Wednesday, December 19, 2012

suprise for me!




18 dec 2012 arini aku dapat bunga.. hand bouquet.. happy! excited! ak xtahu sape yang bg bunga ni..
rasa tak layak pun dapat bunga.. waktu orang yg nak hantar bunga datang ofis.. dia mungkin terkejut tengok ak.. ahahahah heh? ini pompuan kaaa??? iye la.. aku ni tak cantik pun.. tapi kenapa pompuan mcm ini boleh ada secret admire???? segan plakkk.... huhuhu... lepas tu satu ofis jeles ngan aku.. boleh??? xpyh la jeles..
aku pun xtahu sape yg bg... itu yg even worst..

kat kad tu tulis "hanya untukmu" semoga ceria selalu"


thanks sbb u made my day!


**********************


19 dec 2012 arini plak aku de interview agrobank..jawatan exec consumer banking...tak tahu dpt ke x..
tapi td dia de kol ckp aku shortlisted.. pastu mtk referral.. tak tahu referral tu cakap ape.. klo de rezeki aku ada la...


Thursday, December 6, 2012

tukar keputusan

arini aku dah hantar surat decline kat company yg offer aku account exec tu..

so aku teruskan stay kat hong leong bank.. dan tunggu masa utk transfer..

itu sahaja..

so far pilihan aku ni.. setelah nak dekat sebulan aku fikir..

xpelah aku cari pengalaman dulu..

pengalaman aku kat hong leong bank ni masih sikit..

excited nak transfer pergi TEMPAT BARU... hehehe

insyallah.


p/s: tadi org tanya aku kerja ape.. aku jawab alhamdulillah aku masih lagi seorang pegawai bank..
dan bukan seorang accountant..

its a BIG different actually..

alhamdulillah aku bersyukur seadanya aku..

Saturday, November 24, 2012

new job weehooo

hye siyes dh lama gile ak xpost entry terbaru untuk blog kesayangan ni.. sebenarnya mcm2 dh jadi..
ak dh nak berhenti kerja dh pun kat hong leong bank... hah???

hey2 jangan terkejut ok.. well yela aku pun baru je lagi kan keje kat hong leong tuh.. tapi sekarang dh nak berhenti??

sebenarnya ak cuba nak bertahan.. tapi mungkin environment keje tu yang buat aku rasa dah tak de hati nk teruskan lagi.. xpelah biarkan jela..

aku masih belum hantar surat resign ni.. wahhh berdebar nak hantar isnin ni..

keje baru tuh aku bakal menjawat jawatan sebagai acc exec.. pergh buat akaun siot...
alahai mak jemah bukan pandai sgt.. tapi aku akan cuba yang terbaik..
untuk kerja baru ni aku nak cuba yang terbaik.. insyallah..
dah tak nak main2 lagi dah.. aku nak serius kerja..
aku doakan tuhan akan berkati aku dan memudahkan segala urusan aku..
aku harap sgt supaya environment tempat kerja baru akan lebih aman dan happy..
insyallah..

Sunday, August 5, 2012

cabaran berpuasa

harini aku sakit..demam+gastrik..badan menggigil.. aku pegang diri sendiri rasa panas.. tapi aku sebenarnya sejuk.. xley bukak kipas pun.. 1 badan lenguh.. kepala berdenyut.. aku bukak puasa tadi dalam pukul 2.30 jugak la.. ingat nak tahan tapi memang tak boleh tahan sangat dah.. sakit sangat2.. sume ubat yg ada aku telan.. pastu tido je spnjg hari.. tak sedar diri.. bgn2 pitam.. mengesot je g kat toto nk baring.. menitik jugak air mata tadi.. time2 sakit gini la rindu kat family..  cabaran hidup bujang.. kawan2 lak time2 gini sume ada hal..ada jugak yg balik kampung.. aku tak salahkan diorang.. sape lah yang sanggup nak hantar aku pergi klinik masa puasa2 macam ni kan.. melainkan diri aku sendiri kena kuat.. tambah2 diorang duduk jauh.. ada yang dekat balik kampung pulak.. xpela nasib diri.. aku pun xley nak manja sangat.. ape2 sikit mintak tolong orang.. arini bukak poser dgn roti minum air kosong je.. xde kudrat nk bgn masak maggi or nasi..

skrg dah ok sikit.. alhamdulillah YA ALLAH.. kuatkan lah hati aku untuk menempuh ujianMU..
sedihnyer harini.. biasa la hidup sorang.. bila tak ada sorang pun yang sudi teman.. perasaan sedih tuh semacam... sabar2..

Saturday, August 4, 2012

malaysian please love our culture and our language

sejak aku kje bank kenal ramai customer yang selalu  datang bank.. 
dan aku pun dah banyak tambah kenalan..
antaranyer ada sorang mat salleh ni yang dah 3 tahun kerja kat malaysia dan berasal dari UK..
nama dia mathew.. aku tengok dia ni memang tipikal mat salleh la..
dia datang kat kaunter bila aku tekan number dan aku tanya dia

a : how many years have u been in malaysia mathew? 
m: almost 3 years..
a: oww so u must be good in bahasa malaysia already..
m: aaaa nope.. i notice malaysian tends to speak english whenever they want to communicate with me.. so what for im learn bahasa malaysia.. i become lazy to learn and i dont think its important. at first im taking class for bahasa language then i realize malaysian wont take it as much concern to learn their language.
a: ( dalam hati : mak aiii macam ni rupanyer pandangan lua= foreigner kat orang2 malaysia ni kan) 

aku rasa foreigner ni dah jadi tak hormat kat bahasa dan budaya kat malaysia ni.. sebab apa? sebab kiter sendiri pun tak amik kisah kan.. xtahu la diorang ni masih ada rasa hormat ke x kat orang2 malaysia = malaysian ni.. kiter berlumba2 nak belajar english which is good sbb english ni bahasa no 1 dunia.. tapi kadang2 kita kena angkat jugak bahasa kita kan... buat orang luar rasa hormat dengan bahasa dan budaya kita... bukan buat diorang rasa nak pijak2 jer kita.. hopefully xsemua orang mcm mathew.. 


Sunday, July 15, 2012

hepi besday to me..

sweet 24th.. thanks allah..
aku bersyukur kerana masih diberi peluang untuk hidup..
alhamdulillah..
hari ni so far.. aku xde celebrate ape2 pun..
duk sorang2 je kat rumah..
15 july 2012 xmacam yang sebelum2 ni..
3 tahun sebelum ni ada jugak la kawan2 celebrate..
tapi hari ni? huhuhu sunyi plak..
xpe.. lumrah hidup..
yang penting aku bersyukur kerana masih hidup..
aku berdoa semoga tuhan beri aku rezeki lebih tahun nih..
dan beri aku limpah rahmatNYA.. supaya aku lebih tabah dan sabar
dengan setiap dugaan yang DIA uji..

Friday, June 29, 2012

hong leong bank

ok dalam tempoh ni aku rasa aku dah boleh adapt la suasana kat hong leong yang sangat busy ni.. fuh! penat beb.. siyesly keje bank ni azabnyer tuhan je yang tahu.. ley tahan gak la.. kena banyak sabar..
tambah2 nak kawtim dengan customer yang kuat mengamuk.. faham2 lah orang cina ni diorang kan banyak yang orang berkedudukan.. bos2 CEO2..datuk2 dan orang2 yang kedudukan tinggi.. jenis tak reti sabar.. tuh nasib baik aku ni hong leong.. kalau cimb or maybank? perghhhhh letihnyer berganda2! aku ase lepas ni nak apply bank yang xramai customer sikit lah... ahahahah boley???

target? ok aku target keje bank ni tak lama lah.. tahun ni je kot.. sampai bulan 12 ni.. sebab aku nak bina kehidupan aku pulak.. aku nak ke johor.. kluang or mersing..hihihi...


ak doa supaya kehidupan aku akan bertambah baik dari masa ke semasa =))) insyALLAH....

Saturday, June 9, 2012

resign

2 minggu lagi aku dah last kat company skrg..
sedeynyer tuhan je yang tahu..
kalau nak ikutkan bukan kehendak aku pun sebenarnya..
tapi keadaan memaksa..
sampai bila aku nak tahan status aku macam tuh..
dengan 2 jawatan yang tak menentu..
xpelah aku redha..

jumaat lepas.. habis keje kol 6 tuh aku kua dengan officemate..
kami sembang2.. aku ase aku memang tak ngam dengan dia..
sebelum ni kat office kami ok.. tapi bila dah spend time camni baru rasa..
"eh aku xley ah ngam dgn dia ni.." memang aku tak ley ikut rentak dia..
aku pun mulut lepas jer.. tak hengat...
sebab aku rasa dia pun buat benda sama..huhuu pompuan mcm aku yg kolot ni xsesuai kawan dgn orang bandar kot.. gaya dan cara kami berbeza..
tapi yang buat aku berfikir ada lah satu kata2 dia..
aku cerita bos aku pujuk aku suruh stay tak bg resign tapi ex staff sebelum ni dia nasihat suruh resign..
dia cakap bos aku tak nak bagi aku resign sebab risau aku tak ley survive kat company lain..
hurmmm betol ke ey? sedey pulak dengar dia cakap macam tuh..
sebenarnya betol jugak cakap dia.. selama ni aku duk fikir bos aku tak bg aku resign sebab sayang aku..
tapi bila dia cakap macam tuh... betol jugak kot..
aku ni lembap sikit..
lambat pickup.. lambat buat kerja.. susah faham..betol.. aku akan amik masa sikit la nak survive kat company baru.. mungkin dia takut aku nangis nanti.. atau buat kerja asyik kena marah je nanti..sebab tak faham arahan..

aku rasa niat dia baik kot.. aku tak fikir yang bukan2 cuma sedih sikit la bila fikir2 balik betol jugak ape dia cakap.. aku nih lembap.. camne lah nak survive kat company baru nanti..
entah2 kat company skrg pun ada yang tak suker aku sebab susah faham arahan.. tapi still la kalau bos aku nak tahan aku berhenti sebab aku nih lembap dan bos aku risau aku tak dapat survive kat company baru.. itu tandanya dia kesiankan aku..  aku tak boleh biar benda ni.. aku kena improve diri aku..
jalan terbaik memang berhenti.. aku kena belajar benda baru supaya aku ley usahakan "kelembapan" aku supayaberkurang... heheh faham tak ayat berbelit aku tu?

so secara keseluruhannya huraian aku disini.. ahahaha panjang bebenau.. keputusan aku adalah yang terbaik.. insyALLAH... semoga tuhan kuatkan hati aku untuk menghadapi segala kemungkinan masa hadapan..  amin.










Tuesday, May 29, 2012

batu pahat dan kluang =)

ni citer lama sebenarnya..  sekarang baru update..
saje kan? ahahahaaa





hotel ni kat batu pahat.. highly recommended!

rm115 tapi aku bernasib baik sebab datang time promotion so jadi rm95 je untuk satu malam..


11 may arituh aku buat keputusan nak jalan2 batu pahat dan mersing.. sebab?
aku bosan weekend kat rumah xde watpe so aku rasa nak berjalan.. amik angin..
dengan duit yang ciput aku bajet cukup2 makan je lah aku berada kat sana..
overall aku paling puas hati sebab dapat menginap kat hotel novo park ni.. sangat2 rasa selesa.. aku duk sorang je so rasa bilik tu luas sangat2..tilam,,cadar dengan selimut lembut sangat..

so far.. aku xde la amik extra hari untuk bercuti so just sabtu ahad je kan.. xsempat sangat nak berjalan2..
aku jalan kat ayer hitam.. beli barang untuk budak office pastu jalan2 batu pahat mall je..
nak pergi mersing sebab nak tengok pantai tapi tak kesampaian.. lepas jalan2 batu pahat aku singgah kluang pulak.. pergi kluang mall ke ape tah nama tempat tuh.. lupa.. shopping tudung..
aku rasa tudung kat johor ni murah la..  lagi murah pulak dari kat kelantan?
ahahahaha ceh tetiba nak up kluang sebab dapat beli tudung murah.. hehehe
anyway aku puas hati la jalan2 kat sini.. even tak dpt pergi johor bharu.. at least aku dh sampai batu pahat dan kluang! ahahaha

next plan ingatnyer nak bercuti ke pulau tioman.. huhuu ada niat nak pergi buat passport gak ni.. mana tahu lepas ni bley g jalan2 indonesia pulak kan.. 


p/s: aku ada plan nak buat lasik surgery sbb dah penat pakai lense dan spek.. FYI aku ni rabun.. anyone here x yang tahu kat mana tempat yg okay? 

Sunday, May 20, 2012

piala malaysia kelantan vs sime darby


baru turun tren.. terkejut giler tengok betapa ramainyer peyokong2 red warriors.. 


tempat duduk kami dalam stadium di tingkat 3 




kami masuk awal sbb xnak berebut dengan orang nanti.. sbb tu time ni seat kosong.. 



ni lah partner aku.. ahahah mata kuyu cm mengantuk jer kak t? ahahaha padahal dia yang excited..  dia fanatik bola.. aku ley ada kat stadium ni pun sebab nak teman dia.. tiket dia sponser half price so aku pergi jelah..



muka aku yang berpeluh-peluh redah lautan orang kat stadium hari tu.. penat wooo..



time ni perlawanan baru nak mula..



time ni perlawanan dah habis.. dengan kemenangan berpihak kepada kelantan.. horeyy yeayyy.. hikhik


overall aku ley cakap memula sampai rasa takut sangat.. sebab aku tak pernah tengok bola kat stadium cam ni.. ni first time.. tapi seronok gak la sebab tengok orang macam2 ragam.. semangat yang luar biasa.. conteng2 badan la.. mcam2..


p/s: lain kali boleh la belanja tiket lagi ye kak t.. ahahaha

Sunday, May 13, 2012

lirik lagu hakikat sebuah cinta - iklim

Iklim




Hakikat Sebuah Cinta



Aku adalah insan yang tak punya

Cuma rasa cinta membara

Lalu tercipta rinduku padanya

Kerana cinta bahagia



Pujangga menyatakan oh cinta berharga

Dari emas dan permata

Lalu ku bawa cinta di persada jiwa

Sinar menyuluh gelita



Sewaktu debar cintamu terasa melanda

Bangkit rinduku padamu di ketika itu

Lalu tersentak diriku sedari lamunan

Kini sebenarnya aku telah kau tinggalkan



Aku adalah insan yang tak punya

Kilauan emas permata

Lalu kucuba menaburi cinta

Bagimu tiada nilainya

Tiada harta dan cinta



Monday, May 7, 2012

layan perasaan sendiri

betol lah orang cakap time-time dah umur nak menjenguk ke pertengahan abad ni baru rasa macam nak bina kehidupan sendiri.. bila tengok kawan-kawan dah ramai yang mendirikan rumah tangga.. bertunang.. rasa macam "wah bestnyer" "jelesnyer" sebab diri sendiri masih tak punya siapa-siapa.. apatah lagi nak menuju kearah perhubungan yang lebih serius dan mengikat tali pertunangan mahupun perkahwinan..

aku bukan tak pernah bercinta ataupun tak pernah nak serius dalam sesuatu perhubungan tapi sampai sekarang aku masih tak jumpa orang yang betul-betul sesuai.. bukan memilih dari segi rupa sangat tapi dari segi keserasian.Bila ada yang sayang tapi aku tak boleh ngam sebab rasa tak kena jiwa.. tak masuk.. nak paksa buat apa kalau diri sendiri rasa tak selesa.. Bila dah jumpa yang masing-masing suka sama suka pulak dan berjanji nak serius tapi mesti akhirnya yang lelaki buat hal.. ada orang lain.. kadang-kadang rasa fedup sangat.. rasa dah give up.. dah malas lah nak bercinta cintun lagi dah.. dulu aku amik masa setahun lebih jugak nak lupakan ex yang dulu..

sekarang aku dah 24.. siyesly aku dah malas giler nak bercinta.. aku tabik lah kat sape-sape yang boleh kekal sampai bertahun-tahun tuh.. tension giler rasa bercinta ni eah.. aku dah bosan.

p/s tak dapat tunaikan janji nak berblog dalam english sebab bila rasa nak marah lebih baik jadi diri sendiri.. kalau tulis dalam english susah nak expresikan perasaan..

Thursday, May 3, 2012

BLANKO?

actually for the last two week i had replace PA for deputy managing director..she's gone for honeymoon..
this is the first time for me to replace her.. before this I had experience replacing PA for CEO.. but its only for one day.. the last two week was a very challenging time for me.. two week is enough for me to understand her boss..

TODAY.. he ask for a blanko.. huh??? what is blanko???

there are two guest sitting at his table.. look at me straight towards my face.. i guess my face had turn out to be a RED spot there! what a shamed.. i didnt know LIQUID PAPER OR CORRECTION PEN is the blanko that he asked for...

honestly i never heard the word before.. is it blanko stand for a brand? like maggie?

p/s: sorry for grammar error and dizzy word. i am student too.. so do correct me if i am wrong..

Tuesday, April 24, 2012

shocking morning but motivated as well

alamak blog aku dah bertukar wajah...dulu ada jer google suruh upgrade into new look tapi aku tak nak.. bukak-bukak je pagi ni.. aduyaii dah berubah wajah..hishhhh aku xsuker kan perubahan.. boleh x? huh!
bukan ..malas aku nk godek2 lagi...nak kenal design baru.. button2 kat mana.. alamak.. malas boleh tak?

sama jugak cam kes timeline kat facebook tuh.. mark zuckerberg nak jugak tukarkan kepada timeline.. even kami sume tak nak... hish!

tetiba emo sebab blogger dah berubah wajah.. opkos la.. 3 tahun dah aku berblog guna design sama sekali nak ubah2 pulak..

**********************

cerita kedua pulak.. pagi ni aku baca article kat yahoo pasal sorang nih berjaya kuruskan badan.. wow hebat.. aku baca jugak la exercise2 dan jugak rutin yang perlu..

cehh niat nak kuruskan badan tak pernah hilang tapi buatnyer tidak.. so macam mana tuh???
aku ase nak buat slow slow la.. aku tak nak push sangat.. bese lah dah keje.. susah nak control lagi dah..
dulu time blaja makan banyak mana pun tak gemuk..  huhu habit tuh masih lekat agaknyer... cuma keadaan dah lain.. kerja is much3 more different dengan belajar.. i should wake up!!!

pray for my success ahahaha.. hopefuly i can lose weight some more.. about 4 kg is already enough because currently my weight is nearly 46kg.. i do mention before that my weight never reach 46 but now it is obviously getting there already.. i should prevent before it becomes even worst! ohhh myyy....

hey nape aku gatal speaking ni?
aku rasa lepas ni aku nak berblog dalam bi la plak.. bukan sebab gedik or rasa terel tapi sebab aku nak improve english aku... aku ase aku sebenarnya tak de la bongok dan dungu sangat sampai stupid bi.. tapi banyak words yang aku tak polish sebab aku xguna.. so aku jadi lupa..  vocab aku sume dah kelaut.. aku nak bg sharp balik.. so lepas ni kalau kua ayat2 poyo.. maafkan lah aku yer sume pembaca yang terhormat sekalian.. 

next entry aku nak story pasal interview yang paling down pernah aku hadiri..

Sunday, April 22, 2012

keje untuk orang pemalu

perasan tak arini ada article kat yahoo "best career for shy people?" hehehe
aku pun shy gak.. boleh la keje tu tapi skop keje dia tak menarik la..

1. computer programmer
- aku bukan bidang IT or computer pun.. so how?

2. medical record and health information technician
-aku ase ok jugak keje ni tapi since aku dah keje HR ni..aku handle gak bab employee benefit compensation dan insurance.. aku tahu betapa rumitnyer nak handle pesakit dan ahli keluarga serta pihak insurance.. so aku KIV la keje ni.. hehehe

3. graphic designer
- ok ni satu lagi bidang computer dan IT.. not my scope.. cmne nak keje????

4. network administrator
- yang pun alasannyer sama seperti diatas... kalau la aku ni ada Cyber cafe boleh gak aku godek2 yang mana patot.. dan belajar sendiri...

5. bookkeeper
- yang ni tak boleyyy belahhhhh bookkeeper????? okay aku tak tahu ada pekerjaan macam ni.. 1st time dengar.. kolot tak aku ni? ahahaha



p/s: aku nak keje bawak teksi la boleh? huhuhu

Saturday, April 21, 2012

bahana pilihanraya



susah jugak jadi menteri.. ada je orang nak kondem.. tambah-tambah pilihanraya dah dekat.. macam-macam cerita lah yang akan keluar lepas nih.. cerita dalam kain luar kain..
aku tak sokong mana-mana parti pun.. cuma tak best la dengar cerita macam ni..
pada sape2 yang tak tahu cerita nah amik nih baca..



***************************************************************
KUALA LUMPUR 18 April:Pemandu peribadi pelakon terkenal, Zahida Rafik mendedahkan skandal Menteri Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Shafie Apdal dalam satu laporan polis pada 13 Mac lalu.

Noor Azman Azemi, 38, yang bekerja sebagai pemandu peribadi Zahida Rafik sejak tiga tahun lalu mendedahkan skandal itu dalam laporan polis terhadap Zahida yang menuduhnya melarikan wang RM200,00 milik Zahida.

Tuduhan Zahida terhadap Noor Azman itu pernah dilaporkan sebuah akhbar pada 3 Mac lalu.

Menceritakan dalam laporan itu, Noor Azman berkata, ketika berada di rumahnya di Flat PKNS Ampang, beliau didatangi (tidak dinyatakan tarikh) beberapa orang termasuk dua orang yang memperkenalkan diri mereka sebagai anggota polis yang bernama Hafiz dan Raj.

“Saya diminta Datuk Shafie Apdhal untuk bekerja sebagai pemandu peribadi kepada Zahidauntuk memastikan gerak-geri Zahida dapat dipantau. Datuk Shafie dan Zahida mempunyai hubungan intim antara satu sama lain.

“Sayalah antara orang kepercayaan yang dipercayai. Walaubagaimanapun saya diminta Datuk untuk melaporkan segala langkah Zahida kepada Datuk.

“Datuk akan berjumpa dengan Zahida (saya akan memandu dan berurus dengan pemandu Datuk Shafie) secara rahsia di mana-mana hotel sekitar Kuala Lumpur setiap minggu. Pada setiap kali perjumpaan itu Datuk akan menyerahkan wang tunai antara RM100,000 hingga RM200,000.

“Wang tunai tersebut kemudiaanya akan dibawa ke bank oleh saya dan Zahida untuk dimasukkan ke dalam akaun Maybank Zahida di Menara Perkeso Jalan Ampang.

“Pada tarikh 29 Februari 2012, saya tidak diberi apa-apa wang secara tunai dan secara biasa saya tidak pernah diberi wang tunai jumlah besar untuk dimasukkan ke dalam bank tanpa ditemaniZahida.

“Saya hanya dibayar jumlah RM25,693 untuk pembayaran ansuran dua buah kereta mewah dan sebuah banglo di Bukit Indah kepunyaan Zahida,” katanya dipetik dalam laporan polis yang didedahkan oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin di lobi Parlimen hari ini.

Zuraida seterusnya berkata, berdasarkan siasatan yang dilakukannya terdapat beberapa transaksi yang dilakukan menteri itu kepada Zahida di antara Oktober 2011 hingga Januari 2012.

“Pada bulan Oktober 2011 sahaja ada dua transaksi iaitu RM36,000 dan RM26,000. Maknanya pada bulan itu sebanyak RM58,000 tunai yang diambil Noor Azman untuk dimasukkan ke dalam akaun Zahida Rafik.

“Pada November 2011 pula terdapat RM118,000 dan pada Disember pula terdapat RM333,000. Pada Januari 2012 RM510,000. Kalau saya jumlahkan kesemuanya ia lebih kurang RM1.4 juta dalam masa empat bulan menteri itu berikan tunai kepada Zahida Rafik,” katanya.

Selain itu, Zuraida mendedahkan Zahida mempunyai sebuah kereta mewah jenis BMW 6 Series ,Porshe, Toyota Harrier dan juga rumah bernilai RM2.9 juta.

Zuraida kemudiannya mempersoalkan bagaimana menteri itu memperolehi wang tunai sebanyak itu.

“Sebagai menteri beliau bertanggung jawab kepada rakyat Malaysia untuk menjelaskan dari mana sumber wang itu diperolehi untuk diberikan kepada Zahida,” katanya.

Pada 3 Mac lalu, akhbar melaporkan Pelakon Zahida Rafik kerugian RM200,000 dilarikan pemandunya selepas diarah memasukkan wang berkenaan ke dalam akaun banknya.

Pelakon kacukan Melayu-Pakistan itu turut menjadi bahan bualan di laman blog beberapa tahun lalu apabila digosipkan berkahwin dengan Shafie di luar negara.

******************************************************************

p/s: datuk minta penjelasan boleh? =)



Friday, April 20, 2012

rambut


aku nih dh lama ada masalah rambut..
nak botak dah kottt... nipis sangat dah rambut aku skrg..
nak syampu kejap je dah kering...
kelebihan dia yang tuh je lah aku rasa..
yang lain? hampehhhh...
tak tahu la sebab syampu ke sebab makan meggi...
memang aku kuat makan meggi pun.. hehehe
adalah officemate bagi minyak nak lebatkan rambut..
tapi setakat ni xde nampak perubahan apa2 lagi..
anyone ada tips tak yer?


Friday, March 30, 2012

kosong? kemana arah tuju?

dulu masa kecik2.. ape2 nak buat sume tak boleh..
kena ikut mak ayah..
time tuh rasa cm.. fedup lah.. asek2 kena ikut jer sume orang cakap.
ceh berlagak kan?
sekarang bila dah besar.. sume kena buat sendiri..
tak tahu pulak nak buat apa..
sebab tuh kita hidup kena ada matlamat..
set satu target.. lepas tuh berusaha nak capai..

sekarang aku dh capai tahap tuh...
aku tahu aku kena set 1 target..
kalau tak aku nih hidup macam xde arah tuju..
sekarang aku HR exec.. tapi smpai bila nak jdi HR exec dan keje kat company yg sama jer kan?
aku nak jugak keje kat nestle or bank.. cewahh specific nak masuk nestle.. i mean yg menjamin la.. mcm government ker... so back to the story..
aku nak capai cita2 zaman aku kecik la aku igt...
iaitu aku nak jadi ahli psycology..kalau ada rezeki lebih aku nak bukak klinik..
aku kena amik master kat australia dan PHD kat UK..
kalau nak diiktiraf sebagai pengamal ahli psycology yang terlatih..
sekarang aku dh keje.. so kadang2 masa tuh terbatas sikit nak wat research lagi sal ni,. tapi aku igt aku nak kumpul duit dulu.. dan kumpul pengalaman... cita2 tuh aku akan cuba capai 1 per 1.. slow2.. mungkin nanti aku jumpa orang yg sesuai untuk tolong aku capai cita2 aku...
berangan tak salah kan?
aku target dlm umur 35 ker aku berpeluang nak sambung master kat australia tuh,.
dan umur 40 ker ley sambung PHD plak.. bukan dlm masa terdekat.. tp still ape2 pun in future kiter tak tahu ape akan jadi kan..
tapi insyaALLAH aku akan cuba..

tentang Master MBA yg aku pernah cerita aku nak amik tuh
aku dah quit.. 1st..dulu aku plan nk jadi lecturer.. so better aku amik master sbb dh alang2
aku kena bond kat company sekarang selama 2 tahun dan uitm shah alam pun sebelah rumah jer..... then aku find out yang MBA bukan yg terbaik utk aku kalau aku sekadar nak jadi lecturer.. aku kena cari 1 subjek yg aku rasa betol2 confident nak ajar.. so amik master yg bersesuaian.. plus aku masih tak stabil.. yuran MBA mahal.. ley cakap sebenarnya aku silap amik course la.. org2 yg amik MBA tuh sume sbb nak naik pangkat dan career development..yang mana diorang mmg dh keje lama.. bukan fresh grad mcm aku.. bila nak tukar course.. susah ketua program nak lepas mungkin sbb setiap fakulti ada kepentingan dia sendiri ( yuran lerr tuh). aku bukan tak refer pada sape2 masa nak sambung master nih... aku silap sbb aku fikir aku mmg diploma dan degree business so mmg kena smbung MBA... orang2 yang baca nih mmg akan cakap aku bodoh pun.. yup aku admit.. aku masih fikir belajar master nih macam degree dan diploma dulu.. tapi bila kiter dah alami sendiri baru tahu.. ye lah aku kan fresh grad.. so masih terbawak2 belajar degree dulu.. WTF kan aku ni... hurmm biar lah benda dah lepas... so as a result aku dah di black list uitm.. xley apply lagi dah... kalau pun nak smbg blaja lepas nih universiti lain.. uitm dh xley lg dah... uitm bukan dihatiku lagi... sob3..

kawan2 pembaca yang sudi membaca.. thanks yer.. mmg betul sejak kerja.. dah xde masa nak update.. apa yang dicatat disini hanyalah story merapu saya yang suker berangan...

Monday, February 27, 2012

cari kerja dan cari pekerja

kerja sebagai HR exec aku kena arrange interview utk org..
sekarang company aku ngah banyak jawatan kosong...
nak pakai orang...utk dealer dan CSR..
aku lah yang kena kol sorang2 nak panggil interview..
macam2 ragam.. ada yg dipanggil interview pun susah...
ishhh... orang nak bagi kerja tak nak pulakk...
tapi tengok ada yang bersungguh nak kerja..
tapi tak dapat kesian pulak...

aku sendiri pun ngah nak cari kerja..
melihatkan ramai orang yang masih menganggur nih kan.. aku terfikir diri sndiri.
aku kena bersyukur dengan apa yang aku dapat sekarang...
aku kena bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang...
kadang2 aku lalai.. nak yang lebih.. sentiasa merungut..
tak puas hati... aku rasa aku nih sebenarnya dah okay...
kerja ok.. belajar master pun dah start.. apa lg yg kurang eah?
mungkin dari personal life aku kot.. tapi tak per lah..
benda tuh slow2..
orang suka aku.. aku yang tak nak.. so cmne kan..
xper lah.. kalau ada jodoh aku.. ada lah..
malas nak fikir.

Tuesday, February 21, 2012

lumrah hidup...

sebagai orang baru.. orang mmg xsenang dan kurang suka dengan aku sebab aku tak pandai buat kerja... rasanyer sangatlah down.. yup.. sangat down.. aku berusaha untuk buat yang terbaik.. tapi betul kiter tak dapat puaskan hati semua orang,.. kiter akan selalu salah sebab kiter nih masih baru.. tapi aku tak nak jadikan alasan aku baru dan aku tak tahu apa2... aku memang kena tahu sebab itu kerja aku.. aku nak belajar tapi benda nih makan masa... officemate aku baik.. dia mmg ajar aku.. tapi still dia bz.. sbb dulu dia sorang handle sumenyer.. so sekarang bila ada aku yup mmg dh ringan sikit kerja dia tapi aku pulak masih baru.. tak dapat tolong dia banyak.. ada jer benda yang aku buat salah.. orang masih tak percaya aku.. memang patot pun dia tak percaya aku sebab aku memang masih belum sepenuhnya tahu.. aku dah sebulan kat HR..

down sikit hari ni sebab diri sendiri.. masih slow dan lembab buat kerja.. aku bukan fast learner..
banyak kerja yang aku tak dapat setelkan on the spot.. aku mmg kurang bahasa inggeris.. memang itu adalah halangan terbesar aku.. dan aku memang susah nak buat kerja sebab halangan ini.. hurmmm... nak tak nak aku kena cari jalan penyelesaian.. masuk kelas bahasa inggeris ker.. (duit lagi) aku masih mencari2 kestabilan kewangan..

Thursday, February 2, 2012

February story

sekarang aku dh keje kat HR.. jadi HR executive..
keje banyak giler... tiap hari penat! tak larat..

25 february aku start master.. uishhh cmne nih? dh cuak..
takut tak dapat catch up.. siyess penat! 7 subjek kot?
xper.. aku kena kuat.

probation aku 3 bulan.. tapi bos cakap mgkin tak sampai 3 bulan la..
lepas tuh aku akan kena bond 2 tahun..means dlm masa 2 tahun aku mmg xley kuar dari company tuh walau apa pun yg terjadi... takut gak kan? ye lah.. kalau kiter dh terikat nih.. kalau apa2 jadi yg xsedap kiter xley resign.. kena tahan.. dan jugak kalau dpt offer company lain yg lebih baik pun xley g.. tapi tuh la..
sume orang dalam company nih tak bg aku stay sini,. suruh aku cari peluang yg lebih baik..
sbb company aku nih xbyk benefit..
aku plan nak stay je dulu 2 tahun tuh sbb sambil2 aku belajar master.. lepas tuh baru aku fikir nak cari kerja lain.. tapi banyak lak asakan2 dari org2 dlm company nih tak bg aku stay..
diorang suruh aku fikir habis2.. ish! aku pun jadi takut.. 2 tahun tuh lama lah... risau lah gak..
kalau tak kerana bond 2 tahun tuh mmg aku stay jer.. mmg dh xde masalah apa pun...
cmne ey? risauuuuuu laaaa....

aku pun tak nak lah smp 1 masa aku terbeban lak bila aku dh decide nk stay... terbeban tuh sbb aku dh tak ley keluar mana2.. kena bond 2 tahun la katakan... mampu ke aku nak tahan nih?
( T_T)

Saturday, January 28, 2012

7 JENIS WAJAH MAYAT DIDLM KUBUR

1. Mayat yang mukanya berpaling dari arah kiblat. Itulah petanda bahawa

semasa hidupnya telah melakukan perkara syirik kepada Allah.



2. Mayat yang mukanya berbentuk babi. Itulah petanda semasa hidupnya tidak melakukan solat

lima waktu, tidak menjaga solat. Lalai dalam solatnya.



3. Mayat yang kepala menjadi batu yang hitam legam. Itulah mayat yang semasa hidupnya

derhaka kepada kedua ibu-bapa.



4. Mayat yang perutnya buncit dan meletup. Itulah mayat yang semasa hidupnya suka makan

harta yang haram.



5. Mayat yang kukunya mengcengkam dan meliliti seluruh tubuhnya. Itulah

mayat yang semasa hidupnya suka berkelahi, mengata orang dan mengumpat

orang.



6. Mayat yang keluar mata air dari kuburnya dan air itu baunya lebih busuk dari bangkai. Itulah

mayat orang yang suka makan riba'.



7. Mayat yang wajahnya tersenyum Itulah mayat yang semasa hidupnya berilmu dan beramal

soleh.



~Sama2 lah kita renungkan & selamat beramal~

Tuesday, January 10, 2012

azam lagi..

bulan 1,.2012


bulan 5,.. 2011


tiap tahun asyik nak azam tapi xpernah nak buat kan...pipi tuh dah tebal berinci2.. haishhhh
sejak kerja nih badan aku mengembang.. lunch jer ofismate ajak kua.. aku pun dh xboleh nak pose mcm dulu2.. dulu memang aku jaga badan sikit.. sekarang nih kan.. kalau pose sekalipun ofismate naik tanduk suruh aku berbuka.. kalau aku tak pergi diorang pun tak nak pergi.. ugut aku.. macam mana nak jaga badan? memang azam tahun baru aku nak kurus pun.. tapi?? tengok lah kan nanti mcm mana.. mampu ker tak aku buat...

kerja? aku tak tahu apa yg aku buat sekarang,.. siyesly aku masih tak buat apa2.. instead of menganggur aku pergi ofis dapat elaun tapi aku xbelajar apa2.. rasa mcm wasted sangat masa aku..so azam tahun baru aku nak dapatkan kerja yg betol2 stabil..

nak beli kereta..ok yg nih mcm jauh lagi jer sebab aku tak de keje yg menjamin lagi.. aku berkenan sangat toyota vios tuh.. tapi mcm banyak bantahan jer dari family.. mak aku nak kereta malaysia jer.. so mungkin aku akan amik myv jer kot nnt..

3 tuh jer azam aku tahun nih.. kawin? mmg xlah.. even aku dah 24tahun sbb mmg xde perancangan..calon pun xde kan.. so plan pun xder lah.. aku cuma doakan kewangan aku supaya stabil jer untuk tahun nih...amiiinnn..


Friday, January 6, 2012

time to move on

sekarang aku rasa aku mmg dh cukup besar untuk buat keputusan sendiri..
untuk pikul tanggungjawab..
dan sebagainya...
betol usia mematangkan kita..

tentang kerja..
aku pernah bercerita yang aku sekarang kerja sebagai dealer a.k.a broker saham
HR nak pakai orang.. aku memang nak sangat-sangat ke sana..
harapnyer aku akan ditukarkan kesana... amiinnn...

tentang personal life?
mestilah aku tak boleh lupakan lagi ex aku tuh..
even lepas setahun pun aku masih sangat-sangat sayangkan dia lagi..
cmne tuh kan?
tapi tuh la aku sedang belajar...
aku tak de sapa-sapa pun sekarang..
dan aku tak mengharap apa-apa pun..
masa masih panjang... insyALLAH...
kalau diizinkan tuhan untuk aku menghirup udaraNYA...