Friday, May 16, 2014

kisah kawin part 6 - photographer


photographer saya dan suami sama je. basically service die memang dh cover untuk dua majlis. majlis rumah saya dan rumah husband saya. ok straight aje lah yer.. harga gambar saya rm2000 untuk semua yang dinyatakan dibawah yer.. murah! hafifi hafiz photography. taip je kt google.

servis yang diberi

gambar malam akad nikah
gambar hari bersanding (belah perempuan)
gambar hari sambut menantu (belah lelaki)
gambar outdoor
(4 hari non stop)
2 storybook
1 frame box saiz sederhana
2 keping cd softcopy sume gmbar yang unlimited td.

memang banyak gambar kami. photograper pn ckp pecah rekod die sebab xpenah amik gmbr byk cmni.. ahahaha.. layankan beberapa keping gmbr2 kami ni yer.. enjoiceee... ahahahahha




















Wednesday, May 7, 2014

kisah kawin part 5 - gubahan dulang hantaran

sebenarnya 2, 3 hari ni rasa tak happy..
biasa la hidup memang mcm ni kan..
kadang happy kdg2 tak.. tapi dah janji dengan reader blog ni nak update pasal gubahan dulang hantaran kan..

dulu masa prepare budget kawin tak terlintas langsung pasal gubahan dulang hantaran ni.
survey punya survey rm60 per dulang.. terbeliak jugak la mata..
nak tak nak terpaksala saya kena fikir dan usaha sendiri..kata nak jimat kan?
so waktu beli2 barang2 hiasan tu..saya fikir seminima mungkin..
so far hiasan2 saya simple aje.. tapi mcm byk jugak kosnyer saya rasa. biasa la tamak waktu tu.. ahahha
lepas majlis dh lepas baru fikir banyak sebenarnya boleh jimat.. ahahaha

nak senang kan beli aje yang plastic box lutsinar tu.. beli reben. hias la sikit2.. simple dan cntik!
pastu tak payah dah beli bekas plastik yang berkerawang dan bercorak2 tu.. cmne eh nak cakap.. gambar xde la pulak..

tips saya beli polistrin utk letak brg2 hantaran kite.. tu saiz yg paling kecik.. yg stended aje la..  bukan kecik cinonet.. ehehe beli reben2 utk hias2.. beli pin. pastu bunga la sikit. 1 polistrin tu 2 kuntum pn dh ok sebab nk letak brg2 kan nnt serabut klo byk2 bunga.

dulu saya ni tamak.. tengok bunga cntik2 nak letak banyak2 atas polistrin yang guna nak letak brg2 hantaran ni.. lepas tu tak muat.. tak kan nak beli polistrin saiz lain plak kan semata2 nak muatkan bunga.. hasilnya bunga banyak lebih.. tapi then saya fully utilize la,. guna utk hiasan lain pulak.. depends la masing2 mcm mana nak buat..

brg2 hantaran sy x gempak pun. walaupun sy dan suami masing2 mampu sebenarnya nk beli brg2 gempak tapi kami dah sepakat nk make our wedding ni se"murah" , low cost dan simple.. 7 brg dari dia utk saya cuma mandian body shop,brg mekap elianto,perfume polo,telekung,sejadah dan quran,coklat,pulut kuning.
9 brg dr sy utk die plak perfume polo, seluar jeans, sejadah, coklat, buah, kek, tali pinggang dan dompet, kemeja dan kasut. brg2 ni sume murah2.. paling mahal pun perfume je rm290..utk 2 perfume tu rm580 sebab kami beli sama2..kalau beli asing dalam 3++ kot.. so kat sini dh bagi korg sikit idea kan? sayangnye tak ada gambar la.. ish.. tp tak pe nanti kalau ada sy update balik yer.. ehehe

ok korang next entry photographer. :)




Friday, May 2, 2014

my dear staff

harini agak emosi bagi aku..
sebenarnya aku dah tekad memang nak tender lepas bonus bulan 6 ni.. so dalam bulan depan aje lah aku bakal tender..
notis tender aku pulak 3 bulan.. ikot plan last aku kat company skrg bulan 10.. banyak aku dah harungi sepanjang bersama jabatan tu..
aku rasa diri tak serasi sebab mencari sesuatu yang boleh aku belajar.. entah.. mungkin aku mahukan lebih..
sekarang bukan aku tak belajar langsung tapi prosesnyer sangat slow sebab unit aku dan kerja2 yang aku buat tu..
harini staff aku ni menangis.. sbnrnya umur dia dah 53 tahun. sebaya mak aku.. rasa bersalah pulak sebab dia tak nak aku resign.. ye ada benda lain yang berlaku.. bukannya dia menangis semata2 sebab aku..

dia baru aje masuk unit aku sbnrnya.. tahun ni aje dia officially masuk unit aku. dulu dia unit lain.. b4 this aku mmg baik dgn dia. memula dia jd staff aku tu.. honestly aku memang kekok.. sblum ni staff aku muda setahun aje dr aku.. tapi dh resign sebab smbung blaja.. so ok2 aje lah.. bila kena handle staff yg lg berusia aku jd cuak juga.. tapi sebab kami memang baik b4 this so far ok je..

sejak dia masuk unit aku, dia kata dia happy ada bos mcm aku. katanya aku ni banyak membantu.. masa kat unit lama dia rasa diri dia tak dihargai.. kalau aku resign lepas ni dia tak tahu sape yang akan ganti aku.. dia tak tahu mcm mana diri dia nanti.. dia blaja takat spm. dia kata diri dia tak mgkin akan naik ganti tmpt aku..

aku tak boleh janji dia ape2.. aku tahu waktu dia nangis peluk2 aku.. dia mengharapkan ayat yang aku tak kan tender.. tapi aku tak dapat nak buat... dia dh keje kt company kami ni dh 30 tahun.. aku tahu dia boleh survive sbb dia kenal ramai org.. cuma nasib dia tak berapa baik sebab berada di jabatan yang salah kot.. walaupn aku bos dia.. tapi aku ni lgsg tak tahu apa2.. yela nama pun org baru.. beza kami cuma pada sekeping sijil yg staff aku ni tak da.. sijil degree.. waktu nangis smbil pujuk2 aku.. dia kata sanggup tolong ape juga aku nak.. dia akan tlg ajar aku ape yg aku nak tahu..  sedihnya dgr.. terharu sangat.. tapi... aku tarik nafas dalam2.. tak sanggup nak cakap ape2.. dan aku peluk dia erattt....

dalam hati aku cakap.. tak sangka ada jugak orang syg pd aku.. cuma dia seorang.. ya.. cuma dia saja.. patot ke aku harap pd dia? entah la.. aku dh terlalu sengsara kat sini.. wrong step? harapnya bukan untuk kali yang seterusnya..


~~ fikiran asyik mengelamun~~




Thursday, May 1, 2014

kisah kawin part 4 - kad kawin

kad kawin yang saya cerita ni versi 1 pihak aje. mksdnya pihak pengantin perempuan aje.. kad kawin ni tak termasuk pihak pengantin lelaki tau..

entry pada hari buruh yang cuti gumbiranya ini saya dengan happynya goyang kaki kat rumah ni <-- aahahha="" alahai..="" betol="" buruh="" cuti.="" cuti="" eksyen="" hari="" jugak..="" kan="" kekeke="" lain="" nak="" orang="" over="" p="" pun="" saya="" tengah="">
ok pasal kad kawin ni sebenarnya penting! sape cakap tak penting meh sini nak cubit laju2..
kad kawin ni nak kad jemputan nak mengajak orang datang. sangat penting sebenarnya.
kalau kat kelantan "majlis perkahwinan" dan "majlis kesyukuran" sebenarnya membawa maksud berbeza tau.. kalau walimatul urus plak membawa maksud majlis perkahwinan jugak. so jangan main2.. ehehe

isshhh sama jela.. ape yang lain?? kan orang mesti macam tertanya2 ape yang lain. kalau adat kat kelantan majlis kesyukuran mksdnya kami jemput anda datang majlis kami datang makan dan jangan bagi kami duit.. selalunya tetamu akan datang bawak hadiah..kalau majlis perkahwinan/walimatul urus pulak maksudnya kami jemput anda datang majlis kami datang makan... selalunya orang2 tua cakap ini maksudnya pengundang minta duit. so kite pergi majlis tak payah bawak hadiah. bagi duit aje.. (ngele kata dialek kelantan)

biasa la setiap negeri adatnya tak sama kan.. untuk majlis perkahwinan saya,. kad kawin kami buat sndiri aje..tapi sebab saya salah buat walimatul urus huru hara jugak haritu.. kesian mak ayah saya time nak menjemput tetamu datang kerumah sebab dulu awal2 lagi mak ayah saya dah cakap nak buat majlis kesyukuran sahaja. tapi bagi kad walimatul urus kan.. so sebab tu la saya nasihat, better mintak nasihat orang tua dalam hal kad kawin ni.. alamat, nama atas kad.. nak buat sendiri boleh tapi make sure lepas tanya orang2 tua.. ok? ehehe saya dlu tak tanya mak ayah.. time tu fikir kad kawin aje.. tak pe kot?
rupanya2.. ha besar jugak masalahnyer..

kalau nak buat sendiri kad kawin saya rasa better buat se-simple mungkin ok sebab kos kertas dan print pun masalah jugak nanti.. saya 2x jugak topup ink untuk printer saya unless kalau korang nk curi2 guna printer office yang berkaler?aahahha ajaran sesat aje saya ni.. tapi kalau saya.. saya pun nak guna printer office. masalahnya office saya tak allow printer warna.. hurmmm




taraaa inilah hasil kad kawin buatan sendiri..1 A4 paper tu saya boleh dapat 3 kad. so kosnyer?

kad wangi tu 1 paket ada 8 keping rm2.80
so saya tukar dengan kad buffalo
20 keping 1 paket rm2.50, beli 5 paket dapat 100 keping. so 1 keping 3 kad situ dah dpt 300 keping.
2.50 x 5 = rm12.50
ink kaler dan black rm50
envelop rm6.20 - 100 keping. 6.20 x 3 = rm18.60
total 300 keping kad 12.50 + 50 + 18.60 = rm81.10 / 300 keping
so jatuh rm0.27 sen sekeping. total sume tak sampai seratus. ok la kan? tapi kos kad kawin saya dlm 100 jugak sebab saya ada jugak beli kertas wangi..

kalau cari kat kedai ada boleh dapat rm0.15 sen sekeping.. lagi murah tapi tengok design la..(pastu 1 pihak aje.. kalau nak 1 belah pihak 1 keping dalam 80 sen atau rm1 jugak) dan korg kena amik 1000 keping. saya tak nak banyak2 sebab jemputan sekarang banyak invite guna facebook dan wassap. takot membazir plak amik sampai 1000 keping.. saya dah survey sebenarnya kad kat kedai tapi nak yang murah design tak bape cntik sangat la unless kalau korang tak kisah design cmne2 pun kan..
dengan cutter lagi kena potong.. kena rajin la kalau nak buat sendiri kad kawin ni..

nak jimat lagi..? ahahaha
saya rasa 1 kad tu korang boleh potong 4. itu yang terbaik. tak payah buat mcm saya versi panjang tu.. buat yang standed kertas A4 lipat 4 aje... so u boleh bajet beli kertas buffalo dalam 4 paket aje.. so 2.50 x 4 rm10. bahagian depan letak nama pengantin dan tarikh je pastu bahagian belakang letak map..done!  mcm saya deko design yang tak penting..letak doa sebab nmpak kosong sangat..kat depan tu.. bahagian belakang pulak letak map dan nama pengantin.. kalau envelop saiz kertas A4 LIPAT 4 tu.. murah sikit. saiz panjang mcm saya rm6.20 utk seratus keping (beli kat mydin) kalau yg kecik sikit tu rm5 kot.. murah sikit.. so amik dalam 3 paket rm5 x 3 = rm15. so total 10+15+50 / 300 = 0.25 sen sekeping. ni pun kalau guna ink sendiri.. so terpulang la..

nak jimat dan malas nak buat sendiri kad kawin???
beli ajelah kad kat mydin tu.. rupanya dah ada kad kawin yang cntik murah! saya dh siap buat sume baru perasan kat mydin ada jual kad kawin dah siap. kita cuma print nama pengantin aje. rm19.90 seratus keping!!! lagi2 murah.


next entry gubahan hantaran kawin