan pembedahan pada seorang gadis di tempatnya. gadis itu menderita luka akibat terbakar di tangannya, hingga tangannya tidak dapat dibuka, dan jaswal pun melakukan pembedahan hingga jari-jemari gadis itu boleh terbuka seperti sedia kala. Ketika ini, dia tercatat sebagai doktor paling muda di dunia, dia diterima masuk di Universiti pada usia 11 tahun.


sumber:


p/s: cita2 zaman kecik bukan nak jadi seorang pegawai bank pun sebab tak pernah terlintas langsung tapi sekarang mungkin itu adalah rancangan masa hadapan aku... sangat2 unexpected.