Monday, February 27, 2012

cari kerja dan cari pekerja

kerja sebagai HR exec aku kena arrange interview utk org..
sekarang company aku ngah banyak jawatan kosong...
nak pakai orang...utk dealer dan CSR..
aku lah yang kena kol sorang2 nak panggil interview..
macam2 ragam.. ada yg dipanggil interview pun susah...
ishhh... orang nak bagi kerja tak nak pulakk...
tapi tengok ada yang bersungguh nak kerja..
tapi tak dapat kesian pulak...

aku sendiri pun ngah nak cari kerja..
melihatkan ramai orang yang masih menganggur nih kan.. aku terfikir diri sndiri.
aku kena bersyukur dengan apa yang aku dapat sekarang...
aku kena bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang...
kadang2 aku lalai.. nak yang lebih.. sentiasa merungut..
tak puas hati... aku rasa aku nih sebenarnya dah okay...
kerja ok.. belajar master pun dah start.. apa lg yg kurang eah?
mungkin dari personal life aku kot.. tapi tak per lah..
benda tuh slow2..
orang suka aku.. aku yang tak nak.. so cmne kan..
xper lah.. kalau ada jodoh aku.. ada lah..
malas nak fikir.

Tuesday, February 21, 2012

lumrah hidup...

sebagai orang baru.. orang mmg xsenang dan kurang suka dengan aku sebab aku tak pandai buat kerja... rasanyer sangatlah down.. yup.. sangat down.. aku berusaha untuk buat yang terbaik.. tapi betul kiter tak dapat puaskan hati semua orang,.. kiter akan selalu salah sebab kiter nih masih baru.. tapi aku tak nak jadikan alasan aku baru dan aku tak tahu apa2... aku memang kena tahu sebab itu kerja aku.. aku nak belajar tapi benda nih makan masa... officemate aku baik.. dia mmg ajar aku.. tapi still dia bz.. sbb dulu dia sorang handle sumenyer.. so sekarang bila ada aku yup mmg dh ringan sikit kerja dia tapi aku pulak masih baru.. tak dapat tolong dia banyak.. ada jer benda yang aku buat salah.. orang masih tak percaya aku.. memang patot pun dia tak percaya aku sebab aku memang masih belum sepenuhnya tahu.. aku dah sebulan kat HR..

down sikit hari ni sebab diri sendiri.. masih slow dan lembab buat kerja.. aku bukan fast learner..
banyak kerja yang aku tak dapat setelkan on the spot.. aku mmg kurang bahasa inggeris.. memang itu adalah halangan terbesar aku.. dan aku memang susah nak buat kerja sebab halangan ini.. hurmmm... nak tak nak aku kena cari jalan penyelesaian.. masuk kelas bahasa inggeris ker.. (duit lagi) aku masih mencari2 kestabilan kewangan..

Thursday, February 2, 2012

February story

sekarang aku dh keje kat HR.. jadi HR executive..
keje banyak giler... tiap hari penat! tak larat..

25 february aku start master.. uishhh cmne nih? dh cuak..
takut tak dapat catch up.. siyess penat! 7 subjek kot?
xper.. aku kena kuat.

probation aku 3 bulan.. tapi bos cakap mgkin tak sampai 3 bulan la..
lepas tuh aku akan kena bond 2 tahun..means dlm masa 2 tahun aku mmg xley kuar dari company tuh walau apa pun yg terjadi... takut gak kan? ye lah.. kalau kiter dh terikat nih.. kalau apa2 jadi yg xsedap kiter xley resign.. kena tahan.. dan jugak kalau dpt offer company lain yg lebih baik pun xley g.. tapi tuh la..
sume orang dalam company nih tak bg aku stay sini,. suruh aku cari peluang yg lebih baik..
sbb company aku nih xbyk benefit..
aku plan nak stay je dulu 2 tahun tuh sbb sambil2 aku belajar master.. lepas tuh baru aku fikir nak cari kerja lain.. tapi banyak lak asakan2 dari org2 dlm company nih tak bg aku stay..
diorang suruh aku fikir habis2.. ish! aku pun jadi takut.. 2 tahun tuh lama lah... risau lah gak..
kalau tak kerana bond 2 tahun tuh mmg aku stay jer.. mmg dh xde masalah apa pun...
cmne ey? risauuuuuu laaaa....

aku pun tak nak lah smp 1 masa aku terbeban lak bila aku dh decide nk stay... terbeban tuh sbb aku dh tak ley keluar mana2.. kena bond 2 tahun la katakan... mampu ke aku nak tahan nih?
( T_T)