Saturday, August 4, 2012

malaysian please love our culture and our language

sejak aku kje bank kenal ramai customer yang selalu  datang bank.. 
dan aku pun dah banyak tambah kenalan..
antaranyer ada sorang mat salleh ni yang dah 3 tahun kerja kat malaysia dan berasal dari UK..
nama dia mathew.. aku tengok dia ni memang tipikal mat salleh la..
dia datang kat kaunter bila aku tekan number dan aku tanya dia

a : how many years have u been in malaysia mathew? 
m: almost 3 years..
a: oww so u must be good in bahasa malaysia already..
m: aaaa nope.. i notice malaysian tends to speak english whenever they want to communicate with me.. so what for im learn bahasa malaysia.. i become lazy to learn and i dont think its important. at first im taking class for bahasa language then i realize malaysian wont take it as much concern to learn their language.
a: ( dalam hati : mak aiii macam ni rupanyer pandangan lua= foreigner kat orang2 malaysia ni kan) 

aku rasa foreigner ni dah jadi tak hormat kat bahasa dan budaya kat malaysia ni.. sebab apa? sebab kiter sendiri pun tak amik kisah kan.. xtahu la diorang ni masih ada rasa hormat ke x kat orang2 malaysia = malaysian ni.. kiter berlumba2 nak belajar english which is good sbb english ni bahasa no 1 dunia.. tapi kadang2 kita kena angkat jugak bahasa kita kan... buat orang luar rasa hormat dengan bahasa dan budaya kita... bukan buat diorang rasa nak pijak2 jer kita.. hopefully xsemua orang mcm mathew.. 


No comments:

Post a Comment