Sunday, August 5, 2012

cabaran berpuasa

harini aku sakit..demam+gastrik..badan menggigil.. aku pegang diri sendiri rasa panas.. tapi aku sebenarnya sejuk.. xley bukak kipas pun.. 1 badan lenguh.. kepala berdenyut.. aku bukak puasa tadi dalam pukul 2.30 jugak la.. ingat nak tahan tapi memang tak boleh tahan sangat dah.. sakit sangat2.. sume ubat yg ada aku telan.. pastu tido je spnjg hari.. tak sedar diri.. bgn2 pitam.. mengesot je g kat toto nk baring.. menitik jugak air mata tadi.. time2 sakit gini la rindu kat family..  cabaran hidup bujang.. kawan2 lak time2 gini sume ada hal..ada jugak yg balik kampung.. aku tak salahkan diorang.. sape lah yang sanggup nak hantar aku pergi klinik masa puasa2 macam ni kan.. melainkan diri aku sendiri kena kuat.. tambah2 diorang duduk jauh.. ada yang dekat balik kampung pulak.. xpela nasib diri.. aku pun xley nak manja sangat.. ape2 sikit mintak tolong orang.. arini bukak poser dgn roti minum air kosong je.. xde kudrat nk bgn masak maggi or nasi..

skrg dah ok sikit.. alhamdulillah YA ALLAH.. kuatkan lah hati aku untuk menempuh ujianMU..
sedihnyer harini.. biasa la hidup sorang.. bila tak ada sorang pun yang sudi teman.. perasaan sedih tuh semacam... sabar2..

Saturday, August 4, 2012

malaysian please love our culture and our language

sejak aku kje bank kenal ramai customer yang selalu  datang bank.. 
dan aku pun dah banyak tambah kenalan..
antaranyer ada sorang mat salleh ni yang dah 3 tahun kerja kat malaysia dan berasal dari UK..
nama dia mathew.. aku tengok dia ni memang tipikal mat salleh la..
dia datang kat kaunter bila aku tekan number dan aku tanya dia

a : how many years have u been in malaysia mathew? 
m: almost 3 years..
a: oww so u must be good in bahasa malaysia already..
m: aaaa nope.. i notice malaysian tends to speak english whenever they want to communicate with me.. so what for im learn bahasa malaysia.. i become lazy to learn and i dont think its important. at first im taking class for bahasa language then i realize malaysian wont take it as much concern to learn their language.
a: ( dalam hati : mak aiii macam ni rupanyer pandangan lua= foreigner kat orang2 malaysia ni kan) 

aku rasa foreigner ni dah jadi tak hormat kat bahasa dan budaya kat malaysia ni.. sebab apa? sebab kiter sendiri pun tak amik kisah kan.. xtahu la diorang ni masih ada rasa hormat ke x kat orang2 malaysia = malaysian ni.. kiter berlumba2 nak belajar english which is good sbb english ni bahasa no 1 dunia.. tapi kadang2 kita kena angkat jugak bahasa kita kan... buat orang luar rasa hormat dengan bahasa dan budaya kita... bukan buat diorang rasa nak pijak2 jer kita.. hopefully xsemua orang mcm mathew..