Friday, May 2, 2014

my dear staff

harini agak emosi bagi aku..
sebenarnya aku dah tekad memang nak tender lepas bonus bulan 6 ni.. so dalam bulan depan aje lah aku bakal tender..
notis tender aku pulak 3 bulan.. ikot plan last aku kat company skrg bulan 10.. banyak aku dah harungi sepanjang bersama jabatan tu..
aku rasa diri tak serasi sebab mencari sesuatu yang boleh aku belajar.. entah.. mungkin aku mahukan lebih..
sekarang bukan aku tak belajar langsung tapi prosesnyer sangat slow sebab unit aku dan kerja2 yang aku buat tu..
harini staff aku ni menangis.. sbnrnya umur dia dah 53 tahun. sebaya mak aku.. rasa bersalah pulak sebab dia tak nak aku resign.. ye ada benda lain yang berlaku.. bukannya dia menangis semata2 sebab aku..

dia baru aje masuk unit aku sbnrnya.. tahun ni aje dia officially masuk unit aku. dulu dia unit lain.. b4 this aku mmg baik dgn dia. memula dia jd staff aku tu.. honestly aku memang kekok.. sblum ni staff aku muda setahun aje dr aku.. tapi dh resign sebab smbung blaja.. so ok2 aje lah.. bila kena handle staff yg lg berusia aku jd cuak juga.. tapi sebab kami memang baik b4 this so far ok je..

sejak dia masuk unit aku, dia kata dia happy ada bos mcm aku. katanya aku ni banyak membantu.. masa kat unit lama dia rasa diri dia tak dihargai.. kalau aku resign lepas ni dia tak tahu sape yang akan ganti aku.. dia tak tahu mcm mana diri dia nanti.. dia blaja takat spm. dia kata diri dia tak mgkin akan naik ganti tmpt aku..

aku tak boleh janji dia ape2.. aku tahu waktu dia nangis peluk2 aku.. dia mengharapkan ayat yang aku tak kan tender.. tapi aku tak dapat nak buat... dia dh keje kt company kami ni dh 30 tahun.. aku tahu dia boleh survive sbb dia kenal ramai org.. cuma nasib dia tak berapa baik sebab berada di jabatan yang salah kot.. walaupn aku bos dia.. tapi aku ni lgsg tak tahu apa2.. yela nama pun org baru.. beza kami cuma pada sekeping sijil yg staff aku ni tak da.. sijil degree.. waktu nangis smbil pujuk2 aku.. dia kata sanggup tolong ape juga aku nak.. dia akan tlg ajar aku ape yg aku nak tahu..  sedihnya dgr.. terharu sangat.. tapi... aku tarik nafas dalam2.. tak sanggup nak cakap ape2.. dan aku peluk dia erattt....

dalam hati aku cakap.. tak sangka ada jugak orang syg pd aku.. cuma dia seorang.. ya.. cuma dia saja.. patot ke aku harap pd dia? entah la.. aku dh terlalu sengsara kat sini.. wrong step? harapnya bukan untuk kali yang seterusnya..


~~ fikiran asyik mengelamun~~




No comments:

Post a Comment