Wednesday, December 31, 2014

Lirik Lagu Sesal Separuh Nyawa – Alyah

Andai pastinya ku tahu
Takkan aku tinggalkanmu
Namun masih keliru teringat masa lalu
Tetap tiada kulupakan
Indah setiap sentuhan
Cinta yang kau tinggalkan
Kekalnya berdampingan
Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang
Masih terasa nafasmu
Lembut menusuk jiwaku
Dengan dihembus bayu
Membawa khabar rindu
Tapi sulit kuteruskan
Engkau jauh kehadapan
Aku, tabah berjalan sembunyikan harapn
Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang
Separuh nyawamu dihati
Separuh lagi kau bawa pergi
Tiada arah jodoh kita
Tuhan tentu… kannya
Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang

Lirik lagu Mewangi

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu
Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya
Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati
Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya
Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu
Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya
Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati
Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya
Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya
Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Tuesday, December 2, 2014

still young and dumb

2 hari aku attend training pasal nk setup 1 proses n program. mat salleh yg bg training ni. ok to be honest ak byk jugak xfaham.. sbb slang die speaking tu. dan ak lost word. ak ni xbiasa speaking so xpractice. iye aku tahu ape nk cakap tp kind of searching for my word masa nk speaking dan xlancar. lamaaaa fikir bru igt perkataan tu.. bukan la xtahu lgsg.. hurmm..

nk story.. perasaan down sikit la.. masa kursus aku masih ada rasa nak participate dan xnak senyap. niat aku dtg nk belajar. so masa mat salleh tu tny objektif nk capai utk program ni.. ak ckp nk tahu cara paling ringkas utk conduct program tu.. setiap group kna bgtau.. so utk group ak.. cm senyap je so ak ckp la..

dh last sesi training mat salleh recap balik la ape yg objective tu td. pastu explen 1 per 1.. smp point ak.. die explen pstu ckp no other way to simplify.. mmg mcm tu prosesnyer then gelakkan org yg tny soalan tu.. (iskkk sobsss) aku ler tu.. mat salleh tu mmg daya ingatan tinggi kot.. sbb ak xsign kedatangan pn tahu.. boleh kenal nama aku.. sengaja aje tny kt group lain sape punya point.. dak2 kt group tu dh pandang2 kt aku.. ak duk depan die. setiap masa dan saat dia tgk muka aku dan hadap muka ak.. terasa sangat2 masa tu.. aku nak aje balas.. klo step yg xperlu boleh aje skip dan itu kan boleh ringkaskan proses? tp nak balas dlm english tu aku xtahu! nape smp nk perli2 aku?? point aku sorg aje die buat mcm tu.. siap tny sape punya..mcm bodoh gila la aku ni tny soalan tu.. point2 yg kt atas2 tu x dipertikai pn.. sadis.

yes ak tau ak broken english. nak ckp pn gagap2.. tp aku cuba..  aku cuba nk share seposen pengalaman aku dan ilmu ak yg xseberapa ni.. aku tak nak la jadikan budaya tak peduli.. mksdnya mcm aku ni baru dan tak tahu ape2 so senyap ajelah.. aku xnak mcm tu.. aku nak belajar.. tp aku akui kursus ni kebanyakkan yg attend dh 20 tahun keje.. sume senior. ak yg plg baru kot.. ak ni baya anak2 diorg aje..  mgkn sbb tu kot mat salleh td xde argue lgsg dgn yg lain.. accept aje.. walaupn kdg2 personally ak ase bnda tu pn xpatot tny jgk..

kami ada buat kerja dlm group. masa diskas ak de la argue n ckp ape yg aku fikir.. tp diorg xle terima.. mgkn sbb ego kan.. xkn nk follow idea budak.. ak dh ckp bnda tu dlm page sekian2.. bukan ak cakap atas angin.. xnk terima jgk.. oleh kerana kena present xkn jwpn nk lain pulak.. ak seperti biasa la mengalah.. so follow ape yg senior ckp. last2.. ada jgk la ape yg aku ckp tu btol.. sama pulak tu reason dgn ape yg ak cadangkan.. tp xdinafi la.. yg senior ckp pn btol jgk.. tp xpela aku dh biasa terima layanan mcm ni.. org anggap aku ni bodoh dan xtau ape2.. certain2 bnda mmg btol ada yg ak bengap. mgkn sbb kurang pengalaman..

lg kisah pasal perangai manusia.. pilih bulu! entah la.. xde org nk kwn dgn aku masa kursus ni.. nk kua makan.. ak g bertegur sapa dgn akak2 senior.. ckp nk join makan sama dgn 2 org akak ni... diorg nk g toilet. ak sembang tp xdilayan.. borak sama2 berdua diorg aje.. xpela.. ak follow aje.. kt toilet jmp sorg lg yg kursus sekali. ak saje la ajak makan sama..bila 2 org tu dh siap.. terus tinggal aku? lorr aku dh siap follow g toilet.. dh ckp nk makan sama.. 2 org tu tinggal ak? xpela positif lg fikir mgkn diorg igt ak pergi dgn sorg yg ak ajak td kot..

masa nk balik dh last kursus.. sume org salam2.. tukar no fon.. yg sadisnya.. masa ak nk pergi salam dgn akak yg 2 org td.. salah sorg tu dh nmpk ak hulur tangan kat die.. die boleh je jalan depan aku g mtk no fon org lain? tak beradap la.. aku hulur tgn kot.. die buat2 xnampak aje.. hina pulak rasanya diri sndiri dilayan mcm tu.. hanya kerana aku ni muda n xberpengalaman aku terima layanan mcm ni.. sabar jela.. masa tu fikir nmpknya die mmg sengaja tinggal aku.. xnk makan satu meja dgn aku kot.. lepas tu ak pusing kt kerusi ak pastu terus amik beg n balik. dh malas nk salam2 dh.. wat sakit hati je.. pg masa mat salleh belum smp pn diorg dh sembang2 n tukar2 no fon.. ak tgk aje akak yg xnk salam dgn ak tu mtk no fon sume org.. dak sebelah ak pn dia mtk no fon.. tp no fon ak aje dia xmtk..

xde sebab lgsg die nk benci ak. kursus 2 hari aje kot? ak byk senyap aje hari ke 2. hari pertama juz tmbah2 aje ayat2 mat salleh tu.. xbyk sgt pn nk menyampuk. tp ada la sikit. dia mmg la aktif.. byk tny2.. the only reason die xnk kwn dgn ak mmg sbb die pndg aku bodoh pn.. budak baru.. speaking pn xpndai.. sobsss.. entah la..

down la..

aku bru 3 tahun keje.. umo tahun 2014 bru 26.. hbs blja umo 23. mmg la 3 tahun aje pengalaman. xlawan la dgn korang.. hanya usia aje boleh tmbh pengalaman aku.. sepanjg 3 tahun ni.. ak sbnrnya mcm org buta. ak xde mentor. aku xde cikgu.. aku xde senior ak keje dlm unit baru so mula2 keje lg sume ak kna develop sndiri.. aku xde org yg boleh guide aku. sume ak blaja sndiri2 dan sume aku belajar dr kesilapan aku sndiri.. so kesimpulannya ak mmg byk gila buat salah. smp org nmpk ak bodoh.. ak xde sape nk rujuk. rujuk kt sini yg sudi tlg n beri tnjuk ajar. sume org yg ak jmp byk buat hal sndiri.. pstu pilih bulu.. nasib aku xbegitu baik.. so ak mmg struggle sgt2 sendirian dlm bab2 nk bina kerjaya ni..

ak harap sume ni berbaloi 1 hari nnt.. sbb pada usia aku 26 ni ak dlm pikul byk tggjwb.. jd ketua unit. kena lead org.. sedangkn diri sndiri lost. duk dlm unit bru.. sume kna develop n setup sndiri so aku own the proses.. xde senior.. sume kna berdikari.. byk sgt dah pahit n duka aku kena hadap. smp rasa nak ptus asa..

moga kesabaran ni tuhan janjikan kemanisan di akhirnya.. insyallah.


Thursday, September 11, 2014

af 2014.. ok ke tak ok?



salam sume..

cewah blog aku sekarang dah jadi mcm analisis cerita2 kt tv aje kan.. ahahahaa
aritu cerita roomate harini nak share cite AF 2014..

IYEEE yang menuju puncak itu.. haaa jangan tak percaya pulak mak jemah ni layan AF ok..
bukan pe.. af kali ni kan de sorang budak tomboy nama NUHA.. ahhahaha teringin nak tengok die transform.. kikiiki

die brutal sangat. ini yang kes benar punyer. selalu tengok dlm tv drama2 aje kan.. ahahaha
ini kisah brutal betol ahahahaa cmno kalau si budak ni jadi pompuan lembut? ahahahaha

fine2 mcm dh jadi cerita makeover plak.. bukan cite nyanyian... ahahahhaa



Biodata Nuha AF 2014, biodata peserta Akademi Fantasia 2014, profil Akademi Fantasia 2014, latar belakang peserta Akademi Fantasia 2014, gambar Nuha AF 2014


isk iskkkk tak cantik mekap die kat sini... sian...
padahal tgk tuannyer molek ajeee....

xpe nuha.. akak sokong dari jauh..ok!
ahahahaha
be strong tauuuu...
nyanyi yang best2...

Tuesday, August 26, 2014

kerjaya kini



harini aku ada mesyuarat pukul 2.30 tadi sampai pukul 5 ptg..
kemarin aku meeting dari 9.30 pagi sampai 2 ptg.. xde lunch wuwuwuwuu

balik rumah aku rest2.. aku terfikir2..
betul ke aku baru berusia 26 tahun???
baru berusia 26 atau sudah berusia 26?? hurmmm
kadang2 aku describe diri aku sebagai masih lagi remaja..
inginkan keseronokan hidup..heyy lihat la sy sbg remaja yang masih lagi muda.
its the fact! im only 26 okkkk...

aku rasa kehidupan masa remaja aku tak dihargai sepenuhnya..
banyak benda yang aku dah terlepas..
pada usia aku 26 aku dah berumah tangga dikala sbnrnya aku rasa aku mcm xbersedia lagi
rasa mcm tak puas lagi nak enjoy..
tapi yelaaa sampai bila kan..
susah jugak sbnrnya nk galas tanggungjawab menjadi isteri ni..
banyak hati kena jaga.

itu bab keluarga. ni bab keje

masa datang rasa dewasa aku tuh.. aku asa tanggungjawab aku berat..
kat office aku ni dilayan mcm org yg dah keje 20 tahun aje..
suruh itu suruh ini.. sedangkan aku rasa aku ni tak reti ok nak buat..
tak de idea sbb aku xde pengalaman..
orang lain keje dekat 30 ke 20 tahun memang la tahu ape nk buat dan mcm mana nk mula..
ahli mesyuarat sume umo 30an keatas. aku paling muda 26.. lepas tu akak ni umo 35. yg lain 40an dan 50an.
dahtu bila salah kena marah..
tapi itu la hakikat hidup.. belajar dari kesilapan yang perittt

aku bermula dengan amatlah payah..
alhamdulillah aku sampai tahap ni..

aku ni nak jadi remaja 26 tahun yang happy dan enjoy hidup
atau org dewasa yang mengerti akan peritnyer kehidupan dan berusaha kearah tersebut?

masa belajar dlu ak tak pernah sangka akan capai tahap skrg dlm masa singkat.
diberikan kepercayaan besar. tapi still aku rasa aku ni xpndai sbnrnya nk wt kerja. cuma ak boleh jamin ak memang rajin. so aku blh la nk berusaha perbaiki. ceeewaaahhhh kan! cuma masanyer panjang la sikit nak ubah tu..

mcm la jgk zaman ak blajar dulu.. to be honest ak mmg xpandai. ak blur. lecturer ajar ak lembap. tp berkat usaha ak, ak boleh la capai pointer2 yg ak inginkan. walaupun xhebat.

masuk zaman keje, org bg ak kepercayaan. hurmmppphhh aku sedang cuba bos. please dont give up on me.

now i knew how is it like to manage people. not an easy work.





Saturday, August 16, 2014

birthday 2014



no word to describe. i am bless. tq Allah for lending me a nice husband. :)











entry ni patotnyer dh lama tulis tapi tak berkesempatan.. so 15 julai 2014 yg lepas sy dh officially 26 tahun.. alhamdulillah...


Saturday, July 12, 2014

ROOMMATE KOREAN NEW SERIES


hello reader!!

korang layan tak cerita roommate nih???




saya sekarang tengah layan cerita nih.. memang tertunggu-tunggu jugak la kan cerita nih.. ehehe

dalam cerita roommate nih saya minat park min woo dan ga-yeon!!

ahahahah saya rasa diorang ni sangat sepadan laaa....






meh sini nak cerita sikit pasal park min woo

Profile

  • Name: 박민우 / Park Min Woo
  • Profession: Actor
  • Birthdate: 1988-Mar-22 (age 26) <----------- ahaksss="" li="" saya="" sebayaa="">
  • Birthplace: South Korea
  • Height: 188cm
  • Weight: 72kg
  • Star sign: Aries
  • Blood type: B
  • Talent agency: Kingkong Entertainment




ok sini nak cerita pasal song ga yeon pulakkk









padan nampak ga yeon dengan min woo nih.. cantik-cantik mcm nih jadi petinju.. perghhh...
thats why saya suka dan respek die..

meh nak share profile die pulak..




Date of Birth - 28-12-1994
Age: 19
Zodiac Sign: Capricorn
Song Ga Yeon is a MMA (Mixed Martial Arts) fighter and ring girl


Tuesday, July 1, 2014

selamat menyambut bulan ramadhan

salam pembaca blog ini...

dikesempatan ini saya nak ucapkan selamat berpuasa selamat menunaikan ibadat terawih. saya bersyukur kerana dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki oleh Allah. Alhamdulillah tahun ini saya berkesempatan menyambut ramadhan sebagai seorang isteri. Insyallah semoga ramadhan tahun ini akan lebih bermakna buat saya dan suami.



Saturday, June 21, 2014

dermagic yg magic :)





salam reader,

hai korang..ramai tak yang guna pencuci muka simply siti ni (yang tengah dalam gambar) ? ape pendapat korang?

 juz nak share saya dah pakai pencuci muka simply siti selama 4 bulan sejak dr bulan 2..
hurmm so far so good. kulit saya rasa best bila pakai.. bersih!

lepas tuh nak share lagi.. tahan lama uolssss!!! saya sangat2 amazed dengan produk ni sebab boleh tahan lama.. saya memang guna setiap hari. 2 kali sehari. pagi dan malam. pastu saya guna tak de la sikit cinonet sangat.. boleh dikatakan secukupnya untuk muka saya la..

sejak saya beli bulan 2 yang lalu sampai bulan jun ni.. masih ada lagi. cuma sekarang dah tinggal sisa2 aje la..nak citernyer baru habis lepas 4 bulan.. boleh tahan la kan.. ok la tuh..

dari segi harga pulak berbaloi2.. rm29.90.. klo de promosi tuh boleh dapat dalam rm23.90.. pastu boleh tahan selama 4 bulan..

amacam?? (sambil angkat2 kening)

siti tak bayar pun saya untuk buat entry nih.. saya share seikhlas hati sebab dari pengalaman selepas guna sangat berbaloi2 untuk korang guna :)

cuma nya depend pada keserasian kulit masing2.. tiada paksaan yerkkk.. ehe



Tuesday, June 10, 2014

Kisah Zarinah Abdul Majid – Dr Mujahid Yusof Rawa






Setiap wanita mengidamkan rumah tangga yang bahagia, tiada yang lebih bermakna melainkan satu ikatan suci dilangsungkan tanda kasih melayari bahtera hidup suami isteri.

Begitulah hati kecil pengantin perempuan tersenyum pada majlis perkahwinannya namun suasana damai dan harapan membina istana kasih pada hari itu berkecai dan disentak kerana namanya Zarinah binti Abdul Majid menjadi sasaran siasatan penguatkuasa Jais (Jabatan Agama Islam Selangor).


Ada apa pada nama?

Nama Zarinah berada pada tempat yang salah dan pada masa yang salah di sisi Jais kerana Zarinah yang namanya Islam tetapi melangsungkan perkahwinan secara agama dan adat Hindu dengan suaminya seorang penganut Hindu.
Siapa Zarinah binti Abdul Majid

Zarinah Abdul Majid di 'binti'kan kepada bapanya Abdul Majid. Nama asal bapanya S Mahendran yang berkahwin pada 1980 dengan ibu Zarinah bernama S Vasandamma. Kemudian bapanya memeluk Islam dengan memakai nama Abdul Majid sedangkan ibunya kekal pada agama asal, namun pada 1990, Abdul Majid menghilangkan diri meninggalkan keluarganya tetapi sempat menukar status anak-anaknya termasuk Zarinah dalam kad pengenalan mereka.

Setelah ditinggalkan bapanya, Zarinah membesar dengan nama Islam namun kekal mengamalkan agama Hindu bersama ibunya. Mereka tidak menyangka ia akan menjadi masalah besar pada satu hari yang diidamkan oleh setiap wanita, iaitu hari perkahwinan Zarinah.

Siapakah yang patut disalahkan dalam kes ini. Adakah Jais, Zarinah atau bapanya? Atau undang-undang? Dan dalam semua ini, bagaimana pula Islam dikaitkan?

Islam bukan yang disangkakan

Kes Zarinah perlu diberi keadilan dan perkara pertama yang perlu diperjelaskan ialah keislaman bapanya. Sebagaimana saya bergembira seseorang memilih Islam, saya juga bersedih kerana Islam agama saya diburukkan persepsinya oleh umatnya sendiri.

Islam tidak mengizinkan sama sekali kezaliman berlaku apatah lagi kepada anak dan isterinya. Walaupun anak-anak bawah umur perlu berada pada agama ibu atau ayahnya yang beragama Islam namun ia mesti dilakukan dengan penuh rahmat dan kasih sayang sehingga tidak menafikan hak dan kasih sayang ibu atau ayahnya yang belum memeluk Islam.

Begitu juga jika salah seorang pasangan memeluk Islam maka perkahwinannya dibatalkan jika salah seorang tetap kekal pada agama asalnya dan hendaklah dipisahkan. Itu hukumnya namun pelaksanaannya tidak mewajarkan ketidakadilan daripada sudut kasih sayang anak, ibu dan hak isteri atau suami yang dipisahkan.

Lebih utama ialah hak ibu atau bapanya yang masuk Islam mestilah mendidik anaknya dengan cara Islam yang betul tanpa menafikan kasih pada mana-mana ibu atau bapanya yang bukan Islam.

Menukarkan status anaknya kepada Islam dalam kad pengenalan kemudian meninggalkan mereka tanpa didikan yang sempurna adalah perbuatan yang tidak wajar dan ia bukanlah daripada ajaran Islam.

Di mana anda Abdul Majid?
Dalam kes Abdul Majid kita tiada maklumat bagaimana dia melakukannya tetapi yang pasti ia melakukan sesuatu yang tidak pernah diajar oleh Islam, iaitu membiarkan keluarganya tanpa pembelaan malah dengan mewariskan masalah besar kepada anaknya.

Jelasnya, Zarinah mendakwa bapanya terus menghilang dan masalahnya juga ialah pendaftaran perkahwinannya tidak dapat dilakukan dengan cara sivil kerana Zarinah seorang Muslimah secara rasmi tetapi seorang Hindu daripada segi amalannya.

Dilema perundangan

Mimpi ngeri Zarinah boleh juga dirujuk kepada undang-undang yang sedia ada dan ia terbukti selama ini Zarinah berusaha menyelesaikan masalah namanya dalam kad pengenalan namun gagal kerana ia membabitkan dua pihak yang masing-masing tidak mahu mengambil tanggungjawab iaitu Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Mahkamah Syariah.

JPN tidak mahu menukar namanya sehingga Mahkamah Syariah mengisytiharkan dirinya keluar Islam. Walaupun demikian sebagai rekod, ada satu kes Mahkamah Syariah berpihak kepada plaintif yang memohon keluar daripada agama Islam iaitu, kes Siti Fatimah Abdullah atau nama asalnya Tan Ean Huang lwn Maipp (Majlis Agama Islam Pulau Pinang) pada 2008.

Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang mendapati plaintif tidak mengamalkan Islam sejak ditinggalkan suaminya seorang Muslim dari Iran. Fatimah Tan memeluk Islam pada 1998 dan berkahwin sebagai seorang Islam pada 2004.

Asas penghakiman dibuat kerana beliau tidak lagi mengamalkan Islam, namun Mahkamah menolak tuntutan plaintif untuk mengarahkan namanya ditukar kerana ia bukan bidang kuasa Mahkamah Syariah.

Peguam Ahmad Jailani Abdul Ghani mencatat satu sejarah buat pertama kalinya permohonan murtad diizinkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah. Adapun kes melibatkan seorang yang sudah mati iaitu kes Nyonya Tahir yang selama hidupnya 80 tahun sebelum meninggal dunia tidak mengamalkan Islam, diisytiharkan Mahkamah Tinggi Syariah Seremban pada 2006 sebagai keluar Islam.

Dilemanya ialah dalam keadaan seorang Muslim dibiarkan tanpa pembelaan oleh orang yang bertanggungjawab lalu hidup dengan amalan agama lain, siapakah yang harus dipersalahkan?

Dalam kes Zarinah, di manakah bapanya? Sanggupkah bapanya melihat anaknya menderita terperangkap dalam dilema undang-undang apabila hilang begitu sahaja? Apa halnya keadaan Zarinah yang sejak 20 tahun lampau tidak pernah mengamalkan Islam dan hanya kenal agama Hindu dalam hidup dewasanya, lalu tiba-tiba muncul penguatkuasa agama Islam menghalang perkahwinannya hanya kerana namanya?

Di mana Jais selama Zarinah membesar cuba menyelamatkan agama Islamnya seperti tertera dalam kad pengenalannya?

Nasib Zarinah

Zarinah perlu diberi pembelaan, Islam adalah agama rahmat pembela kepada yang mahukan keadilan tanpa mengira kulit, warna mahupun agamanya. Jalan terbaik adalah menyatakan apakah sikap Islam pada bapa yang mengabaikan tanggungjawab mendidik anak yang ditukarkan status agamanya kepada Islam.

Sebelum anaknya Zarinah didakwa kerana berkahwin dengan cara yang salah berpandukan pada nama Islamnya, bapanya Abdul Majid perlu tampil ke hadapan untuk menjawab mengapa dia gagal membentuk anaknya sebagai seorang Muslim setelah menukarkan status anaknya tetapi sebaliknya mengabaikan mereka pula.

Kedua, Zarinah mesti mendapat pembelaan di Mahkamah Syariah dengan memohon menetapkan status agama Islamnya berpandukan kepada ia sudah tidak beramal dengan Islam lagi. Zarinah memerlukan satu jawapan dalam kerangka perundangan yang ada untuk menentukan masa depannya.

Jika tidak, undang-undang negara ini akan dilihat menzalimi hak seorang rakyatnya menentukan masa depan depannya termasuk mendirikan rumah tangga dan menjadi rakyat yang setia kepada negara ini.

Ketiga, isu murtad mesti dibezakan antara yang asal Islam dan yang memeluk Islam kerana berkahwin atau namanya dan status agamanya ditukar menjadi Islam sedangkan dia beramal dengan agama lain.

Pilihan terbaik untuk menerima Islam ialah dengan pilihan sendiri atas kesedaran sendiri dan kerana keyakinan sendiri sebab Islam terbina atas 'tiada paksaan'. Memelihara kaedah agung Islam ini lebih utama daripada menjaga sensitiviti atau sentimen kerana Islam tidak terbina atas menyiksa mana-mana pihak tetapi Islam wajib memberi keadilan dengan kaedah dan prinsip yang ditetapkan.

Persoalan dalam artikel ini amat penting dilihat dengan sikap terbuka kerana ramai lagi 'Zarinah' di luar sana yang memerlukan jawapan.  – 5 Jun, 2014.
* Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa ialah Ahli Parlimen Parit Buntar dan Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Pusat.


credit to 

http://amenoworld.blogspot.com/2014/06/kisah-zarinah-abdul-majid-dr-mujahid.html



Monday, June 2, 2014

Doctor Stranger


Hi korang!

saya jarang layan dah drama korea ni sebab tak ada masa tapi saya dah terlayan episod pertama cerita ni..
best lah jugak kan even tak kenal sgt pelakon cite ni. hero kurus cekeding aje.. ahahaha tapi jalan cerita best so.. ok lah xde hal nak layan hero kurus.. ahahhaa




okay sekarang rasa mcm nak anak saya jadi doktor pun ada.. tapi kalau jd doktor nanti tak ada masa pulak utk sy :( hukhuk jauhnyer laaaa hai berangan.. eheheheee


Friday, May 16, 2014

kisah kawin part 6 - photographer


photographer saya dan suami sama je. basically service die memang dh cover untuk dua majlis. majlis rumah saya dan rumah husband saya. ok straight aje lah yer.. harga gambar saya rm2000 untuk semua yang dinyatakan dibawah yer.. murah! hafifi hafiz photography. taip je kt google.

servis yang diberi

gambar malam akad nikah
gambar hari bersanding (belah perempuan)
gambar hari sambut menantu (belah lelaki)
gambar outdoor
(4 hari non stop)
2 storybook
1 frame box saiz sederhana
2 keping cd softcopy sume gmbar yang unlimited td.

memang banyak gambar kami. photograper pn ckp pecah rekod die sebab xpenah amik gmbr byk cmni.. ahahaha.. layankan beberapa keping gmbr2 kami ni yer.. enjoiceee... ahahahahha




















Wednesday, May 7, 2014

kisah kawin part 5 - gubahan dulang hantaran

sebenarnya 2, 3 hari ni rasa tak happy..
biasa la hidup memang mcm ni kan..
kadang happy kdg2 tak.. tapi dah janji dengan reader blog ni nak update pasal gubahan dulang hantaran kan..

dulu masa prepare budget kawin tak terlintas langsung pasal gubahan dulang hantaran ni.
survey punya survey rm60 per dulang.. terbeliak jugak la mata..
nak tak nak terpaksala saya kena fikir dan usaha sendiri..kata nak jimat kan?
so waktu beli2 barang2 hiasan tu..saya fikir seminima mungkin..
so far hiasan2 saya simple aje.. tapi mcm byk jugak kosnyer saya rasa. biasa la tamak waktu tu.. ahahha
lepas majlis dh lepas baru fikir banyak sebenarnya boleh jimat.. ahahaha

nak senang kan beli aje yang plastic box lutsinar tu.. beli reben. hias la sikit2.. simple dan cntik!
pastu tak payah dah beli bekas plastik yang berkerawang dan bercorak2 tu.. cmne eh nak cakap.. gambar xde la pulak..

tips saya beli polistrin utk letak brg2 hantaran kite.. tu saiz yg paling kecik.. yg stended aje la..  bukan kecik cinonet.. ehehe beli reben2 utk hias2.. beli pin. pastu bunga la sikit. 1 polistrin tu 2 kuntum pn dh ok sebab nk letak brg2 kan nnt serabut klo byk2 bunga.

dulu saya ni tamak.. tengok bunga cntik2 nak letak banyak2 atas polistrin yang guna nak letak brg2 hantaran ni.. lepas tu tak muat.. tak kan nak beli polistrin saiz lain plak kan semata2 nak muatkan bunga.. hasilnya bunga banyak lebih.. tapi then saya fully utilize la,. guna utk hiasan lain pulak.. depends la masing2 mcm mana nak buat..

brg2 hantaran sy x gempak pun. walaupun sy dan suami masing2 mampu sebenarnya nk beli brg2 gempak tapi kami dah sepakat nk make our wedding ni se"murah" , low cost dan simple.. 7 brg dari dia utk saya cuma mandian body shop,brg mekap elianto,perfume polo,telekung,sejadah dan quran,coklat,pulut kuning.
9 brg dr sy utk die plak perfume polo, seluar jeans, sejadah, coklat, buah, kek, tali pinggang dan dompet, kemeja dan kasut. brg2 ni sume murah2.. paling mahal pun perfume je rm290..utk 2 perfume tu rm580 sebab kami beli sama2..kalau beli asing dalam 3++ kot.. so kat sini dh bagi korg sikit idea kan? sayangnye tak ada gambar la.. ish.. tp tak pe nanti kalau ada sy update balik yer.. ehehe

ok korang next entry photographer. :)




Friday, May 2, 2014

my dear staff

harini agak emosi bagi aku..
sebenarnya aku dah tekad memang nak tender lepas bonus bulan 6 ni.. so dalam bulan depan aje lah aku bakal tender..
notis tender aku pulak 3 bulan.. ikot plan last aku kat company skrg bulan 10.. banyak aku dah harungi sepanjang bersama jabatan tu..
aku rasa diri tak serasi sebab mencari sesuatu yang boleh aku belajar.. entah.. mungkin aku mahukan lebih..
sekarang bukan aku tak belajar langsung tapi prosesnyer sangat slow sebab unit aku dan kerja2 yang aku buat tu..
harini staff aku ni menangis.. sbnrnya umur dia dah 53 tahun. sebaya mak aku.. rasa bersalah pulak sebab dia tak nak aku resign.. ye ada benda lain yang berlaku.. bukannya dia menangis semata2 sebab aku..

dia baru aje masuk unit aku sbnrnya.. tahun ni aje dia officially masuk unit aku. dulu dia unit lain.. b4 this aku mmg baik dgn dia. memula dia jd staff aku tu.. honestly aku memang kekok.. sblum ni staff aku muda setahun aje dr aku.. tapi dh resign sebab smbung blaja.. so ok2 aje lah.. bila kena handle staff yg lg berusia aku jd cuak juga.. tapi sebab kami memang baik b4 this so far ok je..

sejak dia masuk unit aku, dia kata dia happy ada bos mcm aku. katanya aku ni banyak membantu.. masa kat unit lama dia rasa diri dia tak dihargai.. kalau aku resign lepas ni dia tak tahu sape yang akan ganti aku.. dia tak tahu mcm mana diri dia nanti.. dia blaja takat spm. dia kata diri dia tak mgkin akan naik ganti tmpt aku..

aku tak boleh janji dia ape2.. aku tahu waktu dia nangis peluk2 aku.. dia mengharapkan ayat yang aku tak kan tender.. tapi aku tak dapat nak buat... dia dh keje kt company kami ni dh 30 tahun.. aku tahu dia boleh survive sbb dia kenal ramai org.. cuma nasib dia tak berapa baik sebab berada di jabatan yang salah kot.. walaupn aku bos dia.. tapi aku ni lgsg tak tahu apa2.. yela nama pun org baru.. beza kami cuma pada sekeping sijil yg staff aku ni tak da.. sijil degree.. waktu nangis smbil pujuk2 aku.. dia kata sanggup tolong ape juga aku nak.. dia akan tlg ajar aku ape yg aku nak tahu..  sedihnya dgr.. terharu sangat.. tapi... aku tarik nafas dalam2.. tak sanggup nak cakap ape2.. dan aku peluk dia erattt....

dalam hati aku cakap.. tak sangka ada jugak orang syg pd aku.. cuma dia seorang.. ya.. cuma dia saja.. patot ke aku harap pd dia? entah la.. aku dh terlalu sengsara kat sini.. wrong step? harapnya bukan untuk kali yang seterusnya..


~~ fikiran asyik mengelamun~~




Thursday, May 1, 2014

kisah kawin part 4 - kad kawin

kad kawin yang saya cerita ni versi 1 pihak aje. mksdnya pihak pengantin perempuan aje.. kad kawin ni tak termasuk pihak pengantin lelaki tau..

entry pada hari buruh yang cuti gumbiranya ini saya dengan happynya goyang kaki kat rumah ni <-- aahahha="" alahai..="" betol="" buruh="" cuti.="" cuti="" eksyen="" hari="" jugak..="" kan="" kekeke="" lain="" nak="" orang="" over="" p="" pun="" saya="" tengah="">
ok pasal kad kawin ni sebenarnya penting! sape cakap tak penting meh sini nak cubit laju2..
kad kawin ni nak kad jemputan nak mengajak orang datang. sangat penting sebenarnya.
kalau kat kelantan "majlis perkahwinan" dan "majlis kesyukuran" sebenarnya membawa maksud berbeza tau.. kalau walimatul urus plak membawa maksud majlis perkahwinan jugak. so jangan main2.. ehehe

isshhh sama jela.. ape yang lain?? kan orang mesti macam tertanya2 ape yang lain. kalau adat kat kelantan majlis kesyukuran mksdnya kami jemput anda datang majlis kami datang makan dan jangan bagi kami duit.. selalunya tetamu akan datang bawak hadiah..kalau majlis perkahwinan/walimatul urus pulak maksudnya kami jemput anda datang majlis kami datang makan... selalunya orang2 tua cakap ini maksudnya pengundang minta duit. so kite pergi majlis tak payah bawak hadiah. bagi duit aje.. (ngele kata dialek kelantan)

biasa la setiap negeri adatnya tak sama kan.. untuk majlis perkahwinan saya,. kad kawin kami buat sndiri aje..tapi sebab saya salah buat walimatul urus huru hara jugak haritu.. kesian mak ayah saya time nak menjemput tetamu datang kerumah sebab dulu awal2 lagi mak ayah saya dah cakap nak buat majlis kesyukuran sahaja. tapi bagi kad walimatul urus kan.. so sebab tu la saya nasihat, better mintak nasihat orang tua dalam hal kad kawin ni.. alamat, nama atas kad.. nak buat sendiri boleh tapi make sure lepas tanya orang2 tua.. ok? ehehe saya dlu tak tanya mak ayah.. time tu fikir kad kawin aje.. tak pe kot?
rupanya2.. ha besar jugak masalahnyer..

kalau nak buat sendiri kad kawin saya rasa better buat se-simple mungkin ok sebab kos kertas dan print pun masalah jugak nanti.. saya 2x jugak topup ink untuk printer saya unless kalau korang nk curi2 guna printer office yang berkaler?aahahha ajaran sesat aje saya ni.. tapi kalau saya.. saya pun nak guna printer office. masalahnya office saya tak allow printer warna.. hurmmm




taraaa inilah hasil kad kawin buatan sendiri..1 A4 paper tu saya boleh dapat 3 kad. so kosnyer?

kad wangi tu 1 paket ada 8 keping rm2.80
so saya tukar dengan kad buffalo
20 keping 1 paket rm2.50, beli 5 paket dapat 100 keping. so 1 keping 3 kad situ dah dpt 300 keping.
2.50 x 5 = rm12.50
ink kaler dan black rm50
envelop rm6.20 - 100 keping. 6.20 x 3 = rm18.60
total 300 keping kad 12.50 + 50 + 18.60 = rm81.10 / 300 keping
so jatuh rm0.27 sen sekeping. total sume tak sampai seratus. ok la kan? tapi kos kad kawin saya dlm 100 jugak sebab saya ada jugak beli kertas wangi..

kalau cari kat kedai ada boleh dapat rm0.15 sen sekeping.. lagi murah tapi tengok design la..(pastu 1 pihak aje.. kalau nak 1 belah pihak 1 keping dalam 80 sen atau rm1 jugak) dan korg kena amik 1000 keping. saya tak nak banyak2 sebab jemputan sekarang banyak invite guna facebook dan wassap. takot membazir plak amik sampai 1000 keping.. saya dah survey sebenarnya kad kat kedai tapi nak yang murah design tak bape cntik sangat la unless kalau korang tak kisah design cmne2 pun kan..
dengan cutter lagi kena potong.. kena rajin la kalau nak buat sendiri kad kawin ni..

nak jimat lagi..? ahahaha
saya rasa 1 kad tu korang boleh potong 4. itu yang terbaik. tak payah buat mcm saya versi panjang tu.. buat yang standed kertas A4 lipat 4 aje... so u boleh bajet beli kertas buffalo dalam 4 paket aje.. so 2.50 x 4 rm10. bahagian depan letak nama pengantin dan tarikh je pastu bahagian belakang letak map..done!  mcm saya deko design yang tak penting..letak doa sebab nmpak kosong sangat..kat depan tu.. bahagian belakang pulak letak map dan nama pengantin.. kalau envelop saiz kertas A4 LIPAT 4 tu.. murah sikit. saiz panjang mcm saya rm6.20 utk seratus keping (beli kat mydin) kalau yg kecik sikit tu rm5 kot.. murah sikit.. so amik dalam 3 paket rm5 x 3 = rm15. so total 10+15+50 / 300 = 0.25 sen sekeping. ni pun kalau guna ink sendiri.. so terpulang la..

nak jimat dan malas nak buat sendiri kad kawin???
beli ajelah kad kat mydin tu.. rupanya dah ada kad kawin yang cntik murah! saya dh siap buat sume baru perasan kat mydin ada jual kad kawin dah siap. kita cuma print nama pengantin aje. rm19.90 seratus keping!!! lagi2 murah.


next entry gubahan hantaran kawin



Tuesday, April 29, 2014

kisah kawin part 3 - katering

bertemu lagi kita.. cewahhh... ehehe...

kali ni nak cerita pasal katering..
alkisah saya jumpa katering ni dalam internet.
saya susah sikit nak survey2 katering kat kelantan sebab yelah keje KL kan.. so jauh..
so bila dah tengok pakej2 yang katering ni sediakan saya rasa berminat.
paling menarik perhatian sebab pakej tu sediakan katering malam.
maklumlah saya kan nk akad nikah malam.. so saya tak nak mak saya berpenat lelah nak masak dan sediakan makanan untuk tetamu malam akad nikah..

nama katering tu SC SUE CATERING
saya amik pakej yang untuk 600 orang.. total rm 7200. macam mahal kan? tapi bagi saya ok lah tu..
mana nak cari lagi katering malam..
ok meh sini saya cerita apa yang ada dalam pakej tu..

600 orang tetamu
meja bulat 8 buah.
kerusi 80 buah
pembalut kerusi
kanopi arab 2 buah
meja buffet lauk pauk
50 orang tetamu katering malam
lauk pengantin

ok bab makanan pulak menu standad lauk majlis kawin la..
nak bgtau satu2 banyak la pulak.. yang menarik kak su ni boleh tolak ansur dengan kita.
oleh kerana pakej pelamin saya dah sediakan hiasan meja pengantin so kak su ubah hiasan meja pengantin yang ada dalam pakej tu kepada puding utk 600 orang.. ok la kan?

lauk pengantin pun sedap.. lauk malam akad nikah banyak tak habis. sbnrnya xdela dia sediakan betol2 50 orang rupanya.. dia buat lebih sikit..  bagi saya sc sue katering ni mmg recommended.

next entry - kad kawin

Sunday, April 27, 2014

counting star - one republic

"Counting Stars"

[Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Yeah, we'll be counting stars

[Verse 1]
I see this life
Like a swinging vine
Swing my heart across the line
In my face is flashing signs
Seek it out and ye shall find

Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told


I feel something so right
By doing the wrong thing
And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that kills me makes me feel alive

Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be

But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Verse 2:]
I feel the love
And I feel it burn
Down this river every turn
Hope is our four letter word
Make that money
Watch it burn

Old, but I'm not that old

Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told

And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that drowns me makes me wanna fly

[Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

Oh, oh, oh.

[Bridge 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sink in the river
The lessons I learned


Everything that kills me makes me feel alive

Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Outro 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sink in the river
The lessons I learned




p/s : lagu ni sebagai semangat untuk saya.. ok saya boleh! day by day i will try to improve myself. Insha Allah..

latest interview

hai korang semua..

malam ni mood menulis di pengaruhi perasaan down dan demotivated sikit la...
seharian hari sabtu minggu ni 26 april aktiviti saya penuh dengan interview.
pagi tu pergi interview maybank. petang plak pergi interview sony. kedua-dua open interview.
tapi nampak gaya kedua-duanya tak dapat :(
yang maybank tu memang sah2 dah tak dapat sebab kalau dapat panel akan bagi kertas merah untuk keperingkat seterusnya (cewah dah mcm AF je.. ekeke) tapi ni la hakikatnya.. sobsss

ni kali ke 2 saya pergi interview maybank ni.. b4 this 2 tahun lepas saya kena jugak.. interviewer maybank cakap reputasi maybank boleh rosak kalau hired orang yang english broken mcm saya. down la rasa..

benda tu boleh di train.. saya sedang mencuba.. tapi amik masa.. and currently im working on that....

yang sony plak interview dengan orang jepun dan cina tapi memang ramai sangat2..
peluang tu tipis sesangat... department yang saya dipilih untuk interview tu department outsourcing sony.
bos jepun cakap nak pakai 2 orang aje.. and again mungkin jugak sebab english saya peluang saya amat lah tipis untuk position tu :(

saya kena admit english saya memang broken gila. grammar tak yah cakap la.. lagipun kat kelate kalau cakap omputih terus kena "botol budu kocok" ahahaha so nak practice masa zaman blaja tu memang tak de lah kan.. dah pulak saya memang tak pernah blaja luar negeri. tingkatan 1 sampai 5 mmg kat klate. diploma dan degree plak kat kelate jugak.. saya ni plak jenis pemalas zaman blaja dlu.. mungkin kawan2 lain blaja melalui lagu..novel english.. tapi saya tak.. saya jarang ikuti perkembangan lagu2 english.. tak delah jenis beria cari lirik hafal sume.. padahal benda tu sebenarnya membantu dalam pronunciation (sebutan) bahasa english.. novel plak saya memang tak layan.. novel bm ke bi ke.. saya tak pernah layan.. 26 tahun hidup 1 buah novel aje pernah saya baca.. tu pun amik masa 3 bulan baru habis. senang citer saya bukan kaki novel.   dan saya akui benda tu.. sekarang dah menyesal,..

saya start kerja baru saya keluar dari kelate.. baru kenal kuala lumpur.. masa tu baru la terhegeh2 nk blajar speaking,, selama 3 tahun kat kl.. dari tahun 2011 sampai 2014 barulah saya english saya mula meningkat..dah boleh improve. tapi dah memang agak terlambat laa kan... lagipun cina KL mmg cakap english.. cina kelate ckp kelate tau.. ehehe dan pulak saya tak pernah jumpa peniaga2 kat kelate speaking.. so susah sikit nak praktis.. mak ayah saya orang kampung.. tak faham ape2 pasal kehidupan bandar sekarang.. nak explen susah sikit.. sejak kecil kami adik beradik banyak belajar segalanya sendiri..

saya rasa mcm loser plak sebab tak dapat nak speaking dengan baik. vocab saya tak bagus. saya blaja.. yes saya memang cuba blaja..tapi mungkin tak ckup sebab saya tak praktis.. saya rasa mcm saya dah sia-siakan zaman blaja dlu.. kawan2 saya kat kelate dlu ada yang bgs english sebab selalu speaking dengan mak ayah kt rumah.. selalu praktis.. selalu hafal lagu2 english.. baca novel english.. i must say that effort u adalah paling utama kan.. second environment.. i lost my self confident and i need time to re build it back..

kat mana lagi nak cerita kan kalau bukan kat blog.. hurmmm

sekarang saya baru nak mula balik cari2 lirik2 lagu english, translate dan hafal.. xpelah makan masa sikit..asalkan usaha tu ada..




Thursday, April 24, 2014

persiapan kawin pelamin - part 2

okay sambung balik..

ahahahah amik mood gumbira yaa semua.. ehehe
harini nak cerita pasal pelamin pulak.. masa saya kawin dlu pelamin saya adalah pakej sekali dengan baju.ok
berikut adalah pakej pelamin saya :

1.pelamin
2. baju 4 pasang (putih akad nikah, hijau bersanding, purple mjlis sambut menantu dan kuning utk outdoor)
3. makeup yang ada dalam pakej 2x then saya tambah 2x lagi so jadi 4 kali..sehelai baju sekali mekap.
4. hiasan dalam bilik
5. hiasan meja pengantin untuk makan beradap
6. pintu gerbang
7.bunga tangan
8.gambar 40 keping
9. tmpt cucuk bunga telur (saya lupa ape namanya)
10. dulang hantaran dan alas dulang hantaran
11. bantal akad nikah
12. aksesori pengantin
13. payung



                                                                   baju akad nikah



                                                              hiasan makan beradap

                                                                   majlis bersanding



                                                              majlis sambut menantu



                                                    bju ni pakai untuk photoshoot outdoor


ok itu aje yang saya dapat ingat. total = rm2200


masa majlis saya dan majlis belah lelaki orang dah tak masuk dalam bilik. tak macam dlu.. zaman sekarang dah memang tak de yang masuk sampai ke bilik.. so kawan2 yang nak kawin tu rasanya mungkin tak payah amik kot untuk hiasan bilik. kalau nak amik..saya cadangkan amik mini pelamin bagi yang tak bersanding mcm saya. saya tak bersanding sebenarnya.. pelamin tu utk bergambar shj.. gambar hiasan bilik tak de pulak,.

jadi pengantin pulak memang sangat2 penat.. mcm time saya dlu.. saya nak kan tarikh 14 feb tu.. so sebab tu asing mjlis akad nikah dan majlis bersanding.. saya nikah malam 14 feb dan bersanding esoknya 15 feb tu.. kalau tak nak penat better buat 1 hari aje.. akad nikah pagi dan sanding petang. saya dulu bukan tak nak buat cm tu tapi mcm yg dh di explen tadi.. saya nak tarikh 14.. 14 tu hari jumaat. kwn2 dan akak saya keje. paling awal boleh smp malam 14.. sbb tu sy buat sanding 15 feb.. ehehehe

alhamdulillah semuanya dah setel.

ok next entry katering..



Tuesday, April 22, 2014

loyal and betray

salam semua..

harini tajuk kena serius sikit.. tujuan saya kongsi cerita ini moga-moga kite semua dijauhkan daripada sikap khianat, dengki dan semua sifat yang tak elok yang berlaku dalam kehidupan kita sekarang.

saya percaya kebanyakan orang pembaca blog dan penulis blog ni kerja makan gaji. mungkin ada jugak yang buat business sendiri. infact kalau buat business sndiri pun ada jugak jatuh bangunnya.. mcm org yang makan gaji mcm saya,. rasanya most of company mmg ada politik pejabat sndiri kan..

so dah masuk point perbicangan saya nk kupas harini. politik pejabat. sesungguhnya saya dah terkena politik pejabat yang maha hebat. kuat betul tuhan nk duga saya.. tapi saya masih percaya yang masih ada cahaya untuk saya dihujung jalan kan...

untuk pengetahuan anda, saya dapat kerja ni saya tak apply pun untuk position ni, alkisah waktu lepas habis degree dulu saya pass resume pada kawan sya. kawan saya kerja jabatan lain. dia pun pass aje lah resume saya pada org2 yang berkepentingan. even lepas setahun saya tak dengar khabar pasal company ni until last year around june.masa tu saya kerja di sebuah bank lain.

bos saya skrg kol. katanya untuk buat survey. since he did get a bunch of resume for him to go through all the candidates.. why not he done some survey to select the best person to fit my current position. then the process seems to be happen smoothly and i did get my current job. infact masa interview i had been told the excitement and i was to be challenge to hold my current position - ketua unit. 

actually masa interview dan semasa survey yang dibuat tru fon by my bos dia kata keje auditor. ok thats fine. itu jugak la sebab terbesar saya terima keje ini. nak timba ilmu. nak pengalaman. semua tahu keje sbg auditor ni banyak ilmu kita akan dpt sebab kita audit semua jabatan. semua jabatan di tmpt kerja kita, kita kena tahu. so saya sangat2 seronok dan tak sabar nk mula kerja. (poor me)

masa 1st day masuk saya dah kena marah dengan PA. katanya perlu guna pintu belakang since saya belum dapat access card. saya tak diberitahu pasal tu. then saya tekan loceng nak masuk pintu depan tu instead of bukak je pintu tu sebab saya dh tercegat kt pintu tu kan.. die boleh suruh saya ke pintu belakang. dia hanya perlu tekan 1 butang utk bukak pintu tu tapi dia then suruh saya berjalan all over the bangunan semata2 nak masuk office ikot pintu belakang. dia refuse to push that button. Ya Allah... ok lah thats fine benda kecik aje..kena jalan masuk ikot pintu belakang aje.. malas la nak emosi lebih2 kan.. tapi quite weird la sebab saya tak pernah alami dan berhadapan dengan orang yang sangat tak bertimbang rasa mcm ni.. 

then kena attend program. PA tu sesuka hati jugak marah saya sebab pandai2 buat keputusan sndiri. saya kena attend 1 program with her. yela org baru tak de keje lagi. so ikot ajelah org suruh attend program.. then saya tak dpt contact PA tu. mgkin dia cuti saya dah lupa wktu tu.. that program hari isnin and. the week b4.. saya sms dia, die tak reply. hari ahad malam tu die sms sy psl prgram tu esk.. katanya its ok klo sy tak nak attend.. die tak kan nak paksa.. then fine saya ckp saya tak nak attend. tetiba die send sms puaka pd saya cakap betapa marahnya dia sebab perangai saya (cakap tak nak attend) what the hell of her la kan.. kalau dah mcm tu baik cakap aje esk nak dtg pukul berapa.. for what reason nak ckp its ok kalau saya tak nak attend...??  then cakap sy pndai2?? ok la thats fine lagi..

next saya kena handle 1 program jugak untuk meeting. untuk program tu saya kena print dokumen utk meeting. bind dan submit kepada penerima2 yang basically big2boss utk that commitee..then saya jugak kena sediakan makanan utk mereka.. nasi2 kena beli kat restoran depan bangunan yang kena lintas2 jalan yang sesak depan klcc tu.. saya tertanya2 kenapa saya kena buat semua ni.. tapi biasa la sbg org baru jugak waktu tu.. saya ikotkan aje.. wktu ni saya buat dengan PA.. kami terpaksa fake2 sebab ni keje kan.. so kalau nak gaduh2 jugak tak jadi keje la.. dah la kena beli makanan tu susun sume dengan dia.. even waktu kami tgh tggu makanan siap saya cuba ajak die berbual dan nak berbaik tapi nmpk nyer dia yang tak sudi.. masa sy tgh berbual die boleh main game enfon dan buat2 tak dgr ape sy ckp.. sabar aje.. bila balik office.. die nk balik awal haritu sebab katanya anak die sakit. then die suruh saya duduk kat meja dia utk angkat telefon.. unfortunate bigboss kami balik dan nampak sy kt meja die.. 

esknya die kena mrh dgn bigboss jabatan saya sebab bg sy duduk tmpt die. bigboss cakap die sbg PA byk pgg rahsia boss so tak boleh sewenang2 bg org duduk tmpt die (yg mana org lain duduk tak pernah pulak jadi issue) then dia terus marah sy.. dia ckp dia tak suruh sy duduk kt tmpt die tp dia suruh sy agkat fon aje dari tmpt sy.. ALLAH saja maha mendengar.. saya tak de bukti.. since that incident, heboh la 1 office psl perangai saya yang dikatakan suka menipu bermuka2 dan sbgnya.. astagfirullahalazim... 

tak siapa sudi kawan dgn saya.. terasa la hebatnya dugaan masa tu.. sebab sy org baru.. bila tak siapa sudi kawan tak siapa sudi tlg.. mcm mana nak buat kerja.. saya sbg ketua unit atas nama shj.. tapi unit saya masa tu cuma ada sy dan sorg lg kwn sy yang baya saya.. susah nak suruh dia buat kerja sebab kami sebaya.. dia yang masuk kerja dlu tapi sy masuk kerja je terus jd ketua unit.. mgkin ada yg dia terasa dgn sy agaknya..

then sy dpt 1 tugasan dr bigboss, kena present pasal internal control 1 produk ni.. saya bertanya pada sorg akak ni yg sudi nak bantu. saya percaya pd dia.. tapi mgkin waktu tu cara saya paham dan cara die explen lain.. presentation sy hancus. dan akak tu kena tempiasnya sebab sy dpt semua info tu dari dia.. exceli kata org2 sekeliling mgkin apa yg die cakap tu adalah pendapat die sahaja. bukan fakta sebenar. kalau presentation sy berjaya die dpt credit. unfortunate lagi sekali saya tak berjaya dalam presentation tu dan die kena tempias. bila dh jd mcm ni.. saya dpt tahu die mrhkan sy.. even sy tegur pun die tak layan.. sape tak sedih.. saya bukan sengaja nk burukkan nama die.. tapi salah sy sebab masa tu tak de sape nk tlg sy dan saya hanya 100% depend pd die.. saya ada buat research sy sndiri tapi saya tak tahu mana 1 versi yang betol. so saya assume ape die explen itu la perkara sebenar. so lagi sekali saya kena.. 

susah betul sy nak bernafas kt company baru ni. bos sy ni ramai org tak suke. bila saya masuk sbg anak buah die.. org pn turut benci sy even belum kenal sy.. sy jugak masuk atas nama ketua unit walaupun saya punya jawatan hakiki adalah eksekutif biasa ja.. gaji dan benefit saya sama shja mcm kwn2 lain.. bos sy mmg dah sedia ada issue dengan org2 kt jabatan sy.. then saya pulak yang jd point. 

terseksanya saya kt sini bila saya sedar skop keje sy sbnrnya bukanlah buat audit. sy lebih kepada tlg2 PA shaja..saya buat minit mesyuarat jabatan. saya buat internal training. sy tlg manager unit lain utk siapkan tugasan yg kena submit pd sy sebagai kompilasi.. more to admin sahaja.. frust. setahun sy kt sini.. tpi interm of company product saya tak tahu sangat.. kalau pasal bos ok yg tu sy tahu.. like what i said sy mcm PA.. selalu bergaduh pasal kerja.. PA yg btol tak nak buat kerja2 sediakan makanan utk meeting dah.. then bos sy suruh sy.. kami dh byk kali bertekak pasal ni.. baru2 dlu boleh la sy terima. makin lama makin sy memberontak. level PA cuma kerani.. saya eksekutif. dan sy tak apply keje sini utk buat kerja hidang makanan kpd bos. even org lain pun tak nak buat. even cleaner yang sy mtk tlg utk tlg sy buat kerja hidang makan pun cakap pd sy bukan skop kerja dia hidang makan. cleaner pun tak nak buat. boleh tak bayangkan mcm mana perasaan sy? saya ni dh mcm tea lady jabatan aje.. yes ada jugak sy buat kerja2 support yang lain mcm saya handle external auditor yang dtg kt jabatan sy. kena cari2 file.. sediakan file.. sediakan apa yang external auditor mintak.. mcm tu la.. poor me..

1 hari sy suarakan hasrat sy utk bertukar unit kpd bigboss masa mesyuarat.. bos sy muka ketat.. bos sy tu ada perasaan "itu hak aku, tak siapa boleh amik" that kind of perangai.. partner saya tak cakap pun masa meeting yang dia nak tukar unit. tapi yes dia pun nak tukar unit jgk.. kami nk masuk operasi.. kalau unit operasi ni kami akan keluar audit... ok masa meeting bigboss ckp ok. tapi masa tu sy dh diberitahu yg akak2 operasi tak suke sy sebab kes yg produk present tu dulu.. then bos unit operasi meeting dgn bigboss pasal kami. dealnyer saya dan partner akan bergilir setiap kali keluar buat audit.. 1st giliran partner sy yg kua audit. masa tu teruk bos sy kenakan die.. die buat audit pn bos sy suruh die balik office siapkan keje2 unit kami kt office. bos sy asyik ckp depan sy "sy yg amik die keje..senang2 aje nk tinggalkan unit ni dan masuk unit lain.. org lain (bos operasi) nak amik staff saya.. mana boleh! " seolah2 bg amaran pd sy.. 

hati saya dah berbunga utk giliran berikutnya. tak pe lah at least ada peluang utk blaja benda baru.. sehingga la bigboss buat 1 announcement kepada 1 jabatan " i tau u (saya) nak masuk operasi jugak tapi i dah buat keputusan utk bg partner u yang masuk operasi dan i mtk semua org tlg (partner saya) utk belajar benda baru" masa tu hari jumaat. 2 hari saya nangis tak berlagu mata bengkak2..hari sabtu ahad saya tak bangun tido.. melekat aje kat katil sambil nangis..saya kecewa sebab bigboss sy buat announcement mcm tu dan buat keputusan mcm tu..  so tinggal lah sy sorg bersama bos sy dlm unit kami.. 

this year 2014 bigboss buat keputusan utk tarik 2 org dr unit operasi dan 1 org dr unit IT utk join unit sy.. diorg sume senior2 sy.. sorg akak ni umor 52.. 2 org abg lagi sorg umor 48.. sorg lg umor 3++ nk masuk 40 kot..  so sy la yg paling muda... dan kena handle 2 org lagi staff.. sebab abg yg umor 3+ tu pn sama level dgn sy jgk ketua unit jgk..  untuk meeting jabatan pun saya ketua unit yang paling muda... sy sbnrnya selalu kena consult dgn bigboss (ketua jabatan bukan pengurus saya) .. kononnya die nk bentuk sy utk jd staff yg bgs.. pd usia 25 sy dh pgg jwtn ketua unit atas kepercayaan yg die dh bg pd sy..(kononnya)..selalu jgk la die bercerita dan motivate sy utk kerja  dgn bgus dan letakkan harapan pd sy.. since die dh bg jawatan pd sy.. dan cara die cerita die tahu yang jabatan sy mmg bermasalah sebab org2 staff kat jabatan sy skrg ni mcm psiko aje.. dengki kuat..  so die tak nak sy mcm tu.. die encourage sy utk jd positif dan anything boleh share dgn die since die akan bekap sy.. (KONONNYA). saya selalu fikir positif. dan most of the time sy suka nak salahkan pengurus sy tu.. (sebab saya rasa dia tak adil sbg bos sy sebab selalu bekap PA dan suruh sy buat kerja sedia makan.).  bukan bigboss.. until la yesterday.. (21 April 2014)

pandangan saya pada bigboss sy someone yg selalu encourage saya totally wrong.. semalam sy dah dapat KPI sy.. guess what? sy dapat teruk.. utk 5 level saya dpt 2..  org cakap.. ala biasa la tu.. staff baru dpt 2.. not biasa utk saya.. saya igt sy close with bigboss since selalu jgk die bercerita dgn sy.. i mean personally die tribute apa expectation die utk seorg staff yg bgs dan die seems to trust me on my work.. yet dia bg sy rating mcm ni.. old partner sy dulu yg dah masuk operasi tu die senior beberapa bulan je dr sy.. die pun baru jugak infact selalu jugak gaduh dengan my pengurus tu sebab tak nak buat kerja sedia makan dan print2 dokumen utk meeting tu.. die dapat 3.. and me? the one yang selalu mengalah dan buat aje kerja2 yang dia suruh dpt teruk.. 

utk setiap jabatan kena ada bell curve punya performance kan.. i mean masa tahun lepas saya tak dapat rating lg sebab baru masuk yet masa KPI sy dpt tahu ada seorang ni yang dpt rating 2.. meaning to say kena ada seorang kambing hitam.  unexpectedly this year rating 2 tu utk saya.. so frustrated.. saya tak tahu sape yang bagi rating 2 tu.. adakah pengurus sy or bigboss sy? sebab tahun lepas pengurus akan consult staff die berapa staff die akan dpt for that year.. dan tahun lepas pengurus sy dh ckp sy dpt 3.. bila tgk dalam sistem kemarin sy dpt 2 sy terkejut tahap tak tahu nk cakap ape dah...dalam fikiran juz fikir kenapa sy diperlakukan mcm ni.. apa salah sy? utk company sy.. setiap tahap mewakili peratusan naik gaji dan bonus. bonus tak sama setiap org.. bonus ikot tahap yang kite dapat.. 

Sedih sangat2 lah.. jauh kot beza sy dengan kwn2 yang lain.. dah la kalau bab kerja saya asyik dipersalah atas nama ketua unit.. kerja ape2 pun saya bertanggjawab. bila anak buah tak buat bos sy simply akan salahkan sy.. "u ketua unit.. u kena buat kalau anak buah tak buat"  mmg semua keje sy aje yg buat.. bukan senang nak suruh org2 tua buat kerja.. suruh kawan sebaya buat kerja.. at the end of the day this is how much i get.. price to pay is too expensive. i could only afford to pay it with my tears. 

tak mampu lagi nak fikir positive.. tak baik mengeluh kan.. tapi too much miserable i had gone through since day 1 here.. mcm mana nk bertahan lagi tell me please... semua suruh saya quit. bukan senang nak resign sebab i need 3 month notice.. i need a new job.. saya masih belum dapat kerja lain mcm mana nak resign.. 

saya banyak belajar sendiri anything about this company sebab skop kerja saya yang tak melibatkan saya untuk mempelajari tentang proses dan produk company ni.. masih rasa tak puas lagi belajar.. saya selalu put my own effort la utk belajar. tengok prosedur baca buku dan portal.. should i stay here lagi ke.. or move out? 

kalau saya dpt company baru pun tak mustahil benda sama mcm ni akan berulang kan.. saya pun tak pasti jalan terbaik untuk saya.. waktu saya join company ni dlu yup hati saya dah berat.. tapi saya kuatkan semangat.. saya tak pasti kalau saya join company baru adakah hati saya akan berat lagi utk tinggalkan company ni pulak after what had happened? tak tahu.. 

my problem seems to be complicated is it because of myself?  how i wish its not.. yet i just dont know whom to blame.. i pray for my future. i believe my journey had been written. its qada and qadar. 

current company

advantage:
1) communication language : BM so xdela lah stress sgt kena speaking bagai sebab saya tak fluent sgt BI
2) GLC banyak benefit - elaun rumah contohnya pencen..gratuity..kwsp naik ikot years of service
3) gaji so far ok.tak sikit tak banyak tapi tak sampai 3K pun la.. biasa je standad budak dgree..
4) dah jadi ketua unit- ketua unit muda. my personal achievement even tak aim pun utk pgg jwtn ape2 masa kerja ni.. yg tahu saya budak junior dan nk kumpul pengalaman dan ilmu aje.. 

disadvantage:
1) nvironment hasad dengki kuat
2) kerja tak de career development tak berkembang
3) so far bos dan bigboss pn mcm tu.. xle trust anyone in that company
4) start tahun depan 2015 mungkin dh takde bonus lagi dah.. company sy apply gratuity pulak. saguhati perkhidmatan utk 15 tahun year of servis dan keatas. poor new staff mcm saya.. kena tgu lagi 15 tahun utk merasa gratuity. tiap tahun dah xde bonus dah.. 


seems to be 50%-50%
tak tahu la kalau dapat kerja lepas ni mcm mana.. saya mmg selective sikit sebab saya dah berada dalam keadaan dan zon selesa. i mean dr segi company. saya dah kawin dan benefit dan gaji yang company tawarkan mmg akan jd my priority. 

baru lepas kol mak saya. saya mtk dia doa2 kan saya.. insyallah berkat doa ibu.