Tuesday, April 29, 2014

kisah kawin part 3 - katering

bertemu lagi kita.. cewahhh... ehehe...

kali ni nak cerita pasal katering..
alkisah saya jumpa katering ni dalam internet.
saya susah sikit nak survey2 katering kat kelantan sebab yelah keje KL kan.. so jauh..
so bila dah tengok pakej2 yang katering ni sediakan saya rasa berminat.
paling menarik perhatian sebab pakej tu sediakan katering malam.
maklumlah saya kan nk akad nikah malam.. so saya tak nak mak saya berpenat lelah nak masak dan sediakan makanan untuk tetamu malam akad nikah..

nama katering tu SC SUE CATERING
saya amik pakej yang untuk 600 orang.. total rm 7200. macam mahal kan? tapi bagi saya ok lah tu..
mana nak cari lagi katering malam..
ok meh sini saya cerita apa yang ada dalam pakej tu..

600 orang tetamu
meja bulat 8 buah.
kerusi 80 buah
pembalut kerusi
kanopi arab 2 buah
meja buffet lauk pauk
50 orang tetamu katering malam
lauk pengantin

ok bab makanan pulak menu standad lauk majlis kawin la..
nak bgtau satu2 banyak la pulak.. yang menarik kak su ni boleh tolak ansur dengan kita.
oleh kerana pakej pelamin saya dah sediakan hiasan meja pengantin so kak su ubah hiasan meja pengantin yang ada dalam pakej tu kepada puding utk 600 orang.. ok la kan?

lauk pengantin pun sedap.. lauk malam akad nikah banyak tak habis. sbnrnya xdela dia sediakan betol2 50 orang rupanya.. dia buat lebih sikit..  bagi saya sc sue katering ni mmg recommended.

next entry - kad kawin

Sunday, April 27, 2014

counting star - one republic

"Counting Stars"

[Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Yeah, we'll be counting stars

[Verse 1]
I see this life
Like a swinging vine
Swing my heart across the line
In my face is flashing signs
Seek it out and ye shall find

Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told


I feel something so right
By doing the wrong thing
And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that kills me makes me feel alive

Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be

But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Verse 2:]
I feel the love
And I feel it burn
Down this river every turn
Hope is our four letter word
Make that money
Watch it burn

Old, but I'm not that old

Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told

And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that drowns me makes me wanna fly

[Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

Oh, oh, oh.

[Bridge 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sink in the river
The lessons I learned


Everything that kills me makes me feel alive

Chorus:]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Outro 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sink in the river
The lessons I learned




p/s : lagu ni sebagai semangat untuk saya.. ok saya boleh! day by day i will try to improve myself. Insha Allah..

latest interview

hai korang semua..

malam ni mood menulis di pengaruhi perasaan down dan demotivated sikit la...
seharian hari sabtu minggu ni 26 april aktiviti saya penuh dengan interview.
pagi tu pergi interview maybank. petang plak pergi interview sony. kedua-dua open interview.
tapi nampak gaya kedua-duanya tak dapat :(
yang maybank tu memang sah2 dah tak dapat sebab kalau dapat panel akan bagi kertas merah untuk keperingkat seterusnya (cewah dah mcm AF je.. ekeke) tapi ni la hakikatnya.. sobsss

ni kali ke 2 saya pergi interview maybank ni.. b4 this 2 tahun lepas saya kena jugak.. interviewer maybank cakap reputasi maybank boleh rosak kalau hired orang yang english broken mcm saya. down la rasa..

benda tu boleh di train.. saya sedang mencuba.. tapi amik masa.. and currently im working on that....

yang sony plak interview dengan orang jepun dan cina tapi memang ramai sangat2..
peluang tu tipis sesangat... department yang saya dipilih untuk interview tu department outsourcing sony.
bos jepun cakap nak pakai 2 orang aje.. and again mungkin jugak sebab english saya peluang saya amat lah tipis untuk position tu :(

saya kena admit english saya memang broken gila. grammar tak yah cakap la.. lagipun kat kelate kalau cakap omputih terus kena "botol budu kocok" ahahaha so nak practice masa zaman blaja tu memang tak de lah kan.. dah pulak saya memang tak pernah blaja luar negeri. tingkatan 1 sampai 5 mmg kat klate. diploma dan degree plak kat kelate jugak.. saya ni plak jenis pemalas zaman blaja dlu.. mungkin kawan2 lain blaja melalui lagu..novel english.. tapi saya tak.. saya jarang ikuti perkembangan lagu2 english.. tak delah jenis beria cari lirik hafal sume.. padahal benda tu sebenarnya membantu dalam pronunciation (sebutan) bahasa english.. novel plak saya memang tak layan.. novel bm ke bi ke.. saya tak pernah layan.. 26 tahun hidup 1 buah novel aje pernah saya baca.. tu pun amik masa 3 bulan baru habis. senang citer saya bukan kaki novel.   dan saya akui benda tu.. sekarang dah menyesal,..

saya start kerja baru saya keluar dari kelate.. baru kenal kuala lumpur.. masa tu baru la terhegeh2 nk blajar speaking,, selama 3 tahun kat kl.. dari tahun 2011 sampai 2014 barulah saya english saya mula meningkat..dah boleh improve. tapi dah memang agak terlambat laa kan... lagipun cina KL mmg cakap english.. cina kelate ckp kelate tau.. ehehe dan pulak saya tak pernah jumpa peniaga2 kat kelate speaking.. so susah sikit nak praktis.. mak ayah saya orang kampung.. tak faham ape2 pasal kehidupan bandar sekarang.. nak explen susah sikit.. sejak kecil kami adik beradik banyak belajar segalanya sendiri..

saya rasa mcm loser plak sebab tak dapat nak speaking dengan baik. vocab saya tak bagus. saya blaja.. yes saya memang cuba blaja..tapi mungkin tak ckup sebab saya tak praktis.. saya rasa mcm saya dah sia-siakan zaman blaja dlu.. kawan2 saya kat kelate dlu ada yang bgs english sebab selalu speaking dengan mak ayah kt rumah.. selalu praktis.. selalu hafal lagu2 english.. baca novel english.. i must say that effort u adalah paling utama kan.. second environment.. i lost my self confident and i need time to re build it back..

kat mana lagi nak cerita kan kalau bukan kat blog.. hurmmm

sekarang saya baru nak mula balik cari2 lirik2 lagu english, translate dan hafal.. xpelah makan masa sikit..asalkan usaha tu ada..




Thursday, April 24, 2014

persiapan kawin pelamin - part 2

okay sambung balik..

ahahahah amik mood gumbira yaa semua.. ehehe
harini nak cerita pasal pelamin pulak.. masa saya kawin dlu pelamin saya adalah pakej sekali dengan baju.ok
berikut adalah pakej pelamin saya :

1.pelamin
2. baju 4 pasang (putih akad nikah, hijau bersanding, purple mjlis sambut menantu dan kuning utk outdoor)
3. makeup yang ada dalam pakej 2x then saya tambah 2x lagi so jadi 4 kali..sehelai baju sekali mekap.
4. hiasan dalam bilik
5. hiasan meja pengantin untuk makan beradap
6. pintu gerbang
7.bunga tangan
8.gambar 40 keping
9. tmpt cucuk bunga telur (saya lupa ape namanya)
10. dulang hantaran dan alas dulang hantaran
11. bantal akad nikah
12. aksesori pengantin
13. payung



                                                                   baju akad nikah



                                                              hiasan makan beradap

                                                                   majlis bersanding



                                                              majlis sambut menantu



                                                    bju ni pakai untuk photoshoot outdoor


ok itu aje yang saya dapat ingat. total = rm2200


masa majlis saya dan majlis belah lelaki orang dah tak masuk dalam bilik. tak macam dlu.. zaman sekarang dah memang tak de yang masuk sampai ke bilik.. so kawan2 yang nak kawin tu rasanya mungkin tak payah amik kot untuk hiasan bilik. kalau nak amik..saya cadangkan amik mini pelamin bagi yang tak bersanding mcm saya. saya tak bersanding sebenarnya.. pelamin tu utk bergambar shj.. gambar hiasan bilik tak de pulak,.

jadi pengantin pulak memang sangat2 penat.. mcm time saya dlu.. saya nak kan tarikh 14 feb tu.. so sebab tu asing mjlis akad nikah dan majlis bersanding.. saya nikah malam 14 feb dan bersanding esoknya 15 feb tu.. kalau tak nak penat better buat 1 hari aje.. akad nikah pagi dan sanding petang. saya dulu bukan tak nak buat cm tu tapi mcm yg dh di explen tadi.. saya nak tarikh 14.. 14 tu hari jumaat. kwn2 dan akak saya keje. paling awal boleh smp malam 14.. sbb tu sy buat sanding 15 feb.. ehehehe

alhamdulillah semuanya dah setel.

ok next entry katering..



Tuesday, April 22, 2014

loyal and betray

salam semua..

harini tajuk kena serius sikit.. tujuan saya kongsi cerita ini moga-moga kite semua dijauhkan daripada sikap khianat, dengki dan semua sifat yang tak elok yang berlaku dalam kehidupan kita sekarang.

saya percaya kebanyakan orang pembaca blog dan penulis blog ni kerja makan gaji. mungkin ada jugak yang buat business sendiri. infact kalau buat business sndiri pun ada jugak jatuh bangunnya.. mcm org yang makan gaji mcm saya,. rasanya most of company mmg ada politik pejabat sndiri kan..

so dah masuk point perbicangan saya nk kupas harini. politik pejabat. sesungguhnya saya dah terkena politik pejabat yang maha hebat. kuat betul tuhan nk duga saya.. tapi saya masih percaya yang masih ada cahaya untuk saya dihujung jalan kan...

untuk pengetahuan anda, saya dapat kerja ni saya tak apply pun untuk position ni, alkisah waktu lepas habis degree dulu saya pass resume pada kawan sya. kawan saya kerja jabatan lain. dia pun pass aje lah resume saya pada org2 yang berkepentingan. even lepas setahun saya tak dengar khabar pasal company ni until last year around june.masa tu saya kerja di sebuah bank lain.

bos saya skrg kol. katanya untuk buat survey. since he did get a bunch of resume for him to go through all the candidates.. why not he done some survey to select the best person to fit my current position. then the process seems to be happen smoothly and i did get my current job. infact masa interview i had been told the excitement and i was to be challenge to hold my current position - ketua unit. 

actually masa interview dan semasa survey yang dibuat tru fon by my bos dia kata keje auditor. ok thats fine. itu jugak la sebab terbesar saya terima keje ini. nak timba ilmu. nak pengalaman. semua tahu keje sbg auditor ni banyak ilmu kita akan dpt sebab kita audit semua jabatan. semua jabatan di tmpt kerja kita, kita kena tahu. so saya sangat2 seronok dan tak sabar nk mula kerja. (poor me)

masa 1st day masuk saya dah kena marah dengan PA. katanya perlu guna pintu belakang since saya belum dapat access card. saya tak diberitahu pasal tu. then saya tekan loceng nak masuk pintu depan tu instead of bukak je pintu tu sebab saya dh tercegat kt pintu tu kan.. die boleh suruh saya ke pintu belakang. dia hanya perlu tekan 1 butang utk bukak pintu tu tapi dia then suruh saya berjalan all over the bangunan semata2 nak masuk office ikot pintu belakang. dia refuse to push that button. Ya Allah... ok lah thats fine benda kecik aje..kena jalan masuk ikot pintu belakang aje.. malas la nak emosi lebih2 kan.. tapi quite weird la sebab saya tak pernah alami dan berhadapan dengan orang yang sangat tak bertimbang rasa mcm ni.. 

then kena attend program. PA tu sesuka hati jugak marah saya sebab pandai2 buat keputusan sndiri. saya kena attend 1 program with her. yela org baru tak de keje lagi. so ikot ajelah org suruh attend program.. then saya tak dpt contact PA tu. mgkin dia cuti saya dah lupa wktu tu.. that program hari isnin and. the week b4.. saya sms dia, die tak reply. hari ahad malam tu die sms sy psl prgram tu esk.. katanya its ok klo sy tak nak attend.. die tak kan nak paksa.. then fine saya ckp saya tak nak attend. tetiba die send sms puaka pd saya cakap betapa marahnya dia sebab perangai saya (cakap tak nak attend) what the hell of her la kan.. kalau dah mcm tu baik cakap aje esk nak dtg pukul berapa.. for what reason nak ckp its ok kalau saya tak nak attend...??  then cakap sy pndai2?? ok la thats fine lagi..

next saya kena handle 1 program jugak untuk meeting. untuk program tu saya kena print dokumen utk meeting. bind dan submit kepada penerima2 yang basically big2boss utk that commitee..then saya jugak kena sediakan makanan utk mereka.. nasi2 kena beli kat restoran depan bangunan yang kena lintas2 jalan yang sesak depan klcc tu.. saya tertanya2 kenapa saya kena buat semua ni.. tapi biasa la sbg org baru jugak waktu tu.. saya ikotkan aje.. wktu ni saya buat dengan PA.. kami terpaksa fake2 sebab ni keje kan.. so kalau nak gaduh2 jugak tak jadi keje la.. dah la kena beli makanan tu susun sume dengan dia.. even waktu kami tgh tggu makanan siap saya cuba ajak die berbual dan nak berbaik tapi nmpk nyer dia yang tak sudi.. masa sy tgh berbual die boleh main game enfon dan buat2 tak dgr ape sy ckp.. sabar aje.. bila balik office.. die nk balik awal haritu sebab katanya anak die sakit. then die suruh saya duduk kat meja dia utk angkat telefon.. unfortunate bigboss kami balik dan nampak sy kt meja die.. 

esknya die kena mrh dgn bigboss jabatan saya sebab bg sy duduk tmpt die. bigboss cakap die sbg PA byk pgg rahsia boss so tak boleh sewenang2 bg org duduk tmpt die (yg mana org lain duduk tak pernah pulak jadi issue) then dia terus marah sy.. dia ckp dia tak suruh sy duduk kt tmpt die tp dia suruh sy agkat fon aje dari tmpt sy.. ALLAH saja maha mendengar.. saya tak de bukti.. since that incident, heboh la 1 office psl perangai saya yang dikatakan suka menipu bermuka2 dan sbgnya.. astagfirullahalazim... 

tak siapa sudi kawan dgn saya.. terasa la hebatnya dugaan masa tu.. sebab sy org baru.. bila tak siapa sudi kawan tak siapa sudi tlg.. mcm mana nak buat kerja.. saya sbg ketua unit atas nama shj.. tapi unit saya masa tu cuma ada sy dan sorg lg kwn sy yang baya saya.. susah nak suruh dia buat kerja sebab kami sebaya.. dia yang masuk kerja dlu tapi sy masuk kerja je terus jd ketua unit.. mgkin ada yg dia terasa dgn sy agaknya..

then sy dpt 1 tugasan dr bigboss, kena present pasal internal control 1 produk ni.. saya bertanya pada sorg akak ni yg sudi nak bantu. saya percaya pd dia.. tapi mgkin waktu tu cara saya paham dan cara die explen lain.. presentation sy hancus. dan akak tu kena tempiasnya sebab sy dpt semua info tu dari dia.. exceli kata org2 sekeliling mgkin apa yg die cakap tu adalah pendapat die sahaja. bukan fakta sebenar. kalau presentation sy berjaya die dpt credit. unfortunate lagi sekali saya tak berjaya dalam presentation tu dan die kena tempias. bila dh jd mcm ni.. saya dpt tahu die mrhkan sy.. even sy tegur pun die tak layan.. sape tak sedih.. saya bukan sengaja nk burukkan nama die.. tapi salah sy sebab masa tu tak de sape nk tlg sy dan saya hanya 100% depend pd die.. saya ada buat research sy sndiri tapi saya tak tahu mana 1 versi yang betol. so saya assume ape die explen itu la perkara sebenar. so lagi sekali saya kena.. 

susah betul sy nak bernafas kt company baru ni. bos sy ni ramai org tak suke. bila saya masuk sbg anak buah die.. org pn turut benci sy even belum kenal sy.. sy jugak masuk atas nama ketua unit walaupun saya punya jawatan hakiki adalah eksekutif biasa ja.. gaji dan benefit saya sama shja mcm kwn2 lain.. bos sy mmg dah sedia ada issue dengan org2 kt jabatan sy.. then saya pulak yang jd point. 

terseksanya saya kt sini bila saya sedar skop keje sy sbnrnya bukanlah buat audit. sy lebih kepada tlg2 PA shaja..saya buat minit mesyuarat jabatan. saya buat internal training. sy tlg manager unit lain utk siapkan tugasan yg kena submit pd sy sebagai kompilasi.. more to admin sahaja.. frust. setahun sy kt sini.. tpi interm of company product saya tak tahu sangat.. kalau pasal bos ok yg tu sy tahu.. like what i said sy mcm PA.. selalu bergaduh pasal kerja.. PA yg btol tak nak buat kerja2 sediakan makanan utk meeting dah.. then bos sy suruh sy.. kami dh byk kali bertekak pasal ni.. baru2 dlu boleh la sy terima. makin lama makin sy memberontak. level PA cuma kerani.. saya eksekutif. dan sy tak apply keje sini utk buat kerja hidang makanan kpd bos. even org lain pun tak nak buat. even cleaner yang sy mtk tlg utk tlg sy buat kerja hidang makan pun cakap pd sy bukan skop kerja dia hidang makan. cleaner pun tak nak buat. boleh tak bayangkan mcm mana perasaan sy? saya ni dh mcm tea lady jabatan aje.. yes ada jugak sy buat kerja2 support yang lain mcm saya handle external auditor yang dtg kt jabatan sy. kena cari2 file.. sediakan file.. sediakan apa yang external auditor mintak.. mcm tu la.. poor me..

1 hari sy suarakan hasrat sy utk bertukar unit kpd bigboss masa mesyuarat.. bos sy muka ketat.. bos sy tu ada perasaan "itu hak aku, tak siapa boleh amik" that kind of perangai.. partner saya tak cakap pun masa meeting yang dia nak tukar unit. tapi yes dia pun nak tukar unit jgk.. kami nk masuk operasi.. kalau unit operasi ni kami akan keluar audit... ok masa meeting bigboss ckp ok. tapi masa tu sy dh diberitahu yg akak2 operasi tak suke sy sebab kes yg produk present tu dulu.. then bos unit operasi meeting dgn bigboss pasal kami. dealnyer saya dan partner akan bergilir setiap kali keluar buat audit.. 1st giliran partner sy yg kua audit. masa tu teruk bos sy kenakan die.. die buat audit pn bos sy suruh die balik office siapkan keje2 unit kami kt office. bos sy asyik ckp depan sy "sy yg amik die keje..senang2 aje nk tinggalkan unit ni dan masuk unit lain.. org lain (bos operasi) nak amik staff saya.. mana boleh! " seolah2 bg amaran pd sy.. 

hati saya dah berbunga utk giliran berikutnya. tak pe lah at least ada peluang utk blaja benda baru.. sehingga la bigboss buat 1 announcement kepada 1 jabatan " i tau u (saya) nak masuk operasi jugak tapi i dah buat keputusan utk bg partner u yang masuk operasi dan i mtk semua org tlg (partner saya) utk belajar benda baru" masa tu hari jumaat. 2 hari saya nangis tak berlagu mata bengkak2..hari sabtu ahad saya tak bangun tido.. melekat aje kat katil sambil nangis..saya kecewa sebab bigboss sy buat announcement mcm tu dan buat keputusan mcm tu..  so tinggal lah sy sorg bersama bos sy dlm unit kami.. 

this year 2014 bigboss buat keputusan utk tarik 2 org dr unit operasi dan 1 org dr unit IT utk join unit sy.. diorg sume senior2 sy.. sorg akak ni umor 52.. 2 org abg lagi sorg umor 48.. sorg lg umor 3++ nk masuk 40 kot..  so sy la yg paling muda... dan kena handle 2 org lagi staff.. sebab abg yg umor 3+ tu pn sama level dgn sy jgk ketua unit jgk..  untuk meeting jabatan pun saya ketua unit yang paling muda... sy sbnrnya selalu kena consult dgn bigboss (ketua jabatan bukan pengurus saya) .. kononnya die nk bentuk sy utk jd staff yg bgs.. pd usia 25 sy dh pgg jwtn ketua unit atas kepercayaan yg die dh bg pd sy..(kononnya)..selalu jgk la die bercerita dan motivate sy utk kerja  dgn bgus dan letakkan harapan pd sy.. since die dh bg jawatan pd sy.. dan cara die cerita die tahu yang jabatan sy mmg bermasalah sebab org2 staff kat jabatan sy skrg ni mcm psiko aje.. dengki kuat..  so die tak nak sy mcm tu.. die encourage sy utk jd positif dan anything boleh share dgn die since die akan bekap sy.. (KONONNYA). saya selalu fikir positif. dan most of the time sy suka nak salahkan pengurus sy tu.. (sebab saya rasa dia tak adil sbg bos sy sebab selalu bekap PA dan suruh sy buat kerja sedia makan.).  bukan bigboss.. until la yesterday.. (21 April 2014)

pandangan saya pada bigboss sy someone yg selalu encourage saya totally wrong.. semalam sy dah dapat KPI sy.. guess what? sy dapat teruk.. utk 5 level saya dpt 2..  org cakap.. ala biasa la tu.. staff baru dpt 2.. not biasa utk saya.. saya igt sy close with bigboss since selalu jgk die bercerita dgn sy.. i mean personally die tribute apa expectation die utk seorg staff yg bgs dan die seems to trust me on my work.. yet dia bg sy rating mcm ni.. old partner sy dulu yg dah masuk operasi tu die senior beberapa bulan je dr sy.. die pun baru jugak infact selalu jugak gaduh dengan my pengurus tu sebab tak nak buat kerja sedia makan dan print2 dokumen utk meeting tu.. die dapat 3.. and me? the one yang selalu mengalah dan buat aje kerja2 yang dia suruh dpt teruk.. 

utk setiap jabatan kena ada bell curve punya performance kan.. i mean masa tahun lepas saya tak dapat rating lg sebab baru masuk yet masa KPI sy dpt tahu ada seorang ni yang dpt rating 2.. meaning to say kena ada seorang kambing hitam.  unexpectedly this year rating 2 tu utk saya.. so frustrated.. saya tak tahu sape yang bagi rating 2 tu.. adakah pengurus sy or bigboss sy? sebab tahun lepas pengurus akan consult staff die berapa staff die akan dpt for that year.. dan tahun lepas pengurus sy dh ckp sy dpt 3.. bila tgk dalam sistem kemarin sy dpt 2 sy terkejut tahap tak tahu nk cakap ape dah...dalam fikiran juz fikir kenapa sy diperlakukan mcm ni.. apa salah sy? utk company sy.. setiap tahap mewakili peratusan naik gaji dan bonus. bonus tak sama setiap org.. bonus ikot tahap yang kite dapat.. 

Sedih sangat2 lah.. jauh kot beza sy dengan kwn2 yang lain.. dah la kalau bab kerja saya asyik dipersalah atas nama ketua unit.. kerja ape2 pun saya bertanggjawab. bila anak buah tak buat bos sy simply akan salahkan sy.. "u ketua unit.. u kena buat kalau anak buah tak buat"  mmg semua keje sy aje yg buat.. bukan senang nak suruh org2 tua buat kerja.. suruh kawan sebaya buat kerja.. at the end of the day this is how much i get.. price to pay is too expensive. i could only afford to pay it with my tears. 

tak mampu lagi nak fikir positive.. tak baik mengeluh kan.. tapi too much miserable i had gone through since day 1 here.. mcm mana nk bertahan lagi tell me please... semua suruh saya quit. bukan senang nak resign sebab i need 3 month notice.. i need a new job.. saya masih belum dapat kerja lain mcm mana nak resign.. 

saya banyak belajar sendiri anything about this company sebab skop kerja saya yang tak melibatkan saya untuk mempelajari tentang proses dan produk company ni.. masih rasa tak puas lagi belajar.. saya selalu put my own effort la utk belajar. tengok prosedur baca buku dan portal.. should i stay here lagi ke.. or move out? 

kalau saya dpt company baru pun tak mustahil benda sama mcm ni akan berulang kan.. saya pun tak pasti jalan terbaik untuk saya.. waktu saya join company ni dlu yup hati saya dah berat.. tapi saya kuatkan semangat.. saya tak pasti kalau saya join company baru adakah hati saya akan berat lagi utk tinggalkan company ni pulak after what had happened? tak tahu.. 

my problem seems to be complicated is it because of myself?  how i wish its not.. yet i just dont know whom to blame.. i pray for my future. i believe my journey had been written. its qada and qadar. 

current company

advantage:
1) communication language : BM so xdela lah stress sgt kena speaking bagai sebab saya tak fluent sgt BI
2) GLC banyak benefit - elaun rumah contohnya pencen..gratuity..kwsp naik ikot years of service
3) gaji so far ok.tak sikit tak banyak tapi tak sampai 3K pun la.. biasa je standad budak dgree..
4) dah jadi ketua unit- ketua unit muda. my personal achievement even tak aim pun utk pgg jwtn ape2 masa kerja ni.. yg tahu saya budak junior dan nk kumpul pengalaman dan ilmu aje.. 

disadvantage:
1) nvironment hasad dengki kuat
2) kerja tak de career development tak berkembang
3) so far bos dan bigboss pn mcm tu.. xle trust anyone in that company
4) start tahun depan 2015 mungkin dh takde bonus lagi dah.. company sy apply gratuity pulak. saguhati perkhidmatan utk 15 tahun year of servis dan keatas. poor new staff mcm saya.. kena tgu lagi 15 tahun utk merasa gratuity. tiap tahun dah xde bonus dah.. 


seems to be 50%-50%
tak tahu la kalau dapat kerja lepas ni mcm mana.. saya mmg selective sikit sebab saya dah berada dalam keadaan dan zon selesa. i mean dr segi company. saya dah kawin dan benefit dan gaji yang company tawarkan mmg akan jd my priority. 

baru lepas kol mak saya. saya mtk dia doa2 kan saya.. insyallah berkat doa ibu. 





Sunday, April 20, 2014

kisah kawin part 1 - tema kaler perkahwinan

seperti yang saya janjikan.. hehe dh mcm pengacara nona dah.. ahahahaaa
sambungan kepada entry yang seblum ni saya nak cerita pasal kisah kawin saya..

banyak benda kan kalau cakap pasal kawin..
katering..pelamin..baju..mekap.. alahaiiii banyak lah..
dari sekecil2 benda sampailah kepada bnda besar..
kecil2 tu mcm hiasan atas dulang hantaran.. sampailah bab cincin dan katering..

untuk majlis perkahwinan saya.. tema yang dipilih adalah hijau epal dan krim..
ok bab ni kelakar.. kenapa saya pilih kaler tu??
ini semua sebab farah af2!! ahahhaa

untuk lebih puas hati boleh tgk link ni nah : http://beautifulnara.com/60-gambarmajlis-perkahwinan-farah-af2-johan/


i basically love everything about her wedding! dari design baju.. make up.. ok semuanya cantik..
dia pun nampak cantik.. xover sangat.. sangat sederhana bagi saya..

ok dalam hati dh cakap saya nak kaler hijau epal dan krim. so masa pergi tengok baju kawin.. mak andam tanya.. ape kaler tema.. terus cakap hijau epal dan krim.. (tapi dalam hati dh goyah sebab tengok baju2 kaler lain pun cantik jugak tapi dah tercakap hijau epal dan krim kan.. so tak nak la tukar2 dah.. ekeke saya cepat gelap mata.. ahahaha )

mulanya baju kaler hijau epal tu xde kat kedai die.. tapi dia offer nak jahitkan.. so saya pn dgn tangan terbuka terima ajelah.. then hasilnya... tadaaaaa!!!





ok tak ok tak??? ahahahahaaa alhamdulillah...segalanya berjalan lancar.. ada sikit2 jela yang tak bape puas hati bab doorgift.. ahaha tak pe itu nanti part seterusnya..

nampak lain bebenor la kan dengan si farah af2.. ahahaha banyak masalah sebenarnya.. biasala orang cakap dugaan nak kawin kan.. kepada bakal2 pengatin saya nasihat jangan la jahit baju!!! seriusly!! buat kite rasa tak tenteram aje dan boleh effect keseluruhan proses persiapan kawin tau.. baik amik baju yang dah siap.. tapi kalau rasa nak amik yang jahit sebab lebih selesa itu terpulang la kan.. masing2 punya pilihan.. dalam kes saya.. saya tak nak pun jahit baju tapi sebab kaler baju yang saya nak kat kedai itu xde yang ikot tema hijau epal sebab tu mak andam saya offer nak jahit.. kain dan baju dia beli dan jahit.. design aje ikot design saya.. hehehee nanti saya hurai lebih lanjut dalam next part. khas untuk baju..

korang2 sume yer.. terutama bakal pengantin bagi pandangan,, pendapat peribadi saya ni..kalau tak setuju again terpulang pada individu.. saya rasa kalau nak pilih tema better pilih yang kena dengan warna kulit.. kena dengan diri sendiri.. tema yang melambangkan yourself.. you tengok benda itu then you akan cakap.. ok thats me..

untuk diri saya.. merah not suits me well.. thats my opinion. even dlm almari saya pn tak banyak baju merah.. my faveret kaler is actually purple! ahahahah again.. photo kawin saya sangat hijau kerana farah.. ahahaha thanks farah.. you punya impact sangat kuat kepada mjlis perkahwinan saya... ahahahaha

next entry saya akan cerita pasal pelamin.


Saturday, April 19, 2014

come back edition!

hai salam sume...

warghhh dah lama gile tak update blog ni..hehehe
banyak bebnor nak bercerita sampai dah tak tahu nak start dari mana..
anyway bersyukur sangat dengan kehidupan sekarang..
Allah masih bagi umur dan usia yang panjang untuk menikmati hidup..

dengan izin Allah, saya telah pun selamat bergelar isteri.
jeng jeng jeng.. tetiba aje kan.. itu la.. jodoh ajal maut sume ditangan tuhan..
cantik betul perancangan tuhan.. kadang-kadang kita aje yang tak sangka..
asyik dengar cerita mak ayah aje dulu mcm mana bertemu jodoh..
sekarang dah rasai sendiri mcam mana jodoh itu disatukan..

aduhhh ayat nak bajet2 novel ajooo... keh3..
lepas kawin ni saya tinggal di setiawangsa.
keje di kuala lumpur.
so dekat aje la nak g keje..

next entry nak cerita kisah kawin :)
misss u so much blog!

ok bai nak masak untuk suami :)))